Γ. Νικολαΐδης

ΣΠΙΤΙΚΗ ΛΕΜΟΝΑΔΑ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ: ΔΥΟ ΕΚΔΟΧΕΣ ΔΡΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ

Δοκίμασε σπιτική λεμονάδα με άρωμα λάιμ, σε δύο εκδοχές: την κλασική με ζάχαρη και τη σύγχρονη με στέβια, για απόλαυση χωρίς τύψεις.

Η λεμονάδα δεν είναι μόνο ένα ρόφημα. Είναι τελετουργία – από το στύψιμο των λεμονιών μέχρι τη στιγμή που γεμίζουμε τα ποτήρια με πάγο και φέτες λεμονιού. Είναι αναμνήσεις, φιλοξενία, καλοκαιρινές στιγμές σε μια κανάτα. Είναι όλα τα απογεύματα της παιδικής μου ηλικίας σε ένα ποτήρι. Και είναι εντυπωσιακό πόσο εύκολα μπορεί κανείς να φτιάξει στο σπίτι του μια λεμονάδα πολύ πιο νόστιμη από του εμπορίου, χωρίς συντηρητικά, με αγνά υλικά.

Φυσικά, όταν ήμουν μικρός τη φτιάχναμε με ζάχαρη, την οποία έχω πλέον αντικαταστήσει με στέβια! Θα σου προτείνω και τις δύο παραλλαγές, ώστε να επιλέξεις: μια παραδοσιακή, με ζάχαρη, ακριβώς όπως τη θυμάμαι από παιδί, και μια σύγχρονη, με στέβια, για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Μια άλλη δική μου καινοτομία είναι ότι προσθέτω λάιμ, γιατί δίνουν μια έξτρα διάσταση.

Είτε με ζάχαρη, είτε με στέβια, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: απόλυτα δροσιστικό, ζωντανό και λεμονάτο. Γιατί, τελικά, η λεμονάδα είναι ο πιο απλός τρόπος να φτιάξουμε το κέφι μας, με λίγα υλικά και πολύ καλή διάθεση.

λεμονάδα
Γ. Νικολαΐδης

Συνταγή για κλασική λεμονάδα με λάιμ και ζάχαρη

Υλικά για 1 λίτρο λεμονάδα

  • 150 γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 2 λεμόνια και 1 λάιμ
  • 150 γρ. χυμός λεμονιού (περίπου 4 λεμόνια)
  • 50 γρ. χυμός λάιμ (περίπου 2 λάιμ)
  • 750 ml νερό
  • 4-5 παγάκια
  • 2-3 φέτες λεμόνι ή λάιμ για το ποτήρι

Εκτέλεση

Τρίβουμε το ξύσμα των λεμονιών και του λάιμ απευθείας μέσα στη ζάχαρη. Με τα χέρια μας, τρίβουμε καλά ώστε να βγουν τα αιθέρια έλαια και να αρωματιστεί η ζάχαρη.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 150 ml από το νερό και ρίχνουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα. Ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει και αφήνουμε να κρυώσει.

Στύβουμε τα λεμόνια και τα λάιμ, περνάμε τον χυμό από σίτα και τον προσθέτουμε στο σιρόπι.

Συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο κρύο νερό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με πάγο και φέτες εσπεριδοειδών.

Συνταγή για λεμονάδα με λάιμ και στέβια

Υλικά για 1 λίτρο λεμονάδα

  • 20 γρ. στέβια (σε αναλογία 1:1 με τη ζάχαρη)
  • ξύσμα από 2 λεμόνια και 1 λάιμ
  • 150 γρ. χυμός λεμονιού
  • 50 γρ. χυμός λάιμ
  • 800 ml νερό
  • πάγος και φέτες λεμονιού ή λάιμ για το ποτήρι

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κανάτα ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και λάιμ, προσθέτουμε τη στέβια και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά.

Προσθέτουμε το ξύσμα και το νερό και ανακατεύουμε ξανά.

Αφήνουμε για 10 λεπτά να «αρωματιστεί» το ρόφημα, σουρώνουμε αν θέλουμε πιο καθαρό αποτέλεσμα, και σερβίρουμε με πάγο και φέτες εσπεριδοειδών.