AP Photo/Petros Giannakouris

ΓΙΑΤΙ (ΚΑΙ ΠΩΣ) ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙΣ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ

Επτά συμβουλές για να μπορέσουμε να κάνουμε περιβαλλοντικά βιώσιμες επιλογές όσον αφορά την κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών.

Έφτασε η εποχή του «πάμε για ούζο». Η εποχή που τα ψάρια και τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους και τα μεσημέρια ονειρευόμαστε σαρδέλα στα κάρβουνα και καλαμαράκια τηγανητά. Μέχρι εδώ, όλα καλά. Αλλά…

«Με τους ανθρώπους να καταναλώνουν ετησίως σχεδόν 20 κιλά αλιευμάτων, ποσότητα σχεδόν διπλάσια από προηγούμενες δεκαετίες, κι ενώ ο πληθυσμός αυξάνεται, όλο και περισσότερα αλιευτικά σκάφη ξεχύνονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς, υπερεκμεταλλεύονται τα ιχθυαποθέματα, χρησιμοποιούν παράνομες ή μη επιλεκτικές μεθόδους και ψαρεύουν νεαρά ψάρια που δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν, οδηγώντας ολόκληρα είδη σε αφανισμό. Αποτέλεσμα; Το 93% των αξιολογημένων αποθεμάτων στη Μεσόγειο απειλείται από την υπεραλίευση, ενώ τα τελευταία 40 χρόνια έχει εξαφανιστεί το 50% της θαλάσσιας ζωής του πλανήτη», τονίζει η οργάνωση WWF.

Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να εξασφαλίσουμε όχι απλώς ότι θα απολαύσουμε φέτος φρέσκα ψάρια αλλά ότι και του χρόνου θα μπορέσουμε να συνδυάσουμε το ούζο μας με θαλασσινούς μεζέδες; Ότι οι άνθρωποι που βασίζονται στην αλιεία θα συνεχίσουν και τα επόμενα χρόνια να έχουν εργασία; Η απάντηση είναι απλή. Κάνουμε στροφή στα βιώσιμα αλιεύματα.

Τι σημαίνει βιώσιμη κατανάλωση

1. Δεν ντρεπόμαστε να ζητήσουμε πληροφορίες για τις τροφές που πρόκειται να αγοράσουμε και να καταναλώσουμε. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε από πού προέρχονται τα ψάρια και τα θαλασσινά μας, πώς καλλιεργήθηκαν ή αν αλιεύθηκαν με νόμιμες μεθόδους και έξυπνα αλιευτικά εργαλεία.

WWF Ελλάς

2. Μπορεί να διαθέτουμε την καλύτερη οργάνωση, αλλά κανείς δεν μπορεί να καλύψει την απεριόριστη αύξηση της ζήτησης. Φροντίζουμε, επομένως, να επιλέγουμε διαφορετικά ψάρια και θαλασσινά από καλά διαχειριζόμενες πηγές και όχι μόνο ένα είδος. Βάζοντας ποικιλία στο πιάτο μας, συμβάλλουμε στη μείωση της πίεσης που υπάρχει στα πιο δημοφιλή είδη.

3. Όταν επιλέγουμε φρέσκο ψάρι, ελέγχουμε το ελάχιστο μέγεθος ανά εποχή. Δεν καταναλώνουμε γόνο ή ψάρια στην εποχή αναπαραγωγής τους, όπως για παράδειγμα κολιό τον Αύγουστο.

4. Αποφεύγουμε την κατανάλωση μεγάλων ψαριών και προτιμούμε να καταναλώνουμε απευθείας μικρά, αντί να τα χρησιμοποιούμε στην παρασκευή ιχθυάλευρων.

AP Photo/Petros Giannakouris

5. Δεν καταναλώνουμε ψάρια των οποίων τα αποθέματα απειλούνται, όπως για παράδειγμα ο ερυθρός τόνος, ο ξιφίας, ο γαλέος, ο ροφός και οι καρχαρίες. Δεν αγοράζουμε ψαρικά των οποίων η αλιεία και εμπορία απαγορεύεται. Στην Ελλάδα απαγορεύεται ρητά η αλιεία πίνας, πετροσωλήνα, λευκού καρχαρία και καρχαρία προσκυνητή.

6. Επιλέγουμε τοπικά είδη, αντί γι΄αυτά που έρχονται από την άλλη άκρη του κόσμου.

7. Όταν αγοράζουμε ψάρια, αναζητούμε τη σήμανση MSC για τη βιώσιμη αλιεία και ASC για την υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια. Η πιστοποίηση δίνεται σε αλιευτικούς στόλους που ψαρεύουν με βιώσιμο τρόπο, υπό συνθήκες παρακολούθησης. Έτσι, διασφαλίζεται ότι από τους πληθυσμούς ψαριών αλιεύεται μόνο μια ορισμένη ποσότητα, που δεν τους εμποδίζει να ανακάμψουν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.