Freepik

ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣΗΜΑ

Στην εποχή μας όλα τα κάνουμε γρήγορα, ακόμα και την κατανάλωση του φαγητού. Το να απολαμβάνεις, ωστόσο, κάθε μπουκιά από το γεύμα σου κρύβει οφέλη για την υγεία. Είναι, δε, κάτι που μπορείς να μάθεις.

Όσο έμενα στο πατρικό μου, έτρωγα ιδιαίτερα αργά. Τόσο αργά, που σηκώνονταν όλοι από το τραπέζι κι εγώ εκεί, συνέχιζα απτόητη. Το ίδιο και στο πανεπιστήμιο. Η κατάσταση άλλαξε δραματικά όταν ξεκίνησα να δουλεύω. Άρχισα να τρώω μπροστά στον υπολογιστή, είτε ήμουν σπίτι είτε στο γραφείο, και να κατεβάζω τη μία μπουκιά μετά την άλλη χωρίς να παίρνω ανάσα.

Κάποια στιγμή, ωστόσο, πρόσεξα ότι αυτή η κακή συνήθεια είχε παρατραβήξει. Και δεν την είχα υιοθετήσει μόνο εγώ. Το να τρως γρήγορα φαίνεται να είναι κομμάτι σου σύγχρονου lifestyle. Το φαγητό έχει γίνει μια ανάγκη που πρέπει να καλύψουμε, για να περάσουμε στο επόμενο έργο μας. Δεν βρίσκουμε χρόνο να το απολαύσουμε.

Εντάξει, πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να αφιερώσουμε 2 ώρες στο γεύμα μας, ιδιαίτερα το μεσημεριανό. Ωστόσο, το καλό μάσημα έχει πραγματικά οφέλη για την υγεία μας.

Τα οφέλη του να μασάς αργά

Όσοι αφιερώνουν χρόνο και μασούν αργά το φαγητό τους, έχουν καλύτερη πέψη και αισθάνονται χορτάτοι πιο γρήγορα, διαπιστώνει μελέτη του 2017 από το Πανεπιστήμιο Kyushu στην Ιαπωνία. Επίσης, οι άνθρωποι αυτοί έχουν, κατά μέσο όρο, μικρότερη περίμετρο μέσης και χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος. Αλλά και μελέτη από την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση υποστηρίζει πως όσοι τρώνε γρήγορα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο.

καλό μάσημα
Freepik

Πώς να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να τρώει αργά

Μπορεί να ακούγεται εύκολο, αλλά το καλό μάσημα της τροφής δεν είναι κάτι που βγαίνει σε όλους φυσικά. Μερικές φορές χρειάζεται να εκπαιδεύσεις εκ νέου τον εαυτό σου όσον αφορά τον τρόπο που τρως κι αυτό θέλει απαιτεί μια μικρή προσπάθεια. Οι παρακάτω τρεις τεχνικές μπορεί να σε βοηθήσουν.

1. Άλλαξε περιβάλλον

Μπορεί μετά τη δουλειά να θες να κάτσεις στον καναπέ και να απολαύσεις το γεύμα σου, βλέποντας μια ταινία. Όσο χαλαρωτικό κι αν ακούγεται αυτό, η συγκεκριμένη συνήθεια μπορεί να μας κάνει να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από όση χρειαζόμαστε.

Όμως, το να κάθεσαι σε ένα τραπέζι και να απολαμβάνεις το γεύμα σου, χωρίς περισπασμούς, σε βοηθά να εστιάσεις στην εμπειρία του φαγητού. Μάλιστα, αν κάθεσαι στο τραπέζι μαζί με τους δικούς σου ανθρώπους θα πεις και μια κουβέντα, ρίχνοντας ακόμα περισσότερο ρυθμούς.

καλό μάσημα
Pexels

2. Αντίγραψε έναν φίλο

Δεν μπορεί κάποιος από τον οικογενειακό και τον φιλικό σου κύκλο θα τρώει αργά. Βρες αυτόν τον κάποιο και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις τον δικό του ρυθμό.

3. Άσε κάτω τα μαχαιροπίρουνα

Ίσως ο πιο εύκολος τρόπος να τρως πιο αργά είναι να αφήνεις στο πιάτο τα μαχαιροπίρουνα μετά από κάθε μπουκιά. Αν το γεύμα δεν απαιτεί μαχαιροπίρουνα, αφήνεις απλώς το φαγητό στο πιάτο. Η επόμενη μπουκιά έρχεται αφού τελειώσεις το μάσημα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.