Illustration: Χριστίνα Αβδίκου

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟ 2023

Το πόσο ευεργετική είναι η μεσογειακή διατροφή για την υγεία είναι πλέον γνωστό. Ο κλινικός διαιτολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος εξηγεί πώς η μεσογειακή διατροφή είναι ωφέλιμη και για το περιβάλλον. Και ελπίζει το 2023 να την υιοθετήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

Αν καλούμουν να δώσω μία και μόνη συμβουλή για τη νέα χρονιά, αυτή θα είχε να κάνει με την επιλογή της μεσογειακής διατροφής. Χιλιοειπωμένη θα μου πείτε. Πλέον όμως οι επιστημονικές ενδείξεις και αποδείξεις φέρνουν τη μεσογειακή διατροφή και πάλι στην πρώτη θέση της ιδανικής επιλογής για έναν επιπλέον λόγο. Για το γεγονός ότι –εκτός από μία διατροφικά άριστη επιλογή– αποτελεί και μία περιβαλλοντικά ιδανική επιλογή.

Αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι οι διατροφικές επιλογές επηρεάζουν επίσης (και επηρεάζονται από) την κοινωνία και το περιβάλλον. Σε μία εποχή που η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και καθώς αναζητείται μια πιο βιώσιμη δίαιτα, γίνεται συχνά λόγος για τη συμμετοχή της διατροφής στο περιβαλλοντικό κόστος. Συγχρόνως υπογραμμίζεται ο τρόπος καλλιέργειας, επεξεργασίας και μεταφοράς των τροφίμων ως σημαντικός παράγοντας για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Πώς επηρεάζει η μεσογειακή διατροφή το περιβάλλον

Ο χαμηλότερος περιβαλλοντικός αντίκτυπος της μεσογειακής διατροφής σχετίζεται με τη χαμηλή κατανάλωση ζωικών προϊόντων, το μικρό αποτύπωμα νερού και τις χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, ιστορικά η λεκάνη της Μεσογείου χαρακτηρίζεται από μια μοναδική βιοποικιλότητα. Πρόκειται για μια περιοχή με εξαιρετικές συγκεντρώσεις ενδημικών ειδών, που οδηγούν στη χρήση τοπικών δημητριακών, φρούτων και λαχανικών, άγριων και καλλιεργούμενων.

Με βάση τον FAO (Food and Agriculture Organization) «Οι βιώσιμες δίαιτες προστατεύουν και σέβονται τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα, είναι πολιτιστικά αποδεκτές, προσβάσιμες, οικονομικά δίκαιες και προσιτές. Επιπλέον, είναι διατροφικά επαρκείς, ασφαλείς και υγιεινές, βελτιστοποιώντας παράλληλα τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους».

Μεσογειακή διατροφή
Illustration: Χριστίνα Αβδίκου

Το διατροφικό σχήμα της μεσογειακής διατροφής είναι βιώσιμο διότι χαρακτηρίζεται από μεγάλη κατανάλωση φυτικών τροφίμων (λαχανικών, φρούτων και ελαιόλαδου), με συνακόλουθη μικρότερη κατανάλωση ενεργειακών και φυσικών πόρων και εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, σε σύγκριση με την τυπική διατροφή του δυτικού κόσμου. Στα περιβαλλοντικά «υπέρ» της μεσογειακής διατροφής πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός πως τα προϊόντα καταναλώνονται στον τόπο παραγωγής τους ή πολύ κοντά σε αυτόν, με ελάχιστο ενεργειακό αποτύπωμα μεταφοράς.

Το μεσογειακό διατροφικό πρότυπο έχει αναγνωριστεί πλέον ως ένα διατροφικό πρότυπο με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Γνωρίζοντας λοιπόν ότι η μεσογειακή διατροφή πέραν του ότι είναι υγιεινή και προστατεύει την υγεία μας, είναι και φιλική στο περιβάλλον, είναι στο χέρι μας το 2023 να προσπαθήσουμε να υιοθετήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε αυτό το πρότυπο διατροφής.

Ο Χάρης Δημοσθενόπουλος ΜΜedSci.PhD είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος ΓΝΑ Λαϊκό

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.