Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΓΚΡΑΝΟΛΑ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΟ ΓΙΑ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ ΠΡΩΙΝΟ

Θέλεις να ξεκινήσεις τη μέρα σου με τη λαχταριστή γεύση μελομακάρονου, αλλά χωρίς τύψεις; Αυτή η γκρανόλα δίνει τη λύση.

Λατρεύω να παίρνω κλασικές γεύσεις των γιορτών και να τις μετατρέπω σε κάτι πιο καθημερινό, πιο ανάλαφρο, θρεπτικό και απολαυστικό! Έτσι γεννήθηκε αυτή η γκρανόλα με γεύση μελομακάρονο. Ήθελα να βρω έναν τρόπο να ξεκινάω τη μέρα μου με αρώματα Χριστουγέννων, χωρίς όμως να τρώω γλυκό από το πρωί. Σαν να θέλω να ανοίξω το κουτί με τα μελομακάρονα για πρωινό, αλλά τελικά να τρώω κάτι πιο ισορροπημένο.

Η βρώμη γίνεται η ιδανική βάση που αγκαλιάζει τέλεια τα ζεστά μπαχαρικά, το μέλι, το πορτοκάλι και το διακριτικό άρωμα από το πετιμέζι (που είναι προαιρετικό, αν επιλέξετε να το χρησιμοποιήσετε). Είναι μια συνταγή που φτιάχνω κάθε Δεκέμβριο, γιατί μου λύνει τα χέρια για πρωινό ή σνακ, γεμίζει το σπίτι αρώματα και με βάζει αμέσως σε γιορτινή διάθεση.

Αυτή η γκρανόλα αποθηκεύεται τέλεια σε βαζάκι, διατηρείται για μέρες και γίνεται ιδανικό topping για γιαούρτι, smoothies ή απλώς για να την τσιμπολογάω σκέτη, αντί να φάω ένα (ακόμα) μελομακάρονο.

Tip: Είναι το απόλυτο δώρο σε βαζάκι για επισκέψεις και Secret Santa στο γραφείο.

Συνταγή για γκρανόλα με γεύση μελομακάρονο

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 20–25 λεπτά

Γκρανόλα με γεύση μελομακάρονο για γιορτινό και ισορροπημένο πρωινό
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Υλικά

  • 300 γρ. βρώμη
  • 80 γρ. κολοκυθόσπορος
  • 50 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 80 γρ. μέλι
  • 40 γρ. ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας
  • 1 κ.σ. πετιμέζι (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα (διαλυμένη στον χυμό)
  • 1 κ.σ. ταχίνι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.

Ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ τη βρώμη, τον κολοκυθόσπορο, τα καρύδια, τα μπαχαρικά και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι το μέλι, το λάδι, το πετιμέζι (αν χρησιμοποιούμε), το ταχίνι, τον χυμό πορτοκαλιού και τη σόδα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε τα υγρά στο μείγμα της βρώμης και ανακατεύουμε καλά.

Απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε 20–25 λεπτά, ανακατεύοντας στη μέση.

Αφήνουμε την γκρανόλα να κρυώσει για να γίνει τραγανή.