Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΒΑΡΟΣ

Τι μπορείς να κερδίσεις αν καταναλώνεις το φαγητό σου μέσα στο λεγόμενο «διατροφικό παράθυρο» των 10 ωρών; Μια ομάδα ειδικών απαντά.

Έχεις υπολογίσει μέσα σε πόσες ώρες καταναλώνεις όλα σου τα γεύματα; Τι εννοώ με αυτό: αν π.χ. ξεκινάς να τρως στις 8 το πρωί και σταματάς στις 9 το βράδυ, τότε το λεγόμενο διατροφικό σου «παράθυρο» είναι 13 ώρες.

Η αλήθεια είναι ότι το να συμπιέζεις όλα σου τα γεύματα μέσα σε ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα απαιτεί πειθαρχία, κάτι που δεν είναι εύκολο για όλους τους ανθρώπους. Ωστόσο, έρευνα που παρουσιάστηκε στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής στη Σερβία προβάλει ένα σημαντικό επιχείρημα υπέρ της διαλειμματικής ή διαλείπουσας νηστείας, της διατροφικής τάσης για την απώλεια βάρους που τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει εκατομμύρια φανατικούς οπαδούς.

Το 14ωρο της νηστείας

Επιστήμονες από το King's College του Λονδίνου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση φαγητού μέσα σε ένα «παράθυρο» 10 ωρών συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα ενέργειας και διάθεσης, καθώς και με χαμηλότερα επίπεδα πείνας. Αυτό το «παράθυρο» των 10 ωρών σημαίνει πρακτικά ότι αν φας πρωινό στις 9 το πρωί, τότε το τελευταίο σου γεύμα πρέπει να είναι στις 7 το απόγευμα και τις υπόλοιπες ώρες νηστεύεις. Μέσα στο 10ωρο αυτό καταναλώνεις τρία ή περισσότερα γεύματα, ενώ στη διάρκεια του διαστήματος που δεν τρως, μπορείς να πίνεις καφέ, τσάι χωρίς ζάχαρη, άλλα μη θερμιδικά ποτά και άφθονο νερό.

Αν και στη διαλειμματική νηστεία υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα (τα περισσότερα πρέπει να εφαρμόζονται υπό την παρακολούθηση γιατρών), δεν χρειάζεται μεγάλος περιορισμός του «παραθύρου» αυτού προκειμένου να δεις θετικά αποτελέσματα στην υγεία σου, λένε οι ερευνητές.

Επιπλέον, όσοι έκαναν δίαιτα και τηρούσαν το διατροφικό «παράθυρο» απολάμβαναν μεγαλύτερα οφέλη σε σύγκριση με εκείνους που το είχαν κάνει… λάστιχο.

διατροφικό παράθυρο
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Τι μάθαμε από την έρευνα αυτή;

«Είναι η μεγαλύτερη μελέτη εκτός αυστηρού κλινικού πλαισίου που δείχνει ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στην υγεία σε κανονικές συνθήκες. Σύμφωνα με τα ευρήματα, δεν χρειάζεται να είσαι πολύ περιοριστικός για να δεις θετικά αποτελέσματα. Ένα δεκάωρο «παράθυρο» ήταν εφικτό για τους περισσότερους ανθρώπους και βελτίωσε τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας και πείνας. Διαπιστώσαμε, επίσης, για πρώτη φορά ότι όσοι τηρούσαν ένα τέτοιο διατροφικό μοντέλο αλλά δεν ήταν συνεπείς, δεν είχαν τα ίδια θετικά οφέλη στην υγεία με εκείνους που ήταν τυπικοί», λέει η Δρ Sarah Berry.

Από την πλευρά της, η Kate Bermingham, που επίσης συμμετείχε στην έρευνα, αναφέρει ότι αυξάνονται τα στοιχεία που υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει ο τρόπος που τρως. «Ο αντίκτυπος της διατροφής στην υγεία δεν σχετίζεται μόνο με τις τροφές που καταναλώνεις. Σημασία έχει και η ώρα που επιλέγεις να απολαύσεις τα γεύματά σου. Τα διατροφικά “παράθυρα” είναι μια σημαντική διατροφική συμπεριφορά που μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία. Τα ευρήματα δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να τρως όλη την ώρα. Πολλοί άνθρωποι θα αισθάνονται χορτάτοι και μπορεί ακόμα και να χάσουν βάρος, εάν περιορίσουν το φαγητό σε ένα “παράθυρο” δέκα ωρών».

Μάλιστα, αυτή δεν είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει τα οφέλη που έχει το να μην τρως όλη μέρα. Παλαιότερη μελέτη στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, αναφέρει ότι η νηστεία μεταξύ υγιών γυναικών βοήθησε στην αύξηση των θετικών συναισθημάτων, όπως αυτά της αίσθησης κατορθώματος, υπερηφάνειας και ελέγχου.

Σε κάθε περίπτωση, εάν σκέφτεσαι να ακολουθήσεις το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, καλό είναι να συμβουλευτείς έναν ειδικό για να σε καθοδηγήσει. Μπορεί να μην σου ταιριάζει και να χρειάζεται να ακολουθήσεις έναν άλλο δρόμο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.