Freepik

VIDEO: ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΣΤΟ AIR FRYER;

01:23

Το air fryer που πολλοί από μας έχουμε ήδη στο σπίτι μας, μας βοηθάει να μαγειρεύουμε πιο γρήγορα και πιο οικονομικά. Το ερώτημα είναι κατά πόσον πρόκειται και για μία υγιεινή μέθοδο μαγειρέματος. Η ειδικός απαντάει σε ένα βίντεο.

Όλα ξεκίνησαν από τον Fred van der Weij, εφευρέτη από την Ολλανδία, που έψαχνε τρόπο να τρώει τραγανές πατάτες χωρίς να τις τηγανίζει. Κάπως έτσι, άρχισε το 2005 η διαδικασία δημιουργίας αυτού που ξέρουμε σήμερα ως air fryer ή φριτέζα αέρος, η οποία ολοκληρώθηκε το 2010.

Τα τελευταία χρόνια, η μόδα του air fryer έφτασε και στην Ελλάδα. Οι λόγοι για να πειστούμε και να αγοράσουμε ένα, είναι πολλοί: Είναι πιο οικονομικός τρόπος μαγειρέματος, φτιάχνεις το γεύμα που θες σε πολύ λιγότερο χρόνο από ότι στον φούρνο (για ό,τι χρειάζεται ο φούρνος σου μιάμιση ώρα, το air fryer χρειάζεται μισή ώρα) και χρησιμοποιείς ελάχιστο λάδι. Όσο για τις συνταγές που μπορείς να φτιάξεις στο air fryer, είναι πάρα πολλές – ρίξε μια ματιά εδώ για να δεις συνταγές που προτείνουν οι food editors του OW.

Το ερώτημα που γεννιέται είναι κατά πόσον πρόκειται και για μια υγιενή επιλογή μαγειρέματος. Ρωτήσαμε τη διατροφολόγο-διατροφική θεραπεύτρια, Νίκη Μαρτιμιανάκη, να μας πει τη γνώμη της.