Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΟ ΠΙΟ ΣΥΧΝΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΙΤΑ

Μήπως άλλη μια δίαιτα που δοκίμασες να κάνεις αποδείχθηκε χαμένος κόπος; Μια ειδικός αναφέρει ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η απώλεια βάρους είναι αναμφισβήτητα ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους πολλοί άνθρωποι ξεκινούν μια δίαιτα. Δεν είναι ο μοναδικός, αφού και άλλοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν στην υιοθέτηση μιας συγκεκριμένης διατροφής, όπως για παράδειγμα η φλεγμονή στο σώμα.

Η Fodmap, γνωστή και ως δίαιτα που ξεκουράζει το έντερο, η δίαιτα DASH, η «reverse diet» αλλά και εξωπραγματικές δίαιτες διάσημων προσωπικοτήτων, όπως αυτή της Κιμ Καρντάσιαν ή του Λεμπρόν Τζέιμς, είναι μόνο μερικές από αυτές που μπορεί να δοκιμάσει κανείς κατά καιρούς.

Βέβαια, αρκετοί άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί ενώ έχουν ακολουθήσει πολλές και διαφορετικές δίαιτες, δεν μπορούν να πετύχουν τον σκοπό για τον οποίο τις ξεκίνησαν. Οι λόγοι ποικίλουν και σίγουρα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Υπάρχει, όμως, ένα λάθος που οι περισσότεροι κάνουν ανεξάρτητα από το είδος του προγράμματος που επιλέγουν. Το διαβάσαμε στο διαδικτυακό περιοδικό διατροφής Eating Well και τη διαιτολόγο Sarah Anzlovar και το αναλύουμε παρακάτω.

Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος όταν ξεκινάμε μια δίαιτα

Ένα από τα πιο συχνά λάθη όταν ξεκινάμε μια νέα δίαιτα είναι ότι επιμένουμε να υιοθετούμε τη νοοτροπία του «όλα ή τίποτα». Ειδικότερα, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν μια δίαιτα που δεν προσφέρει ευελιξία για τις στιγμές που τα πράγματα δεν θα πάνε βάσει προγράμματος, όπως για παράδειγμα όταν προκύψει μια έξοδος σε ένα σουβλατζίδικο ή σε ένα μεζεδοπωλείο.

δίαιτα
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Σε πολλές δίαιτες αναμένεται ότι τα άτομα θα συμμορφωθούν με το διατροφικό πλάνο και όχι το αντίστροφο, ότι δηλαδή το μοντέλο διατροφής θα προσαρμοστεί στο κάθε άτομο. Έτσι, όταν κάποιος «χαλάει» τη δίαιτά του με ένα γεύμα που δεν προβλέπεται στο διαιτολόγιο, μπορεί να νιώσει αισθήματα αποτυχίας και απογοήτευσης. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει τα άτομα στο να εγκαταλείψουν εντελώς τις υγιεινές συνήθειες αντί απλώς να ξεπεράσουν –ψυχολογικά– τη διατροφική παρασπονδία που έκαναν και να φροντίσουν να είναι πιο υγιεινό το επόμενό τους γεύμα.

Πώς να αποβάλλετε τη νοοτροπία του «όλα ή τίποτα»

Είναι σημαντικό να επιλέγετε ευέλικτες δίαιτες που ταιριάζουν στον τρόπο ζωής και –όσο γίνεται– στις διατροφικές σας προτιμήσεις. Επίσης, αλλάξτε τις συνήθειές σας αργά και σταθερά. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για αλλαγή τρόπου ζωής, όχι απλώς για μια δίαιτα κάποιων εβδομάδων.

Τέλος, αν μια μέρα ξεπεράσετε τις θερμίδες που επιτρέπεται να καταναλώσετε, μην το κάνετε θέμα. Σκεφτείτε ότι πρόκειται μόνο για μία μέρα και προχωρήστε παρακάτω.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.