Καρολίνα Δωρίτη

ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ – ΓΙΑ ΜΕΖΕ Η ΚΥΡΙΩΣ

Γαρίδες σαγανάκι με πικάντικη ντομάτα, φέτα και μυρωδικά. Ένα εύκολο και γεμάτο γεύση πιάτο που φτιάχνεις σε 20 λεπτά και μπορείς να συνδυάσεις αν θέλεις με ζυμαρικά ή ρύζι.

Εύκολο, καλοκαιρινό και απολαυστικό φαγητό με γαρίδες, που γίνεται γρήγορα σε ένα μόνο σκεύος και με λίγα υλικά. Το όνομα «σαγανάκι» προέρχεται από το μικρό μεταλλικό τηγάνι στο οποίο μαγειρεύεται και σερβίρεται παραδοσιακά.

Συνήθως αυτή τη συνταγή την ξεκινάμε στην εστία της κουζίνας και την τελειώνουμε στο φούρνο. Αν δεν διαθέτουμε κατάλληλο τηγάνι που να μπαίνει και στον φούρνο, ή αν απλά θέλουμε να το αποφύγουμε, η συνταγή γίνεται εξίσου νόστιμη και μόνο στην εστία.

Οι γαρίδες σαγανάκι είναι ιδανικός μεζές για να συνοδεύσει ένα ποτήρι ούζο ή κρασί, αλλά μπορούμε και να τις ανακατέψουμε με ζυμαρικά ή ρύζι για μια πιο χορταστική παραλλαγή. Αν δεν θέλουμε το πιάτο πικάντικο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γλυκιά πιπεριά. Για περισσότερα αρώματα, μπορούμε αντί για κρασί να χρησιμοποιήσουμε ούζο.

Συνταγή για πικάντικες γαρίδες σαγανάκι

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

γαρίδες σαγανάκι
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2-4 άτομα

  • 700 γρ. γαρίδες μέτριες ή μεγάλες, καθαρισμένες (αφήνουμε τα κεφάλια και τις ουρές, για πιο πλούσια γεύση)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 ή ½ μικρή πιπεριά κέρατο καυτερή (ρυθμίζουμε την ποσότητα ανάλογα με το πόσο πικάντικο θέλουμε το αποτέλεσμα)
  • 120 ml λευκό κρασί
  • 500 γρ. ντομάτες ώριμες, τριμμένες
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη
  • 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 1-2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • πιπέρι

γαρίδες
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Αν οι γαρίδες είναι κατεψυγμένες, φροντίζουμε να τις ξεπαγώσουμε και να τις στραγγίσουμε καλά πριν τις μαγειρέψουμε.

Τοποθετούμε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι με μεταλλική λαβή (για να μπαίνει και σε φούρνο) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης και την πιπεριά, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό.

Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για περίπου 1 λεπτό.

Ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Μόλις δέσει η σάλτσα, διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και προσθέτουμε τις γαρίδες. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά, γυρνώντας τις γαρίδες μέσα στη σάλτσα, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να ψηθούν.

Πασπαλίζουμε από πάνω τη θρυμματισμένη φέτα και ιδανικά τελειώνουμε το φαγητό στο γκριλ του φούρνου, στους 200°C, για 3-4 λεπτά, μέχρι να λιώσει η φέτα και να ροδίσει ελαφρώς. Εναλλακτικά, προσθέτουμε τη φέτα στο τηγάνι ενώ είναι στις εστίες της κουζίνας και περιμένουμε 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει.

γαρίδες σαγανάκι
Καρολίνα Δωρίτη

Πασπαλίζουμε με φρέσκο μαϊντανό και σερβίρουμε τις γαρίδες σαγανάκι με φρέσκο, ζεστό ψωμί.