iStock

9 ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Πόσες από αυτές τις συμβουλές των διαιτολόγων ακολουθείς ήδη για την υγεία του εντέρου σου;

Αν σε απασχολεί πραγματικά η υγεία του εντέρου σου, η συμβουλή ενός ειδικού είναι απαραίτητη. Φαντάσου τώρα να είχες τη δυνατότητα να ακούσεις τις συμβουλές πολλών ειδικών, καθένας εκ των οποίων έχει τη δική του εξειδίκευση σε παθήσεις του γαστρεντερικού ή σε προγράμματα διατροφής.

Δεν θα χρειαστεί να κοπιάσεις, το κάναμε εμείς για σένα! Ψάξαμε και βρήκαμε τα καλύτερα tips από 9 διαιτολόγους, προκειμένου να εξασφαλίσεις την υγεία του εντέρου σου, που συμβάλλει συνολικά στην καλή υγεία.

Ποιες συμβουλές έχουν να σου δώσουν 9 διαιτολόγοι για την υγεία του εντέρου σου;

1. Δώσε προτεραιότητα σε τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες

Έχεις σίγουρα ακούσει για τα οφέλη των φυτικών ινών, τόσο για την υγεία της καρδιάς όσο και για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, βοηθούν στο να νιώθει κανείς περισσότερο χορτάτος. Όπως εξηγεί η διαιτολόγος Lauren Manaker, «οι ίνες υποστηρίζουν την πέψη, τροφοδοτούν τα υγιή βακτήρια του εντέρου και συμβάλλουν στην ομαλή κινητικότητά του. Συνεπώς, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια χρειάζεται να αποτελούν βασικό μέρος της διατροφής».

9 διαιτολόγοι δίνουν συμβουλές για την υγεία του εντέρου
iStock

2. Υιοθέτησε πρακτικές ενσυνειδητότητας

Η yoga, ο διαλογισμός και οι αναπνοές συνδέονται άμεσα με την υγεία του εντέρου. Στον αντίποδα, τα υψηλά επίπεδα στρες την επιβαρύνουν. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου, ο οποίος αποτελεί ένα «μονοπάτι» επικοινωνίας μεταξύ του κεντρικού νευρικού συστήματος και των νευρικών κυττάρων που επενδύουν τα έντερα. «Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι η υγεία του εντέρου σου μπορεί να έχει αντίκτυπο και στην ψυχική σου υγεία και αντίστροφα, οπότε η μείωση των επιπέδων του στρες μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στην καλή υγεία του εντέρου», λέει η διαιτολόγος Rebecca Jaspan.

3. Μάσα καλά το φαγητό σου

«Είναι μάλλον ο πιο εύκολος τρόπος για να υποστηρίξεις την πέψη και την καλή υγεία του εντέρου σου», λέει ο διαιτολόγος Sam Schleiger. «Η παραγωγή και η απελευθέρωση της αμυλάσης του σάλιου (ένα ένζυμο που διασπά το άμυλο στις τροφές) είναι σημαντικό μέρος των πρώτων βημάτων της πέψης. Προσπάθησε, λοιπόν, να μασάς τουλάχιστον 30 φορές την κάθε μπουκιά – ή τουλάχιστον όσο περισσότερες φορές μπορείς».

4. Η καθημερινή κίνηση είναι απαραίτητη για την υγεία του εντέρου

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την κινητικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα. «Η κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας έχει βρεθεί ότι ενισχύει την αποτελεσματικότητα της πέψης, χάρη στην αύξηση της ροής του αίματος στο στομάχι και το έντερο. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται η δυσκοιλιότητα και το πρήξιμο», λέει η διαιτολόγος Courtney Pelitera.

9 διαιτολόγοι δίνουν συμβουλές για την υγεία του εντέρου
iStock

5. Τρώγε περισσότερα προβιοτικά και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

«Το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο, η kombucha, το τυρί cottage, είναι τροφές που συμβάλλουν θετικά στη διατροφή με τα προβιοτικά τους, που δημιουργούν μια καλή ισορροπία στα βακτήρια του εντέρου, ενώ βελτιώνουν την πέψη. Εξάλλου, ένα υγιές έντερο είναι σημαντικό και για το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ μειώνει τη φλεγμονή σε όλη το σώμα», λέει η διαιτολόγος Lisa Andrews.

6. Μην αμελήσεις και τα πρεβιοτικά

Και οι τροφές που περιέχουν πρεβιοτικά είναι σημαντικές για το έντερο. «Τα πρεβιοτικά είναι ένας τύπος φυτικών ινών που λειτουργούν ως τροφή για τα βακτήρια του εντέρου, βοηθώντας τα να ευδοκιμήσουν, προάγοντας την καλύτερη πέψη και τη γενική υγεία του εντέρου», λέει η διαιτολόγος Taylor McClelland Newman. «Τέτοιες τροφές είναι το σκόρδο, τα κρεμμύδια, οι μπανάνες, οι αγκινάρες, τα σπαράγγια, το σιτάρι και τα προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως τα δημητριακά και το ψωμί».

9 διαιτολόγοι δίνουν συμβουλές για την υγεία του εντέρου
iStock

7. Τα τεχνητά γλυκαντικά δεν είναι φίλοι του εντέρου

Φαίνεται πως ούτε η επεξεργασμένη ζάχαρη ούτε τα τεχνητά γλυκαντικά είναι καλή ιδέα για την υγεία του εντέρου. «Η ζάχαρη συνδέεται με φλεγμονές, ενώ τα τεχνητά γλυκαντικά φαίνεται πως απορυθμίζουν τον γαστρεντερικό σωλήνα και μπορεί να επιδεινώσουν καταστάσεις όπως το φούσκωμα και τα αέρια», λέει η διαιτολόγος Kayla Farrell. «Είναι προτιμότερο να γλυκαίνεσαι με φυσικές εναλλακτικές, όπως μέλι, σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι χουρμά».

8. Απόφυγε τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Με την ίδια λογική πρέπει να αποφεύγονται και τα πρόσθετα των τροφίμων, όπως τα συντηρητικά, τα τεχνητά γλυκαντικά, τα τεχνητά χρώματα, καθώς «μπορεί να συνδέονται με φλεγμονή και διαπερατότητα του εντέρου. Επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συστατικά των προϊόντων που επιλέγετε», λέει η Rachel Gargano. Με λίγα λόγια, να κοιτάς την ετικέτα.

9. Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη

Μην ξεχνάς να πίνεις αρκετό νερό καθημερινά, συμβουλεύει η Leah Murnane, γιατί «η καλή ενυδάτωση βοηθά στη λίπανση του πεπτικού συστήματος, στην απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων και στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος μέσω της αύξησης της κινητικότητας και της απέκκρισης των αποβλήτων».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.