Unsplash Louis Hansel

6 ΑΠΛΑ TIPS ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΔΙΑΙΤΑ

Τις δίαιτες πολλοί εμίσησαν, την απώλεια βάρους ουδείς. Μάθε ποια είναι τα 6 στοιχεία που θα σε βοηθήσουν όχι μόνο να χάσεις αποτελεσματικά βάρος, αλλά και να υιοθετήσεις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες για πάντα.

Παλιά επιμέναμε στον όρο «δίαιτα», τώρα επιλέγουμε περισσότερο τον όρο «διατροφή». Ο λόγος είναι ότι οι βραχυπρόθεσμοι και πολύ αυστηροί περιορισμοί στο διαιτολόγιό μας έχει αποδειχθεί ότι λειτουργούν εις βάρος μας, με αποτέλεσμα, όταν επιτυγχάνουμε το στόχο μας, να ξαναπαίρνουμε γρήγορα τα χαμένα κιλά.

Η απώλεια βάρους και κυρίως η διατήρησή του είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Οι ειδικοί έχουν πολλές φορές μιλήσει για τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε. Άλλοτε επιλέγουμε τη νοοτροπία του «όλα ή τίποτα», άλλοτε περιορίζουμε σημαντικά την ποσότητα της τροφής, με αποτέλεσμα να αμελούμε ολόκληρα γεύματα κι άλλοτε παρασυρόμαστε από φίλους και συγγενείς που συνήθως χωρίς κακή πρόθεση σαμποτάρουν την προσπάθειά μας.

Δίαιτες: Τι βοηθάει και τι τις σαμποτάρει

Φυσικά, υπάρχουν κλασικοί αλλά και πιο σύγχρονοι τρόποι που έχει αποδειχθεί ότι οδηγούν στην απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, η διαλειμματική νηστεία, που αποτελεί περισσότερο ένα μοντέλο διατροφής το οποίο συμβαδίζει με τον κιρκάδιο ρυθμό και αποβλέπει στη διαχείριση διάφορων προβλημάτων υγείας, παρά μία δίαιτα, έχει βρεθεί ότι οδηγεί αποτελεσματικά και στην απώλεια βάρους.

6 tips δίαιτας
Unsplash Yoav Aziz

Συχνά, αποσπασματικές λύσεις οι οποίες σίγουρα δεν είναι πανάκεια μπορεί να ξεκλειδώσουν το σώμα σου και να το οδηγήσουν σε σημαντική απώλεια βάρους. Ενώ άλλες φορές, συνήθειες στις οποίες δεν δίνουμε πολλή σημασία, όπως ο ύπνος ή ο τρόπος που σκεφτόμαστε, μπορεί να μπλοκάρουν μια δίαιτα.

Σε κάθε περίπτωση, η διατροφή που ακολουθείς πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να έχει σχεδιαστεί από ειδικό ο οποίος θα έχει λάβει υπόψη όλες τις συνήθειες, προτιμήσεις και ιδιαιτερότητές σου. Παρακάτω, η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Εμμανουέλα Μαγριπλή αναφέρει 6 σημεία-κλειδιά για μια επιτυχημένη δίαιτα, που δεν έχει να στοχεύει μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά και στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

1. Προτίμησε όσπρια

Προτίμησε τα όσπρια ως πηγή πρωτεΐνης αντί για το κρέας. Με αυτόν τον τρόπο θα ελαχιστοποιήσεις τα κορεσμένα λιπαρά και θα αυξήσεις τις καύσεις σου.

2. Πες «όχι» στη ζάχαρη (και μην παρεκκλίνεις)

Απόφυγε εντελώς τη ζάχαρη (και τα διάφορα γλυκαντικά) οπουδήποτε και όχι μόνο στον καφέ. Πρέπει να θυμάσαι ότι η ζάχαρη βρίσκεται κρυμμένη σε πολλές τροφές και καλό είναι να την ελαχιστοποιήσεις.

6 tips δίαιτας
Unsplash Fernanda Martinez

3. Δύο φρούτα είναι απαραίτητα

Μην ξεχνάς να τρως 2 μερίδες φρούτων την ημέρα. Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στις κυτταρικές λειτουργίες.

4. Μην ξεχνάς τη σαλάτα

Συνόδεψε κάθε γεύμα σου με σαλάτα πράσινη (ωμή ή βραστή). Σε χορταίνει και διευκολύνει τη σωστή πέψη των τροφών, ώστε να είναι μηδαμινή η αποθήκευση λίπους.

5. Επίλεξε μόνο υγιεινά σνακ (και δες ποια είναι)

Προτίμησε ένα υγιεινό σνακ στη δουλειά, όπως ένα γιαούρτι, ξηρούς καρπούς, ένα ελαφρύ τοστ με πολύσπορο ψωμί, και απόφυγε τα σφολιατοειδή και τα κουλούρια με λευκό αλεύρι. Είναι υπερεπεξεργασμένες τροφές και ευνοούν τη συσσώρευση λίπους.

6. Κόψε αναψυκτικά και χυμούς

Όταν διψάς να πίνεις νερό ή κάποιο ρόφημα από βότανα. Απόφυγε τα αναψυκτικά, τους πολλούς καφέδες και τους χυμούς, ακόμη και τους φυσικούς, διότι περιέχουν σάκχαρα και δεν θα σου προσφέρουν τις απαραίτητες φυτικές ίνες.

Αν παρ' όλα αυτά, σκέφτεσαι να ακολουθήσεις μια δίαιτα που άκουσες από κάπου, μια καλή ιδέα είναι να ελέγξεις την αξιοπιστία της και μετά να αποφασίσεις. Υπάρχουν ορισμένα πολύ χαρακτηριστικά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι μια δίαιτα δεν είναι καλή.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.