iStock

3 FOOD HACKS ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Σταμάτα επιτέλους να πετάς φαγητό στα σκουπίδια! Ο τρόπος για να περιορίσεις τα διατροφικά απορρίμματα είναι πραγματικά εύκολος.

Η προγιαγιά μου (ναι, την πρόλαβα) δεν άφηνε τίποτα ανεκμετάλλευτο στην κουζίνα της. Μεγαλωμένη στην Κατοχή, έλεγε συχνά ότι είναι αμαρτία να πετάμε φαγητό. Έμαθε από ανάγκη τι θα πει zero waste και πώς να περιορίζει στο ελάχιστο τα διατροφικά της απορρίμματα. Δεν ξέρω αν είναι αμαρτία να μην το κάνεις, πάντως στις μέρες μας είναι τουλάχιστον αδιαφορία, αν αναλογιστούμε την πληροφορία που έχουμε στη διάθεσή μας σχετικά με τη σπατάλη πόρων και την ενεργειακή κρίση.

Παρακάτω θα βρεις τρεις εξαιρετικά απλούς τρόπους να περιορίσεις την ποσότητα λαχανικών, φρούτων και μυρωδικών που καταλήγουν στο καλάθι των σκουπιδιών σου. Δεν χρειάζεσαι ούτε ιδιαίτερο εξοπλισμό ούτε ειδικές γνώσεις χημείας. Ένα ψυγείο, μερικά δοχεία και λίγο νερό θα σου λύσουν ένα μικρό μέρος του προβλήματος. Έτσι, θα βάλεις κι εσύ ένα χεράκι στη σωτηρία τούτου του πλανήτη!

3 τρόποι για λιγότερα διατροφικά απορρίμματα

1. Καρότα και σέλερι

Είναι το αγαπημένο μου κόλπο, γιατί χάρη σε αυτό σταμάτησα να πετάω καρότα στα σκουπίδια. Χωρίς να τα καθαρίσεις, απλώς τα βάζεις σε ένα δοχείο (ό,τι δοχείο έχεις), τα καλύπτεις με νερό και τα φυλάς στο ψυγείο. Μην ξεχνάς κάθε 3-4 μέρες να αλλάζεις το νερό. Το παλιό νερό μην το πετάς, γιατί μπορείς να το χρησιμοποιείς για να ποτίσεις τα λουλούδια σου ή το δέντρο της γειτονιάς.

3 food hacks για να μειώσεις τα απορρίμματα
iStock

2. Φρέσκα μυρωδικά

Καθάρισε και πλύνε τα φρέσκα μυρωδικά σου (π.χ. βασιλικό, δυόσμο, μέντα) και βάλε τα σε ένα ποτήρι νερό, όπως θα έκανες με ένα μπουκέτο λουλούδια. Για να διατηρήσεις ακόμα περισσότερο την υγρασία τους, μπορείς να τα καλύψεις με μια μικρή σακούλα πριν τα βάλεις στο ψυγείο. Και, βέβαια, μάθε τι μπορείς να κάνεις και με τα κοτσάνια τους, για ακόμα λιγότερα διατροφικά απορρίμματα.

3 food hacks για να μειώσεις τα απορρίμματα
iStock

3. Μούρα διαφόρων ειδών

Αν είσαι λάτρης των μούρων (π.χ. φράουλες, μύρτιλλα), άφησέ τα να μουλιάσουν για 10 λεπτά όλα μαζί σε ένα μείγμα από νερό και ξύδι (σε αναλογία 3 προς 1). Στη συνέχεια, ξέπλυνέ τα και περίμενε να στεγνώσουν καλά. Πάρε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, βάλε στο κάτω μέρος του ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας και ρίξε μέσα τα μούρα. Τέλος, φύλαξέ τα στο ψυγείο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.