Καρολίνα Δωρίτη

ΤΟ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΛΕΓΕΤΑΙ CLAFOUTIS ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ ΜΕ ΚΕΡΑΣΙΑ

Το clafoutis –που προφέρεται κλαφουτί στα Γαλλικά– είναι ένα γλυκό που γίνεται με κάποιο φρέσκο φρούτο, παραδοσιακά με κεράσια ή βύσσινα. Άλλα φρούτα που χρησιμοποιούνται συχνά σε clafoutis είναι τα δαμάσκηνα, τα μήλα και τα αχλάδια.

Η συνταγή για clafoutis προέρχεται από την Λιμουζέν, περιοχή κοντά στην Λιμόζ της Γαλλίας. Γίνεται ένα γαλλικό γλυκό με τέτοιο όνομα να είναι εύκολο; Ναι, γίνεται! Μάλιστα, είναι τόσο εύκολο, που το βασικό μείγμα γίνεται σε μπλέντερ και πολύ γρήγορα.

Η παραδοσιακή συνταγή θέλει να αφήνουμε τα κεράσια με τα κουκούτσια τους, επειδή το κουκούτσι του κερασιού έχει ένα άρωμα παρόμοιο με εκείνο του πικραμύγδαλου, οπότε το γλυκό αρωματίζεται κατά το ψήσιμο. Αν θέλετε, μπορείτε να το κάνετε έτσι, απλά είναι ρίσκο εκεί που τρως ανέμελα το ωραίο σου γλυκό να σπάσεις κανένα δόντι!

Εγώ προτιμώ να αφαιρώ τα κουκούτσια και για να το ισορροπήσω προσθέτω λίγες σταγόνες εκχύλισμα πικραμύγδαλου στο μείγμα.

Το μείγμα για clafoutis δεν θυμίζει τόσο εκείνο του κέικ, όσο της κρέπας. Είναι αρκετά ρευστό, βασίζεται στα αβγά και δεν περιέχει βούτυρο. Τα λιπαρά του προέρχονται από το γάλα ή/και την κρέμα γάλακτος, αλλά εδώ το κάνουμε πιο ελαφρύ, χρησιμοποιώντας μόνο γάλα βρόμης.

Πολλοί πασπαλίζουν το γλυκό με ζάχαρη άχνη στο τέλος, αλλά εδώ το πασπαλίζουμε με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη πριν το ψήσουμε, ώστε να κάνει μια ωραία ελαφριά κρούστα. Το clafoutis ιδανικά τρώγεται σχετικά ζεστό ή χλιαρό, ενώ του ταιριάζει πολύ το παγωτό βανίλια.

Συνταγή για clafoutis με κεράσια

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
  • Vegetarian

clafoutis
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 6-8 μερίδες

  • 1/2 κιλό κεράσια φρέσκα, χωρίς το κουκούτσι τους
  • 4 αβγά (μεσαία)
  • 100 γρ. ζάχαρη ψιλή, συν 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας
  • 4-5 σταγόνες εκχύλισμα πικραμύγδαλου (προσοχή, είναι έντονο)
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 330 ml γάλα βρόμης χωρίς ζάχαρη και άλλα πρόσθετα
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • βούτυρο για την επάλειψη του σκεύους

κεράσια
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Βουτυρώνουμε γενναιόδωρα ένα πυρίμαχο σκεύος με διάμετρο περίπου 28-30 εκ. Αν δεν έχουμε, μπορεί να γίνει και σε πυρέξ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Πασπαλίζουμε τον πάτο και τα τοιχώματα με μια γεμάτη κουταλιά της σούπας ψιλή ζάχαρη. Σκορπάμε από πάνω τα κεράσια.

clafoutis
Καρολίνα Δωρίτη

Σπάμε τα αβγά στο μπλέντερ, προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, το εκχύλισμα βανίλιας και αμυγδάλου, 100 γρ. ζάχαρη και το αλεύρι, και χτυπάμε για 1 περίπου λεπτό σε γρήγορη ταχύτητα, μέχρι το μείγμα μας να γίνει λείο και να αφρίσει. Το μείγμα είναι ρευστό και θυμίζει μείγμα για κρέπες.

Αδειάζουμε προσεκτικά το μείγμα στο σκεύος με τα κεράσια.

clafoutis
Καρολίνα Δωρίτη

Πασπαλίζουμε από πάνω άλλη μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη.

Βάζουμε στον φούρνο σε χαμηλή σχάρα και ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά.

Αφήνουμε 15-20 λεπτά να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε.

clafoutis
Καρολίνα Δωρίτη

Μπορούμε να το σερβίρουμε και με παγωτό ή/και σαντιγί.