Καρολίνα Δωρίτη

ΒΑΛΕ ΛΑΤΙΝ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

Η Ensalada de Nochebuena είναι η παραδοσιακή μεξικανική σαλάτα των Χριστουγέννων, με ρόδι, παντζάρι, φρούτα και ελαφρύ ντρέσινγκ εσπεριδοειδών.

Η Ensalada de Nochebuena, ή «σαλάτα της νύχτας της παραμονής των Χριστουγέννων», είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της μεξικανικής γιορτινής κουζίνας. Παραδοσιακά σερβίρεται το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου, όταν οικογένειες και φίλοι συγκεντρώνονται γύρω από το τραπέζι για το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δείπνο. Γεμάτη ζωηρά χρώματα και φρέσκες, αρωματικές γεύσεις, η σαλάτα αυτή συμβολίζει την αφθονία, την ευγνωμοσύνη και τη χαρά που φέρνουν τα Χριστούγεννα.

Οι βασικές της πρώτες ύλες, όπως το ρόδι, το πορτοκάλι, το μήλο, το παντζάρι, ο ανανάς και το jicama, θεωρούνται σύμβολα ευημερίας και καλής τύχης. Το jicama είναι μια ρίζα με δημοφιλή χρήση στη Λατινική Αμερική, ιδιαίτερα στο Μεξικό, αλλά παραμένει σχετικά άγνωστη στην Ελλάδα.

Εξωτερικά μοιάζει με ένα μεγάλο, στρογγυλό ραπανάκι ή γογγύλι, με καφέ, λεπτή φλούδα. Έχει σάρκα λευκή, τραγανή και πολύ ζουμερή, ενώ είναι ελαφρώς γλυκό, πολύ δροσερό και ουδέτερο, κάτι που το κάνει ιδανικό για σαλάτες και φρουτοσαλάτες.

σαλάτα
To jicama ή yum, που μπορούμε να αντικαταστήσουμε στη σαλάτα με γουλί ή γογγύλι. iStock
To jicama ή yum, που μπορούμε να αντικαταστήσουμε στη σαλάτα με γουλί ή γογγύλι.

Στη γλυκόξινη Ensalada de Nochebuena χρησιμοποιούμε το jicama για να δώσει τραγανή υφή και φρεσκάδα, ισορροπώντας τη γλυκύτητα των φρούτων και το άρωμα των εσπεριδοειδών. Στην Ελλάδα δεν το βρίσκουμε εύκολα, αλλά μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με γούλι ή γογγύλι που είναι στην εποχή τους και λειτουργούν παρόμοια.

Σε πολλές περιοχές του Μεξικού, η παρουσία του ροδιού με το έντονο κόκκινο χρώμα του συμβολίζει την ελπίδα και τη ζωντάνια της νέας χρονιάς, ενώ το πορτοκάλι και τα εσπεριδοειδή προσθέτουν μια φωτεινή, εορταστική νότα, που παραπέμπει στη ζεστασιά των οικογενειακών στιγμών.

Η κλασική εκδοχή της σαλάτας είναι απλή, φρουτένια και χρωματιστή, με ένα ελαφρύ ντρέσινγκ από χυμό πορτοκαλιού ή λάιμ. Υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές ανάλογα με την περιοχή και τις οικογενειακές συνήθειες. Κάποιοι βάζουν αχλάδι, καρότο ή σέλερι για περισσότερη δροσιά και τραγανή υφή.

σαλάτα Χριστουγέννων
Υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές της σαλάτας της νύχτας της παραμονής των Χριστουγέννων. Καρολίνα Δωρίτη
Υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές της σαλάτας της νύχτας της παραμονής των Χριστουγέννων.

Συχνά μπαίνει μαρούλι ή δυόσμος, ενώ μπορεί να προσθέσουν και αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, ή κράνμπερι. Πολλοί προσθέτουν λίγη κανέλα στο ντρέσινγκ, ενώ άλλοι ετοιμάζουν ένα κρεμώδες ντρέσινγκ, το οποίο μερικές φορές παίρνει μια απαλή ροζ απόχρωση από λίγο χυμό παντζαριού.

Ανεξάρτητα από την παραλλαγή, η μεξικάνικη σαλάτα των Χριστουγέννων παραμένει ένα πιάτο βαθιά συνδεδεμένο με την παράδοση, την οικογενειακή θαλπωρή και το πνεύμα των γιορτών. Όχι μόνο ομορφαίνει το τραπέζι, αλλά υπενθυμίζει επίσης την αξία της κοινής χαράς και της μοιρασμένης αφθονίας.

Συνταγή για τη μεξικάνικη σαλάτα της νύχτας της παραμονής των Χριστουγέννων

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
  • Vegan | Gluten-free

σαλάτα Χριστουγέννων
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 6–8 άτομα

  • 2 μεγάλα παντζάρια, βρασμένα και κομμένα σε κύβους
  • 2 ξινόμηλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
  • 2 πορτοκάλια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτά ημισέλινα
  • 150 γρ. ανανάς, κομμένος σε κομμάτια
  • 1 μικρό μαρούλι ή γαλλική σαλάτα (ή ανάμεικτα)
  • 1 φλιτζάνι καρότο, τριμμένο
  • 1 γουλί ή γογγύλι, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια
  • ½ φλιτζάνι κλωνάρι σέλερι, λεπτοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι καρύδια ή πεκάν, χοντροκομμένα
  • ½ φλιτζάνι σπόροι ροδιού
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες ή αποξηραμένα κράνμπερι

Για το ντρέσινγκ

  • χυμός από 2 πορτοκάλια
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1–2 κ.σ. σιρόπι αγαύης ή μέλι
  • 1 κ.σ. μηλόξιδο ή λευκό ξίδι
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ξύσμα από πορτοκάλι

Εκτέλεση

Κόβουμε το μαρούλι ή τη γαλλική σαλάτα και μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ.

Προσθέτουμε το καρότο, το σέλερι, το ξινόμηλο, το πορτοκάλι, τον ανανά, το γουλί ή γογγύλι, το ρόδι, τα καρύδια και τις σταφίδες.

Σε μικρό μπολ ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το μέλι ή σιρόπι αγαύης, το ξίδι, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι.

Περιχύνουμε λίγο από το ντρέσινγκ πάνω από τη σαλάτα λίγο πριν το σερβίρισμα και ανακατεύουμε απαλά.

ντρέσινγκ
Καρολίνα Δωρίτη

Τελευταία προσθέτουμε τα παντζάρια και τα ανακατεύουμε πολύ απαλά μέσα στη σαλάτα.

Μεταφέρουμε σε σαλατιέρα ή πιατέλα και περιχύνουμε με λίγο επιπλέον ντρέσινγκ.

Σερβίρουμε αμέσως.