Καρολίνα Δωρίτη

ΦΤΙΑΞΕ ΑΤΟΜΙΚΕΣ BLACK FOREST ΣΕ ΠΟΤΗΡΙ, ΣΕ ΜΟΛΙΣ 20 ΛΕΠΤΑ

Μερικά κομμάτια κέικ σοκολάτας (ακόμα και λίγο στεγνό), απλά υλικά και 20 μόνο λεπτά αρκούν για να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας με ατομικές Black Forest σε ποτήρι.

Λατρεύω τη Black Forest, αυτό το γλυκό με τις στρώσεις από ζουμερό σοκολατένιο παντεσπάνι, σαντιγί, και κεράσια ή βύσσινα. Οι ρίζες του εντοπίζονται στη Γερμανία και υπάρχουν διάφορες μικρές παραλλαγές, που είναι δημοφιλείς σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Στη βασική συνταγή για Black Forest χρησιμοποιείται κιρς (kirschwasser ή kirsch), ένα παραδοσιακό Γερμανικό αλκοολούχο ποτό από βύσσινα. Αυτό μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με κονιάκ, όπως κάνω εγώ, με κάποιο ρούμι ή λικέρ.

Η συνταγή που σας δίνω εδώ είναι πολύ εύκολη, γίνεται σε 20 λεπτά και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κέικ που μπορεί να μας έχει περισσέψει, ακόμα κι όταν έχει αρχίσει να στεγνώνει. Εγώ χρησιμοποίησα το κέικ σοκολάτας με παντζάρι, μια ελαφριά εκδοχή σοκολατένιου κέικ χωρίς βούτυρο.

Η Black Forest δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία, πλην της σαντιγί και του γρήγορου σιροπιού. Είναι βασικά θέμα συναρμολόγησης και βολεύει όταν έχουμε κόσμο στο σπίτι και θέλουμε να ετοιμάσουμε κάτι εύκολο, γρήγορο και εντυπωσιακό.

Αν θέλετε να κάνετε το γλυκό σας χωρίς γλουτένη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συνταγή για κέικ με φαγόπυρο.

Συνταγή για Black Forest

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά (με έτοιμο κέικ)
  • Vegetarian

Black Forest
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4-6 ποτηράκια (ανάλογα με το μέγεθος)

  • 4-5 φέτες κέικ σοκολάτας (260 γρ.)

Για τη σαντιγί

  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Για το σιρόπι

  • 1 κονσέρβα κομπόστα βύσσινο (425 γρ., κρατάμε μερικά για γαρνίρισμα)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
  • ½ κ.γ. βανίλια
  • 1 κ.σ. κονιάκ

Για το γαρνίρισμα

  • ξύσμα πικρής σοκολάτας ή κουβερτούρας
  • φουντίτσες δενδρολίβανου

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ σε γρήγορη ταχύτητα την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια σε σαντιγί.

Σουρώνουμε τα βύσσινα κομπόστα και ρίχνουμε το σιρόπι τους σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κονιάκ και τη βανίλια και το φέρνουμε σε βράση, σε χαμηλή φωτιά, για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Φυλάμε λίγα βύσσινα για διακόσμηση και τα υπόλοιπα τα ανακατεύουμε στη σαντιγί.

Κόβουμε το κέικ σε μικρότερα κομμάτια. Με ένα πινέλο τα αλείφουμε με το σιρόπι απ’ όλες τις πλευρές.

Τοποθετούμε κέικ στη βάση των ποτηριών. Από πάνω βάζουμε περίπου 2 κ.γ. σαντιγί με βύσσινα, ξανά μια στρώση κέικ, ξανά σαντιγί.

Τέλος πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα και διακοσμούμε με βύσσινα και μια φουντίτσα δενδρολίβανο.