iStock

ΟΙ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Πόσο εκτεθειμένες είναι οι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους στις χημικές ουσίες από πλαστικά και φυτοφάρμακα; Περισσότερο από ό,τι πιστεύουμε.

Υπάρχει λόγος που οι έγκυες συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Η έκθεσή τους κατά την εγκυμοσύνη σε έναν μεγάλο αριθμό παραγόντων, όπως π.χ. οι χημικές ουσίες που συναντάμε στα πλαστικά, μπορεί να επηρεάσει την υγεία τη δική τους και του εμβρύου. Κάποιους από τους παράγοντες αυτούς μπορούν σε έναν βαθμό να τους ελέγξουν. Τι συμβαίνει, όμως, όταν αυτό δεν είναι εφικτό; Πώς μπορούν, για παράδειγμα, να ελέγξουν την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν;

Στην εποχή της βιομηχανίας είναι πλέον δεδομένες οι βεβαρυμένες συνθήκες στις οποίες όλοι ζούμε. Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις πριν λίγο καιρό επιστήμονες εντόπισαν μικροπλαστικά στο αίμα μας. Τώρα μελέτη, που διήρκησε 12 χρόνια διαπίστωσε αυξανόμενη έκθεση εγκύων σε χημικές ουσίες από πλαστικά και φυτοφάρμακα.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές εξέτασαν δείγματα ούρων για 103 χημικές ουσίες, προερχόμενες κυρίως από φυτοφάρμακα, καθώς και από πλαστικά και χημικά υποκατάστατα (χημικές ουσίες που έχουν αντικαταστήσει άλλες, οι οποίες έχουν απαγορευτεί ή έχουν σταδιακά καταργηθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβείς).

Τα υποκατάστατα αφορούσαν τη δισφαινόλη-Α (BPA) και τις φθαλικές ενώσεις, που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στην παραγωγή πλαστικών και έχουν χαρακτηριστεί ως «ενδοκρινικοί διαταράκτες». Οι «ενδοκρινικοί διαταράκτες» μπορούν να επηρεάσουν το ορμονικό σύστημα, προκαλώντας επιβλαβείς επιπτώσεις στον άνθρωπο και στα ζώα, τονίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (European Chemicals Agency - ECHA).

Αυξημένη η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη
iStock

Πώς μπορεί να εκτέθηκαν στις ουσίες αυτές οι έγκυες γυναίκες; Όπως αναφέρει η δημοσίευση στο περιοδικό Environmental Science & Technology, η προγεννητική έκθεση μπορεί να προέλθει είτε μέσω του αέρα, είτε μέσω της διατροφής, είτε από τη χρήση ορισμένων προϊόντων.

Πόσες χημικές ουσίες βέθηκαν στις εγκύους

Σε τουλάχιστον μία από τις γυναίκες εντοπίστηκε πάνω από το 80% των χημικών ουσιών που εξετάστηκαν, ενώ πάνω από το ⅓ των ουσιών βρέθηκε στην πλειοψηφία όσων συμμετείχαν Διαπιστώθηκε, ακόμα, ότι ορισμένες από αυτές τις χημικές ουσίες υπήρχαν σε υψηλότερες συγκεντρώσεις από ό,τι είχε στο παρελθόν παρατηρηθεί σε ανάλογες μελέτες.

Αυξημένη η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη
iStock

«Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να μετρήσουμε τις ποσότητες χημικών ουσιών σε μια τόσο μεγάλη ομάδα εγκύων», δήλωσε η Tracey Woodruff, βασική συγγραφέας, καθηγήτρια και διευθύντρια του Προγράμματος για την Αναπαραγωγική Υγεία και το Περιβάλλον στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCSF).

Γιατί έχουν σημασία τα ευρήματά τους;

«Τα ευρήματα καθιστούν σαφές ότι ο αριθμός και το εύρος των χημικών ουσιών που εντοπίζονται σε έγκυες γυναίκες αυξάνεται κατά τη διάρκεια μιας πολύ ευάλωτης περιόδου τόσο για τις ίδιες όσο και για το έμβρυο», εξηγεί η Woodruff.

Αν και οι παραπάνω χημικές ουσίες θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για την εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του παιδιού, η παρακολούθησή τους με τις κατάλληλες εξετάσεις δεν είναι τόσο συστηματική όσο θα έπρεπε, καταλήγει.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.