iStock

10 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙΣ ΤΑ ΒΥΣΣΙΝΑ – ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

Τα βύσσινα, με τα άφθονα αντιοξειδωτικά, είναι το δώρο του καλοκαιριού για την υγεία. Ανακαλύψτε τα οφέλη τους, διαβάστε τι να προσέξετε κατά την αγορά τους και πώς μπορείτε να τα καταναλώσετε.

Τα βύσσινα θα λάμπουν σε πάγκους και καφάσια για έναν μήνα ακόμα. Με το τέλος του καλοκαιριού – τουλάχιστον ημερολογιακά– θα έχει παρέλθει και η εποχή του τραγανού φρούτου με τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Η φάση είναι ό,τι προλάβουμε, όπως προλάβουμε: σε φρουτοσαλάτες, σε βυσσινάδες, σε γλυκά (οπωσδήποτε του κουταλιού) και φυσικά σε κομπόστες, μαρμελάδες για να κρατήσουν παραπάνω.

«Είναι υποτιμημένα», λέει στην Washington Post ο Tyler Butler, κερασοπαραγωγός στο Μέριλαντ, κλείνοντας το μάτι σε όσους ξέρουν να τα εκτιμούν και δικαιολογημένα εκστασιάζονται όταν πλησιάζει το τρίμηνο του καλοκαιριού. Τα βύσσινα, άλλωστε, θα σε ανταμείψουν γενναιόδωρα, όχι μόνο με την τραγανή τους σάρκα και την υπόξινη γεύση.

Τι κερδίζεις τρώγοντας βύσσινα

Τα βύσσινα ωφελούν πολλαπλά τον οργανισμό χάρη στα βιοδραστικά συστατικά που περιέχουν, μεταξύ των οποίων ανθοκυανίνες, μελατονίνη, κερκεντίνη, χλωρογενικό οξύ και άλλα φλαβονοειδή. Παράλληλα, είναι πλούσια πηγή βιταμινών Α και C, καλίου, ασβεστίου, ψευδάργυρου και διαιτητικών ινών, ενώ η μελατονίνη και η τρυπτοφάνη τους, αμινοξέα που ρυθμίζουν τον κιρκαδικό ρυθμό, τους χαρίζουν υπναγωγές ιδιότητες.

Πλήθος μελετών επιβεβαιώνουν τα οφέλη τους για την υγεία, συμπεραίνοντας ότι:

  • βοηθούν στον ύπνο
  • ανακουφίζουν από τους μυϊκούς πόνους και επιταχύνουν την αποκατάσταση μετά την άσκηση
  • προφυλάσσουν την καρδιά
  • ενισχύουν το ανοσοποιητικό
  • βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία
  • προσφέρουν ανακούφιση από τους πόνους της ουρικής αρθρίτιδας
  • ρίχνουν την πίεση
  • βοηθούν στην απώλεια βάρους.
  • ρυθμίζουν το σάκχαρο
  • συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου

10 λόγοι να αγαπήσεις τα βύσσινα - και πώς να τα διαλέξεις
iStock

Γιατί είναι μοναδικά;

Οι δύο βασικές ποικιλίες του βύσσινου είναι τα σκουρόχρωμα Morello, που απαντώνται συχνότερα στην Ευρώπη, και τα πιο ανοιχτόχρωμα Amarelle. Όπως εξηγεί η Anastasia Zolotarev, συγγραφέας του βιβλίου Sour Cherries and Sunflowers, η ισορροπία ανάμεσα στη γλυκύτητα και την οξύτητα εξαρτάται τόσο από την ποικιλία όσο και από την εποχή. «Προς το τέλος του καλοκαιριού είναι κάπως πιο γλυκά», σημειώνει.

Eπειδή τα βύσσινα δεν ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή, ο χρόνος είναι κρίσιμος – πρέπει να γίνει η συλλογή τους ακριβώς στην κορυφή της ωρίμανσής τους. «Αν περιμένεις πολύ, θα έρθουν τα έντομα και η σήψη, οπότε έχεις ένα πολύ μικρό χρονικό παράθυρο για τη συγκομιδή», λέει ο Butler. «Όταν ήμουν παιδί, τα βύσσινα τελείωναν σε δύο-τρεις μέρες», λέει στην Post, και εξηγεί ότι αυτό ακριβώς είναι που τα κάνει ξεχωριστά: «Όταν έρθει η ώρα τους, πρέπει να το εκμεταλλευτείς στο έπακρο».

Η Zolotarev επιστρέφει στη δική της παιδική ηλικία, στον κήπο της γιαγιάς της στη Λευκορωσία, και αναπολεί τη γεύση και το άρωμα που της προσέδιδαν οι σκουρόχρωμοι καρποί. «Ανέβαινες στη σκάλα, τα μάζευες σιγά σιγά, μετά γύριζες σπίτι, τους έβγαζες τα κουκούτσια, έτρωγες λίγα, μαγείρευες τα υπόλοιπα… Αγαπούσα πάντα αυτό το λιτό τελετουργικό».

Σάμπως η νοσταλγία που κουβαλά το βύσσινο δε χτυπά και στην ελληνική καρδιά; Πώς το έλεγε εκείνο το τραγούδι της Αλεξίου; «Βύσσινο και νεράντζι, του κουταλιού γλυκό, βρύση του χρόνου στάζεις στα μάτια το πιο πικρό νερό». Σαν ένα φρούτο-γέφυρα ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν.

10 λόγοι να αγαπήσεις τα βύσσινα - και πώς να τα διαλέξεις
iStock

Πώς διαλέγουμε και αποθηκεύουμε τα βύσσινα;

Ο Butler προτείνει να διαλέγουμε βύσσινα με το κοτσάνι τους, καθώς βοηθά στη διατήρησή τους. «Αν τα τραβήξεις χωρίς το κοτσάνι, δημιουργείται μια “πληγή” στο φρούτο και τότε ο χρόνος του αρχίζει να μετρά αντίστροφα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύντομη επιβίωσή τους μετά τη συγκομιδή και η δύσκολη μεταφορά τους είναι ένας λόγος που τα φρέσκα βύσσινα σπανίζουν στα σούπερ μάρκετ.

Σε ό,τι αφορά στην κατανάλωσή τους, θα πρέπει να γίνεται άμεσα αλλιώς αλλιώς συστήνεται η κατάψυξή τους. Η διάρκεια ζωής τους, αν αποθηκευτούν άπλυτα στο ψυγείο, είναι πέντε μέρες. Εάν αποφασίσετε να τα βάλετε στον καταψύκτη, φροντίστε να βγάλετε πρώτα τα κουκούτσια, είτε με το δάχτυλό σας είτε με κάποιο εργαλείο εκπυρήνωσης.

Συνταγές από τον κόσμο

Τα βύσσινα είναι ιδανικά για γλυκά και σνακ, όπως πίτες, μπάρες, μαρμελάδες και μπισκότα (με αποξηραμένο το φρούτο). Στις ΗΠΑ, χρησιμοποιούνται κατά κόρον στις κερασόπιτες, ενώ στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή πρωταγωνιστούν και σε αλμυρές συνταγές, όπως τα ουκρανικά ζυμαρικά Halushky με σάλτσα βύσσινου ή το περσικό albaloo polo, πιάτο με ρύζι, βύσσινα και κρέας.

Στην Ελλάδα, το βύσσινο θεωρείται «ο βασιλιάς» των γλυκών του κουταλιού, ενώ παραδοσιακά κεράσματα είναι και η βυσσινάδα από συμπυκνωμένο χυμό (σιρόπι) και το λικεράκι με γεύση βύσσινο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.