iStock

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΟ

Γύρο ή καλαμάκι; Ποια σος να επιλέξω; Σε ποιο υλικό κρύβονται επιπλέον θερμίδες; Όλες οι απορίες λύνονται σε ένα κείμενο αφιερωμένο στα αγαπημένα μας σουβλάκια.

«Ένα απ' όλα συν τζατζίκι». Παρόλο που οι επιλογές στα υλικά του τυλιχτού έχουν πλέον διευρυνθεί, εγώ εξακολουθώ να φέρνω αυτή τη φράση στο μυαλό μου κάθε φορά που –πεινασμένη– ακούω τη λέξη «σουβλατζίδικο». Κάτω από την ομπρέλα του «απ' όλα» κάποτε βρίσκονταν τα κλασικά «ντομάτα, πατάτα, κρεμμύδι», όμως τα τελευταία χρόνια το κάθε φαστφουντάδικο φαίνεται έχει και τις δικές του «μυστικές» συνταγές.

Αν και δεν ανήκω στους φανατικούς με το σουβλάκι, ξέρεις σε αυτούς που νιώθουν ότι ένα τυλιχτό θα τους λύσει όλα τους τα προβλήματα, αναγνωρίζω τη –συμβολική και γευστική του– αξία. Το σουβλάκι βρίσκεται στο πιο ψηλό διατροφικό βάθρο, και ακόμα και όσοι είναι υπέρμαχοι της υγιεινής διατροφής υποκύπτουν ανά διαστήματα σε ένα τυλιχτό καλαμάκι με απ' όλα ή αφιερώνουν χρόνο για να το μαγειρέψουν στο σπίτι τους.

Αν αναρωτιέστε πώς κολλάνε οι «υγιεινές επιλογές» και το «σουβλατζίδικο» στην ίδια πρόταση, παρακάτω εξηγούμε τους 7 τρόπους για να παραγγέλνει κανείς το πιο υγιεινό σουβλάκι.

Φάτε πιο υγιεινά στο σουβλατζίδικο

1. Πείτε «όχι» στις τηγανητές πατάτες

Καταρχάς, αν δούμε τη θρεπτική αξία των υλικών ενός τυλιχτού, καταλαβαίνουμε ότι οι πατάτες είναι μια περιττή προσθήκη αφού περιέχουν άμυλο, όπως και η πίτα. Επιπλέον, η πατάτα όταν τηγανίζεται απορροφά πολύ λίπος, με αποτέλεσμα να έχει πολλές περισσότερες θερμίδες. Σκεφτείτε ότι μία μερίδα τηγανητές πατάτες έχει περίπου 400 θερμίδες.

Με άλλα λόγια, αν θέλετε να κάνετε το τυλιχτό πιο υγιεινό, προσθέστε κάποια σαλάτα, όπως μαρούλι ή λάχανο, ενώ αν παραγγείλετε καλαμάκια προτιμήστε να τα συνοδέψετε με ψωμί ή αλάδωτη πίτα. Πάντως σίγουρα όχι με τηγανητές πατάτες.

σουβλάκι
iStock

2. Προτιμήστε πίτα αλάδωτη

Σκεφτείτε ότι μια αλάδωτη πίτα στα κάρβουνα έχει περίπου 90 θερμίδες ενώ μια λαδωμένη γύρω στις 200. Η αλάδωτη πίτα είναι πολύ πιο υγιεινή, εξίσου νόστιμη στη γεύση και πιο «ελαφριά» για το στομάχι μας.

3. Προσοχή στη σος

Οι σος που έχουν ως βάση τη μαγιονέζα είναι μεν πιο νόστιμες αλλά έχουν πολλά περισσότερα λιπαρά και θερμίδες. Προτιμήστε το πιο υγιεινό τζατζίκι, που έχει περίπου 75 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας, ή τη χαμηλή σε θερμίδες μουστάρδα, 1 κουταλάκι του γλυκού της οποίας έχει γύρω στις 10 θερμίδες.

τζατζίκι
iStock

4. Όχι επιπλέον αλάτι

Αν αναρωτιέστε ποιο αλάτι είναι πιο υγιεινό, η απάντηση τείνει προς το «κανένα». Το μυστικό βρίσκεται στη μείωση της ποσότητας που καταναλώνουμε και όχι στην αντικατάσταση του κανονικού επιτραπέζιου αλατιού με ένα ίσως λίγο πιο υγιεινό είδος.

Επειδή στα σουβλατζίδικα έχουν την τάση να προσθέτουν επιπλέον αλάτι λίγο πριν «κλείσει» το τυλιχτό, φροντίστε να συνοδέψετε την παραγγελία σας με την οδηγία «χωρίς επιπλέον αλάτι».

5. Στο σουβλατζίδικο για γύρο ή καλαμάκι;

Στο debate «γύρος ή καλαμάκι: ποιο είναι τελικά το πιο υγιεινό;» τα στοιχεία δείχνουν ότι το καλαμάκι χοιρινό είναι λιγότερο επιβαρυντικό για την υγεία αφού περιέχει μικρότερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών. Επίσης, στο καλαμάκι είναι πιο εύκολο να αφαιρέσεις με το χέρι το περιττό λίπος, κάτι που δεν μπορεί να κάνει με τον γύρο.

σουβλάκι
iStock

6. Πάρτε μια αγγουροντομάτα για συνοδευτικό

Μια απλή αγγουροντομάτα που δεν κολυμπάει... στο λάδι περιέχει περίπου 150 θερμίδες και θεωρείται μια υγιεινή επιλογή. Συνοδεύει ιδανικά τα σουβλάκια, με την προϋπόθεση να μην κάνει κανείς «βούτες» στο λαδάκι.

7. Για σουβλάκι το μεσημέρι, όχι το βράδυ

Τέλος, προτιμήστε να κάνετε τη «γουρουνιά» το μεσημέρι και όχι το βράδυ, καθιστώντας τη λιγότερο βλαβερή για την υγεία σας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.