iStock

ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ Ο ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΥΠΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΣΟΥ;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευεξίας εξετάζουμε και επαναπροσδιορίζουμε την τεράστια σημασία του ύπνου στην ευεξία μας. Πώς επιδρά ο ύπνος στη ζωή μας; Περισσότερος ύπνος σημαίνει και καλύτερος ύπνος; Πόσο σημαντικό είναι το στρώμα ύπνου και πώς επιλέγουμε το κατάλληλο;    

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευεξίας έρχεται να μας υπενθυμίσει αυτό που όλοι και όλες μας ξεχνάμε μέσα στη γεμάτη καθημερινότητά μας: να φροντίσουμε τον εαυτό μας, να βάλουμε προτεραιότητα τη σωματική και ψυχική μας υγεία, να μην κάνουμε εκπτώσεις στην ευτυχία μας. Και τι είναι αυτό που θεωρείται συνώνυμο της ευεξίας; Μα, ο ύπνος φυσικά!

Ο Δρ Matthew Walker, καθηγητής Νευροεπιστημών και Ψυχολογίας, διευθυντής του Κέντρου για τον Ανθρώπινο Ύπνο στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, ο οποίος θεωρείται αυθεντία στο θέμα του ύπνου, επισημαίνει ότι ο ύπνος «είναι η πιο ανώδυνη και ευχάριστη ιατρική συμβουλή».

Ειδικοί που έχουν ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα του ύπνου, όπως ο Δρ Walker, τονίζουν ότι ο ύπνος έχει τόσα οφέλη για την υγεία και την ευεξία μας που θα έπρεπε να... συνταγογραφείται! «Επιστήμονες όπως εγώ άρχισαν να ασκούν πίεση στους γιατρούς ώστε να “συνταγογραφούν” ύπνο», γράφει ο ίδιος στο βιβλίο του «Τα μυστικά του ύπνου».

Το εντυπωσιακό είναι ότι την ώρα που κοιμόμαστε δεν μπορούμε να αναζητήσουμε τροφή, να κοινωνικοποιηθούμε, να ψάξουμε σύντροφο ώστε να αναπαραχθούμε, να φροντίσουμε τους απογόνους μας, ούτε να προστατευτούμε από  επιθέσεις. Επομένως, γιατί συνεχίζουμε να κοιμόμαστε; Για να μην έχει εξαλειφθεί ο ύπνος στην πορεία της εξέλιξης των ειδών σημαίνει ότι έχει εξαιρετικά οφέλη.

Δεν υπάρχει κάποιο όργανο στο σώμα μας που να μην επωφελείται σημαντικά από τον ύπνο. Και αντίστοιχα να βλάπτεται σημαντικά από την έλλειψή του.

ύπνος
iStock

Πώς επιδρά ο ύπνος στην ευεξία μας;

Βοηθά τη μνήμη

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος δημιουργεί συνάψεις που μας βοηθούν να επεξεργαζόμαστε και να αποθηκεύουμε νέες πληροφορίες. Υπάρχουν μάλιστα και έρευνες που συσχετίζουν τις λίγες ώρες ύπνου με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Έχει θετικό αντίκτυπο στη συγκέντρωση

Αν μέσα στη μέρα αντιμετωπίζεις δυσκολία συγκέντρωσης, το λεγόμενο brain fog, χρειάζεται πριν απ' όλα να τσεκάρεις τον ύπνο σου – αν κοιμάσαι αρκετά, αλλά και ποιοτικά. Ο ανεπαρκής και ο μη ποιοτικός ύπνος επιδρούν αρνητικά στη δημιουργικότητα και στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Ανεβάζει τη διάθεσή μας

Δεν μπορεί να μην έχεις παρατηρήσει ότι τις μέρες που δεν κοιμάσαι καλά, ξυπνάς με νεύρα. Ο καλό ύπνος περιορίζει το στρες, ανεβάζει τη διάθεση και επιδρά θετικά στη συναισθηματική μας κατάσταση.

Τονώνει το ανοσοποιητικό

Οι άνθρωποι που κοιμούνται καλά έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν όταν έρχονται σε επαφή με ιούς, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι θωρακισμένο.

Προστατεύει από ασθένειες

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, με αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και των επιπέδων των χημικών ουσιών που σχετίζονται με φλεγμονές (παράγοντες που παίζουν ρόλο στις καρδιαγγειακές νόσους).

Συμβάλλει στην προσπάθεια απώλειας βάρους

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που χάνουν πιο εύκολα βάρος κοιμούνται επαρκείς ώρες.

Ιδιαίτερα σήμερα που το άγχος της καθημερινότητας φαίνεται να αγγίζει τους πάντες, ο ύπνος… δέχεται πυρά. Έτσι, τα προβλήματα αϋπνίας και ο διακεκομμένος ύπνος στέκονται εμπόδιο στην ευεξία μας. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι πώς θα πετύχουμε έναν ποιοτικό ύπνο;

Πώς θα πετύχουμε έναν ποιοτικό ύπνο;

Ξυπνάμε τη ίδια ώρα κάθε μέρα

Δεν έχουμε όλοι ανάγκη τις ίδιες ώρες ύπνου. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες κατευθυντήριες σχετικά με το πόσο χρειάζεται να κοιμόμαστε καθημερινά. Σύμφωνα με το National Sleep Foundation, οι ιδανικές ώρες για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 7 και 9 ωρών κάθε βράδυ. Σημειώστε ότι περισσότερος ύπνος δεν σημαίνει και καλύτερος ύπνος. Το σημαντικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι να τηρούμε μια σταθερής ώρα αφύπνισης (ιδανικά και τα σαββατοκύριακα) και με βάση αυτήν να διαμορφώνουμε την ώρα που θα πέφτουμε στο κρεβάτι.

Φτιάχνουμε ρουτίνα ύπνου

Δημιουργώντας μια ρουτίνα ύπνου στην κρεβατοκάμαρα αυξάνουμε τις πιθανότητες ενός ποιοτικού ύπνου. Αφήνουμε τις οθόνες εκτός δωματίου, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία (σύμφωνα με τους ειδικούς η ιδανική θερμοκρασία του δωματίου μας προκειμένου να κοιμηθούμε είναι οι 18,5 βαθμοί Κελσίου κατά μέσο όρο), βεβαιωνόμαστε ότι κοιμόμαστε σε ένα χαλαρωτικό, καθαρό και ήσυχο περιβάλλον, χωρίς δυσάρεστες μυρωδιές.

Επιλέγουμε το κατάλληλο –για μας– στρώμα

Το πιο σημαντικό συστατικό του καλού ύπνου είναι το κατάλληλο στρώμα. H σειρά με στρώματα ύπνου Optimum της Media Strom δημιουργήθηκε για να επαναπροσδιορίσει τον ύπνο στην Ελλάδα – και φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια. Δύο δεκαετίες καινοτομίας, τεχνογνωσίας και κατανόησης των αναγκών του καταναλωτή καθιστούν την Optimum συνώνυμο της απόλυτης άνεσης και ευεξίας.

ύπνος
Γυναίκα κάθεται πάνω σε στρώμα της σειράς Optimum της Media Strom, νικητή στην κατηγορία «στρώματα ύπνου».

Στρώματα ύπνου Optimum – Η επιτυχημένη 20ετής πορεία τους

Η σειρά Optimum καθιέρωσε στην Ελλάδα το 2004 τα πρώτα μαλακού-μέτριου τύπου στρώματα ύπνου, εμπνευσμένη από μία κλινική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Lancet που κατέρριπτε τον μύθο του σκληρού στρώματος. Το 2019 βραβεύτηκε ως «Προϊόν της Χρονιάς» για την καινοτομία, ενώ το 2023 μάς σύστησε τα πλέον σύγχρονα 5ης γενιάς στρώματα. Με τεχνολογίες αιχμής, κάθε στρώμα εναρμονίζεται στις ξεχωριστές ανάγκες κάθε σωματότυπου, προσφέροντας εξατομικευμένη στήριξη και ασύγκριτα πιο ξεκούραστο ύπνο. Σήμερα, η Optimum της Media Strom αναδεικνύεται για δεύτερη φορά «Προϊόν της Χρονιάς» στην κατηγορία στρώματα ύπνου και  ταυτόχρονα συμπληρώνει 20 χρόνια πρωτοπορίας στον τομέα του ύπνου. 20 χρόνια όπου η ευεξία βρίσκει την απόλυτη έκφρασή της.

Η σειρά Optimum μιλάει για Νοημοσύνη του Ύπνου και είναι αυτό ακριβώς που πρεσβεύουν τα στρώματά της.

  • Καινοτομία και εξειδίκευση χάρη στο προηγμένο σύστημα πολλαπλών ελατηρίων, MLS Spring System, σχεδιασμένο από την Αθηναϊκή Στρωματοποιία και κατασκευασμένο από την Leggett & Platt, ΗΠΑ.
  • Το μοναδικό σύστημα για κορυφαία στήριξη και άνεση με έως 3.500 ελατήρια, κατανεμημένα σε έως 5 επίπεδα και 7 ζώνες.
  • Προσαρμόζεται άμεσα στις κινήσεις του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου, υποστηρίζοντάς το ενεργά και επιτρέποντας στους μύες να χαλαρώσουν χάρη στην τεχνολογία Active Support.
  • Ασύγκριτη άνεση με την τεχνολογία Season Adapt, όπου χάρη στα «έξυπνα» θερμορρυθμιστικά υλικά, εξασφαλίζει αίσθηση θαλπωρής τον χειμώνα και δροσερή αίσθηση το καλοκαίρι.
  • Μοναδική εμπειρία ύπνου, χωρίς διακοπές, με το πολυζωνικό σύστημα ανεξάρτητων ελατηρίων, τεχνολογία Non Stop Sleep, που είναι ιδανικό για δύο άτομα, καθώς απορροφά τις κινήσεις και τους κραδασμούς από την κίνηση του καθενός.
  • Τέλειο αγκάλιασμα, ιδανικό για κάθε διαφορετικό σωματότυπο χάρη στο ενσωματωμένο ανώστρωμα.
  • Απόλυτη ασφάλεια και υγιεινή, καθώς είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα με πιστοποίηση OEKO TEX Standard 100 για ολόκληρο το στρώμα. Αποδεδειγμένα χωρίς +1000, επιβλαβή χημικά και τοξικές ουσίες για τον άνθρωπο και τη φύση.
  • Διατήρηση ενός ασφαλούς και προστατευμένου περιβάλλοντος ύπνου, χάρη στις επιλεγμένες πρώτες ύλες Ευρωπαϊκής προέλευσης, αλλά και στις Τεχνολογίες ActiPro, Ίνα MicroModal ή Active Probiotics.

Πώς θα επιλέξεις το ιδανικό για εσένα, ανάμεσα στα στρώματα ύπνου;

Για να ανακαλύψεις το ιδανικό Optimum στρώμα για σένα, αυτό που ταιριάζει στον δικό σου σωματότυπο και στις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες, μπορείς να αφεθείς στους ειδικούς. Οι Perfect Sleep Coaches της Media Strom θα σε καθοδηγήσουν! Σημείωσε επίσης ότι τόσο στα καταστήματα όσο και στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Media Strom μπορείς να συνθέσεις το μοναδικό, σύμφωνα με τις ανάγκες σου, «Υπνοσύνολο» που εκτός από το στρώμα Optimum που θα επιλέξεις, θα περιλαμβάνει τα κατάλληλα για σένα μαξιλάρια, προστατευτικά, κρεβάτι και λευκά είδη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.