iStock

ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΠΟΥ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

Το υπερ-απαραίτητο κολλαγόνο του σώματός μας μειώνεται όσο μεγαλώνουμε, όμως υπάρχουν τροφές που ενισχύουν τη διατήρησή του. Ειδικά ορισμένα λαχανικά.

Το κολλαγόνο είναι μία βασική πρωτεΐνη και υπάρχει παντού στο σώμα μας: στα αγγεία, στην καρδιά, στο δέρμα, στα μαλλιά, στα νύχια, στους τένοντες, στους συνδετικούς ιστούς). Όπως αποκαλύπτει το όνομά του, είναι μια ουσία που λειτουργεί κάπως σαν «κόλλα», διατηρώντας τα κύτταρα ενωμένα, συνεπώς την επιδερμίδα λεία και τις αρθρώσεις δυνατές και ελαστικές. Με απλά λόγια, είναι μια πρωτεΐνη που θέλουμε να έχουμε στο σώμα μας, τόσο για λόγους εμφάνισης όσο και υγείας.

Μάντεψε τώρα τι συμβαίνει όσο μεγαλώνουμε: Η φυσική παραγωγή κολλαγόνου από το σώμα μας επιβραδύνεται και μειώνεται. Αυτό οδηγεί σε χαλάρωση των ιστών και βέβαια στον σχηματισμό των ρυτίδων. Στη συνέχεια, η απώλεια αυτή έχει επίπτωση και στα οστά, με κίνδυνο να δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα. Ειδικά οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση «χάνουν» ένα μεγάλο ποσοστό κολλαγόνου που βρίσκεται αποθηκευμένο στο σώμα – περίπου το 30%.

Αναπληρώνεται το κολλαγόνο που χάνουμε καθώς μεγαλώνουμε;

Όπως φαντάζεσαι, πλήρης αναπλήρωση του κολλαγόνου που χάνουμε όσο μεγαλώνουμε δεν μπορεί να υπάρξει. Ακόμα κι αν ξεκινήσεις να παίρνεις συστηματικά συμπληρώματα διατροφής με κολλαγόνο, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κάποια επιστημονική απόδειξη ότι αυτά θα κάνουν πολύ μεγάλη διαφορά στην επιδερμίδα, τα μαλλιά και τα νύχια σου, όπως έχει γράψει και η beauty editor Πάτια Ιορδανίδου σε παλαιότερο άρθρο.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΧΑΝΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 30% ΤΟΥ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΟ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥΣ.

Οι ειδικοί, ωστόσο, υποστηρίζουν πως αν κάνεις μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, μπορείς να συμβάλλεις στη διέγερση της παραγωγής νέου κολλαγόνου και στη διατήρηση αυτού που ήδη έχεις, παρατείνοντας έτσι τη νεότητα των ιστών σου. Αυτές οι αλλαγές αφορούν οπωσδήποτε την προστασία της επιδερμίδας από τον ήλιο και από τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα, η έλλειψη επαρκούς ύπνου και το στρες. Σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι και διατροφικές.

Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεις τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Συνάμα, είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσεις τη διατροφή σου με τροφές που συμβάλλουν στη δημιουργία του. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ορισμένα λαχανικά που παρέχουν στο σώμα τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεται για να το παράγει. Αυτά σύμφωνα με έρευνες είναι τα παρακάτω.

8 λαχανικά που ενισχύουν με τον πιο φυσικό τρόπο την παραγωγή κολλαγόνου

Τα λαχανικά που ενισχύουν το κολλαγόνο στο σώμα σου
iStock

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Το σπανάκι, το λάχανο και το κέιλ είναι όλα πλούσια σε βιταμίνη C, ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την παραγωγή κολλαγόνου. Η βιταμίνη C βοηθάει το σώμα να παράγει προ-κολλαγόνο, το οποίο είναι ο πρόδρομος του κολλαγόνου. Επίσης, τα λαχανικά αυτά παρέχουν αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το κολλαγόνο από τον ήλιο και τις περιβαλλοντικές βλάβες.

Πιπεριές

Οι πιπεριές είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη C. Οι πιο καυτερές, μάλιστα, περιέχουν καψαϊκίνη, μια φυσική ένωση με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που υποστηρίζουν την υγεία των αρθρώσεων και του δέρματος, προστατεύοντας τα κύτταρα και τους ιστούς από φλεγμονές.

Τα λαχανικά που ενισχύουν το κολλαγόνο στο σώμα σου
iStock

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι μια ακόμα εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ενώ περιέχουν και λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθάει στην προστασία του κολλαγόνου από τη διάσπαση. Το λυκοπένιο έχει συνδεθεί με πιο λείο, σφριγηλό δέρμα και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από βλάβες του δέρματος που σχετίζονται με τον ήλιο. Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι μαγειρεμένες οι ντομάτες μπορεί να βοηθούν το σώμα να απορροφά το λυκοπένιο.

Καρότα

Τα καρότα είναι γεμάτα με βήτα-καροτίνη, μια φυτική χρωστική ουσία που το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α υποστηρίζει τα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο, βοηθώντας στη διατήρηση της ελαστικής δομής του δέρματος και επιβραδύνοντας τα σημάδια γήρανσης του δέρματος. Δεδομένου ότι η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή, είναι προτιμότερο τα καρότα να συνδυάζονται με μια πηγή καλών λιπαρών, όπως το αβοκάντο ή το ελαιόλαδο, για ακόμα μεγαλύτερη απορρόφηση.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν βήτα-καροτίνη μαζί με βιταμίνη Ε και μαγγάνιο. Και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην προστασία του δέρματός, υποστηρίζουν το κολλαγόνο και διατηρούν τον συνδετικό ιστό ισχυρό. Επίσης, δρουν ως αντιοξειδωτικά, βοηθώντας στη μείωση της φλεγμονής, αλλά και στη διατήρησης της ελαστικότητας και ανθεκτικότητας του δέρματος.

Τα λαχανικά που ενισχύουν το κολλαγόνο στο σώμα σου
iStock

Μπρόκολο

Το μπρόκολο περιέχει γλυκοσινολικά άλατα, τα οποία είναι φυτικές ενώσεις που το σώμα μετατρέπει σε ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, τη σουλφοραφάνη. Αυτή βοηθά στη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού και την προστασία των κυττάρων του δέρματος από βλάβες. Επιπλέον, το μπρόκολο είναι πηγή βιταμίνης C, η οποία, όπως είπαμε και παραπάνω, ενισχύει τη δημιουργία του κολλαγόνου.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι πλούσιο σε θείο, ένα μέταλλο που υποστηρίζει την παραγωγή νέου κολλαγόνου, ενώ βοηθά στην προστασία του υπάρχοντος. Οι ενώσεις θείου στο σκόρδο έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ωφελώντας την υγεία του δέρματος και των αρθρώσεων, μειώνοντας τη φλεγμονή και προστατεύοντας τους συνδετικούς ιστούς από βλάβες.

Παντζάρια

Τα παντζάρια περιέχουν βεταλαΐνες, φυσικές φυτικές ενώσεις που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από την καταστροφική φλεγμονή. Επίσης, βοηθούν το σώμα να παράγει μονοξείδιο του αζώτου, ένα μόριο που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Αυτή ενισχύει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο δέρμα και τους συνδετικούς ιστούς, υποστηρίζοντας τελικά την υγιή παραγωγή κολλαγόνου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.