iStock

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ LIGHT ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ;

Γίνεται να μετατρέψουμε τα μελομακάρονα από μια «θερμιδική βόμβα» σε μια (λίγο πιο) θρεπτική τροφή, ώστε να τα καταναλώνουμε χωρίς τύψεις; Ή μήπως το σημαντικό στην κατανάλωση των Χριστουγεννιάτικων γλυκών κρύβεται αλλού; Ένας διατροφολόγος δίνει τις απαντήσεις.

Γίνεται να περάσει κανείς τα Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα και κουραμπιέδες; Οι γλυκατζήδες θα σου πουν πως αποκλείεται! Όσοι προσέχουν την πρόσληψη ζάχαρης στη διατροφή τους ομολογούν πως κάνουν μια εξαίρεση για τις ημέρες των γιορτών. Ακόμα κι εκείνοι που δεν αγαπούν τους χριστουγεννιάτικους στολισμούς, ενδίδουν στα λαχταριστά γλυκά των Χριστουγέννων.

Κουραμπιές VS Μελομακάρονο

Το ερώτημα «κουραμπιές ή μελομακάρονο: ποιο να προτιμήσω» προβληματίζει αρκετό κόσμο, ιδιαίτερα όσους επιδιώκουν να τρέφονται υγιεινά, που αναρωτιούνται ποιο από τα δύο γλυκά υπερέχει διατροφικά αλλά και από άποψη θερμίδων. Η απάντηση δεν θα μπορούσε να δοθεί παρά από έναν καταρτισμένο διατροφολόγο, γι' αυτό ρωτήσαμε τον Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Πάρη Παπαχρήστο, ο οποίος μας ενημέρωσε σχετικά.

«Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα δεν διαφέρουν ιδιαίτερα ως προς τις θερμίδες που περιέχουν. Ωστόσο, τα μελομακάρονα υπερέχουν ως προς τη θρεπτική αξία τους. Περιέχουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά συστατικά, κυρίως λόγω του ελαιόλαδου, των καρυδιών, των μπαχαρικών και του χυμού πορτοκαλιού. Το μέλι είναι, επίσης, πηγή πολύτιμων βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Αντίθετα, οι κουραμπιέδες περιέχουν αρκετά κορεσμένα λιπαρά λόγω του βουτύρου».

μελομακάρονα
iStock

Μπορούμε να κάνουμε πιο «light» τα μελομακάρονα;

Για όσους ψάχνουν υγιεινές εναλλακτικές συνταγές για τις μέρες των γιορτών, υπάρχουν ιδέες – ακόμα και τρόποι για να κάνουμε τα μελομακάρονα πιο υγιεινά ή με λιγότερες θερμίδες. Για παράδειγμα, όπως μας εξήγησε ο κ. Παπαχρήστος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μη επεξεργασμένο αλεύρι (π.χ. ολικής, από δίκοκκο σιτάρι ή αλεύρι βρόμης) ή να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με μέλι ή vegan υλικά (όπως μελάσα, χαρουπόμελο, σιρόπι σφενδάμου).

Επιπλέον, ορισμένες προσθήκες (όπως π.χ. ποικιλία μπαχαρικών, κάποιο μη επεξεργασμένο αλεύρι, όπως το αλεύρι βρόμης, ή η αντικατάσταση μέρους ή όλης της ποσότητας ζάχαρης με κάποιο γλυκαντικό όπως το μέλι ή η μελάσα) μπορούν να αυξήσουν και τη θρεπτική αξία του γλυκού.

Το σημαντικό, όμως, είναι «όποια συνταγή κι αν επιλέξουμε (ακόμα και την κλασική) να διατηρήσουμε ισορροπία στη διατροφή μας και να τα καταναλώνουμε με μέτρο».

Πόσα μελομακάρονα «επιτρέπονται»;

Στο «καίριο» αυτό ερώτημα ο κ. Παπαχρήστος μάς είπε ότι η απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες, ο μεταβολισμός, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, αν συνυπάρχει κάποιο νόσημα, και άλλα. Όπως τόνισε, όμως, το σημαντικό είναι να εντάσσουμε τα μελομακάρονα σε κάποιο από τα γεύματά μας, να τα καταναλώνουμε συνειδητά και όχι επειδή υπάρχουν στο σπίτι ή «βρέθηκαν» μπροστά μας, και να μην ξεχνάμε την έννοια του μέτρου.

μελομακάρονα
iStock

Tips για τις γιορτές

Τέλος, ζητήσαμε από τον διατροφολόγο να μας δώσει μερικές γενικές συμβουλές για την περίοδο των γιορτών έτσι ώστε να μην το παρακάνουμε με τις διατροφικές ατασθαλίες και να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε τον πειρασμό των Χριστουγεννιάτικων λιχουδιών, γλυκών και αλμυρών.

«Ένα λάθος που κάνουν αρκετά άτομα την περίοδο των Χριστουγέννων είναι είτε να υπερβάλλουν στις ποσότητες του φαγητού και του αλκοόλ που καταναλώνουν σε καθημερινή βάση είτε να σκέφτονται ότι εφόσον έφαγαν λίγο παραπάνω στα οικογενειακά τραπέζια, θα αρχίσουν να προσέχουν πάλι τη διατροφή τους το νέο έτος.

»Σημασία έχει την περίοδο των γιορτών να μην ξεχνάμε τις ισορροπημένες μας συνήθειες (π.χ. κατανάλωση πρωινού, τακτικά γεύματα, επαρκής ενυδάτωση, σωματική δραστηριότητα), να απολαμβάνουμε τις αγαπημένες μας γεύσεις χωρίς τύψεις και να κάνουμε συνειδητές επιλογές για τις αγαπημένες μας Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές.

»Φυσικά, δεν ξεχνάμε την έννοια του μέτρου. Ακόμη όμως κι αν ξεφύγουμε διατροφικά και η ένδειξη στη ζυγαριά αυξηθεί, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Επιστρέφουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα διατροφής χωρίς στερητικές δίαιτες».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.