Unsplash Art Rachen

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΛΙΠΑΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΔΡΑΣΗ

Μαθαίνουμε ποιες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και τις εντάσσουμε στη διατροφή μας ως έναν ακόμη σύμμαχο της υγείας μας.

Η αντιφλεγμονώδης διατροφή κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα μοντέλο διατροφής που μάχεται τη φλεγμονή και περιλαμβάνει τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Παρόλο που δεν υπάρχει κάποια «μαγική» τροφή ενάντια στη φλεγμονή, το να ακολουθούμε μια διατροφή που βασίζεται στο πρότυπο της Μεσογειακής, η οποία θεωρήθηκε η καλύτερη για το 2023, μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς την κατάκτηση της αντιφλεγμονώδους.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε 5 λιπαρές τροφές, ιδιαίτερα ωφέλιμες για την υγεία μας.

1. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει μελετηθεί εδώ και χρόνια για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία της καρδιάς και αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής διατροφής. Συγκριτικά με τα υπόλοιπα βρώσιμα φυτικά έλαια, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλουσιότερο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL), ενώ αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL), σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Επίσης, περιέχει μια φαινολική ένωση που ονομάζεται ελαιοκανθάλη, η οποία στοχεύει στη φλεγμονή, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο του 2018.

σοκολάτα
Unsplash Amirali Mirhashem

2. Η μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα είναι τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως οι φλαβονόλες, τα οποία παλεύουν τη φλεγμονή. Επίσης, το ελαϊκό οξύ, ένα λιπαρό οξύ που υπάρχει σε διάφορα έλαια, αποτελεί περίπου το 33% της μαύρης σοκολάτας. Έρευνα έχει δείξει ότι το ελαϊκό οξύ έχει βελτιώσει τη φλεγμονή σε πολλά όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ματιών, του δέρματος, των πνευμόνων, του πεπτικού συστήματος και του ήπατος.

Αν επιλέξετε σοκολάτα, βεβαιωθείτε ότι είναι τουλάχιστον κατά 70% μαύρη, αφού όσο μεγαλύτερο το ποσοστό, τόσο καλύτερη η αντιφλεγμονώδης δράση της. Ωστόσο, επειδή η μαύρη σοκολάτα περιέχει και βαρέα μέταλλα συνιστάται να μην το παρακάνουμε με την κατανάλωση.

3. Το αβοκάντο

Το αβοκάντο, που είναι στην εποχή του τον Φεβρουάριο, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Το χρησιμοποιούμε σε σαλάτες, σε σάντουιτς αντί για μαγιονέζα, ακόμα και σε γλυκιά μους σοκολάτας.

Θεωρείται υπερτροφή, πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά και έρευνες το έχουν συνδέσει με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε γυναίκες. Περιέχει επίσης βιταμίνη Ε, η οποία λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής. Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ζώα έδειξε ότι η προσθήκη 20% αβοκάντο στη διατροφή αρουραίων με εντερική φλεγμονή είχε αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα λόγω αντιοξειδωτικής δραστηριότητας και καλύτερης λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

4. Ο λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος είναι μια πλούσια πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και φημίζεται για την υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και αντιφλεγμονώδεις φυτικές λιγνάνες. Μια ανασκόπηση του 2020 διαπίστωσε ότι η συμπληρωματική χορήγηση λιναρόσπορου βελτίωσε τους δείκτες φλεγμονής μετά από την εξέταση 40 μελετών με 2.520 συμμετέχοντες. Και ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τον εντάξουμε στη διατροφή μας.

καρύδια
Unsplash Raspopova Marina

5. Τα καρύδια έχουν αντιφλεγμονώδη δράση

Τα καρύδια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε «καλά» λιπαρά, όπως είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα, και ένα σύνολο θρεπτικών συστατικών όπως το α-λινολενικό οξύ (ALA), το λινολεϊκό οξύ, οι φυτικές ίνες, οι φυτικές στερόλες, το φώσφορο και τα αμινοξέα. Όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν υπέρ της ένταξης των καρυδιών στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.