ΦΤΙΑΞΕ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟΥΣ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΜΕ ΑΛΜΥΡΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ
Μια σύγχρονη πρόταση για τις γιορτές – και όχι μόνο: σοκολατένιοι κουραμπιέδες με καραμελωμένα αμύγδαλα που προσφέρουν ένταση, άρωμα και απόλυτη salty-sweet ισορροπία.
Οι σοκολατένιοι κουραμπιέδες είναι μια πιο μοντέρνα εκδοχή του κλασικού αγαπημένου κουραμπιέ που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσει κανείς. Η σοκολάτα δίνει πιο έντονη, πλούσια γεύση και ταιριάζει μοναδικά με τη βουτυράτη, τριφτή υφή του κουραμπιέ. Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα, τα αλμυρά καραμελωμένα αμύγδαλα προσθέτουν τραγανότητα και μια μικρή αντίθεση γλυκού-αλμυρού, που κάνει τη γεύση να απογειώνεται!
Είναι μια εύκολη παραλλαγή που αλλάζει την εικόνα του παραδοσιακού κουραμπιέ χωρίς να δυσκολεύει την παρασκευή του, ιδανική για τους λάτρεις της σοκολάτας, για ιδιαίτερα γιορτινά κεράσματα ή αν απλά θέλουμε κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο.
Πέρα από το γιορτινό στοιχείο που θέλει τους κουραμπιέδες να πασπαλίζονται με άχνη για να θυμίζουν χιονόμπαλες, αυτή η σοκολατένια εκδοχή λειτουργεί άψογα και χωρίς. Αν θέλουμε να αποφύγουμε την επιπλέον ζάχαρη, μπορούμε να τους απολαύσουμε σκέτους σαν μπισκοτάκια, ιδανικά για τον καφέ και το τσάι. Αν πάλι θέλουμε κουραμπιέδες παραδοσιακούς στην όψη, τους καλύπτουμε μόνο με άχνη ζάχαρη. Αν αναζητούμε και την αρωματική πικράδα του κακάο, το προσθέτουμε μέσα στην άχνη.
Δοκιμάστε τους, ειλικρινά θα βγουν μαγικοί!
Συνταγή για σοκολατένιους κουραμπιέδες με αλμυρά καραμελωμένα αμύγδαλα
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
- Χρόνος παρασκευής: 40 λεπτά
Υλικά για 45 κουραμπιέδες μικρού μεγέθους (μπουκιές)
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδας (σε θερμοκρασία δωματίου, block 82%)
- 80 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 κρόκος αβγού
- 1 κ.γ. βανίλια
- 20 ml κονιάκ
- 30 γρ. κακάο άγλυκο
- 350–380 γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ¼ κ.γ. αλάτι
Για τα αμύγδαλα
- 70 γρ. αμύγδαλα άσπρα
- 50 γρ. ζάχαρη
- 1–2 κ.σ. νερό
- ½ κ.γ. ανθός αλατιού
Για πασπάλισμα (προαιρετικά)
- 100 γρ. άχνη
- 30 γρ. κακάο ή λιγότερο, αν θέλουμε τους κουραμπιέδες πιο άσπρους
Εκτέλεση
Πρώτα καβουρδίζουμε λίγο τα αμύγδαλα σε στεγνό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας ή κουνώντας το τηγάνι για να ροδίσουν ομοιόμορφα. Προσέχουμε να μην αρπάξουν.
Τα μεταφέρουμε σε πιάτο και στο ίδιο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό για να τα καραμελώσουμε. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε τα αμύγδαλα μέσα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να σχηματιστεί κεχριμπαρένια καραμέλα.
Προσθέτουμε το αλάτι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Μεταφέρουμε τα αμύγδαλα σε λαδόκολλα και τα απλώνουμε να στεγνώσουν και να σκληρύνει η καραμέλα.
Όταν κρυώσουν, τα κόβουμε με μαχαίρι σε μικρότερα κομμάτια, αλλά όχι πολύ ψιλοκομμένα για να τα νιώθουμε στο δάγκωμα.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη, για 6–8 λεπτά, μέχρι να γίνει λευκό και αφράτο.
Προσθέτουμε τον κρόκο, τη βανίλια και το κονιάκ και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα του αλευριού στο μείγμα του βουτύρου μέχρι να το πάρει όλο και να σχηματιστεί μια ζύμη λεία και μαλακή, που δεν κολλάει. Δεν ζυμώνουμε υπερβολικά, για να μη χαθεί η επιθυμητή τριφτή υφή του κουραμπιέ.
Ανακατεύουμε μέσα στη ζύμη τα καραμελωμένα αμύγδαλα.
Πλάθουμε σε μικρές μπαλίτσες και τις τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψί ή ταψί με λαδόκολλα. Προαιρετικά πιέζουμε τους κουραμπιέδες πολύ απαλά από πάνω με τα δάχτυλα, ώστε να ψηθούν πιο ομοιόμορφα και να στέκεται καλύτερα μετά η άχνη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Ψήνουμε για περίπου 18 λεπτά. Δεν θέλουμε να πάρουν πολύ χρώμα – ειδικά οι σοκολατένιουι, που δεν διακρίνεται η αλλαγή στο χρώμα κατά το ψήσιμο, θέλουν προσοχή.
Οι κουραμπιέδες θα είναι μαλακοί όταν βγουν, γι’ αυτό και δεν τους κουνάμε μέχρι να κρυώσουν λίγο. Καθώς κρυώνουν σφίγγουν.
Αφού κρυώσουν εντελώς, μπορούμε να πασπαλίσουμε με την άχνη, σκέτη ή μαζί με κακάο.