Καρολίνα Δωρίτη

ΜΙΚΡΑ ΨΑΡΙΑ, ΜΕΓΑΛΗ ΓΕΥΣΗ: ΚΟΛΙΟΥΔΑΚΙΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΘΥΜΑΡΙ

Κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο! Απόλαυσε το θρεπτικό και οικονομικό ψάρι στον φούρνο με ντοματίνια και θυμάρι.

Πέτυχα στη λαϊκή της γειτονιάς μου φρεσκότατους μικρούς κολιούς – ένα οικονομικό καλοκαιρινό ψάρι πολύ ωφέλιμο για την υγεία μας, αφού είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Οι κολιοί μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους. Επειδή είναι λιπαρό ψάρι, δεν χρειάζονται πολύ λάδι στο μαγείρεμα. Γίνονται ιδιαίτερα νόστιμοι ψητοί στα κάρβουνα αλλά και στον φούρνο.

Αυτή τη φορά αποφάσισα να μαγειρέψω τα κολιουδάκια με ντοματίνια, τα οποία πρώτα ψήνω μόνα τους με σκόρδο και θυμάρι. Στη συνέχεια, τα χρησιμοποιώ ως βάση πάνω στην οποία ψήνονται τα ψάρια, χωρίς να κινδυνεύουν να βράσουν ή να λιώσουν μέσα σε ζουμιά. Γι’ αυτό προσέχουμε να στέκονται πάνω στα ντοματίνια και όχι ανάμεσά τους.

Το φαγητό αυτό είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή του, ιδιαίτερα καλοκαιρινό, θρεπτικό και νόστιμο. Μπορούμε να το σερβίρουμε μόνο του, με τα ντοματίνια και φρέσκο ψωμί, ή να το συνοδεύσουμε με ρύζι, πατάτες ή χόρτα.

Συνταγή για κολιουδάκια στον φούρνο με ντοματίνια και θυμάρι

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 20 λεπτά

Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2-3 άτομα

  • 600 γρ. φρέσκα κολιουδάκια
  • 450 γρ. ντοματίνια
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τους κολιούς. Όταν τα ψάρια είναι μικρά, μπορούμε αν θέλουμε να αφαιρέσουμε και το κεφάλι, όπως κάνουμε συχνά και με τη σαρδέλα. Μπορούμε να ζητήσουμε και από τον ιχθυοπώλη να τα καθαρίσει.

Κολιουδάκια
Καρολίνα Δωρίτη

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Σε ένα πυρέξ στρώνουμε τα ντοματίνια και το σκόρδο, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το θυμάρι.

ντοματίνια
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο για 30-40 λεπτά, μέχρι να ζαρώσουν τα ντοματίνια και να μαλακώσουν.

Αλατοπιπερώνουμε τους κολιούς. Αν είναι πιο μεγάλοι, μπορούμε να βάλουμε λίγο θυμάρι στην κοιλιά τους.

Βγάζουμε από τον φούρνο το πυρέξ και τοποθετούμε τα ψάρια πάνω από τα ντοματίνια.

κολιοί
Καρολίνα Δωρίτη

Επιστρέφουμε το πυρέξ στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα τα ψάρια και να καραμελώσουν τα ντοματίνια.

Κολιουδάκια με ντοματίνια

Σερβίρουμε αν θέλουμε τους κολιούς με ρύζι, πατάτες φούρνου ή βραστές, ή ψωμί. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο επιπλέον θυμάρι ή ελαιόλαδο.