Cacao nibs, η πιο αγνή μορφή του κακάο. iStock

CACAO NIBS: ΤΟ ΚΑΚΑΟ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΑΓΝΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ – ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ VEGAN ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Τα cacao nibs είναι το κακάο στην πιο αγνή του μορφή, και θεωρούνται «υπερτροφές». Πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στην καθημερινότητά μας; Ιδέες για γλυκές και αλμυρές παρασκευές και μία συνταγή για κρέμα σοκολάτας με γάλα αμυγδάλου και cacao nibs.

Πριν το κακάο γίνει σοκολάτα, υπάρχει στη φυσική του μορφή ως σπόρος μέσα στον καρπό του κακαόδεντρου (Theobroma cacao). Οι καρποί αυτοί, μεγάλοι, ωοειδείς και λίγο τραχείς στην υφή, θυμίζουν αργίτικα πεπόνια και μεγαλώνουν πάνω στο δέντρο στις τροπικές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας. Μέσα σε κάθε καρπό κρύβονται σειρές από σπόρους, γνωστοί ως cacao beans, που αγκαλιάζονται μέσα σε μια ανοιχτόχρωμη, γλυκιά και κολλώδη σάρκα.

Μετά τη συγκομιδή, οι σπόροι αυτοί ζυμώνονται φυσικά μέσα στη σάρκα του καρπού για αρκετές ημέρες. Με αυτή τη διαδικασία γεννιούνται τα πρώτα αρώματα του κακάο. Κατόπιν οι καρποί αποξηραίνονται και στη συνέχεια συνήθως καβουρδίζονται σε θερμοκρασίες 120-150°C, για 10-30 λεπτά, διαδικασία που εντείνει τα αρωματικά στοιχεία και μειώνει την πικράδα.

Υπάρχουν όμως και οι καρποί που διατηρούνται άψητοι. Αυτοί οι σπόροι δεν καβουρδίζονται, αλλά αποξηραίνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες (συνήθως κάτω από 45°C). Αυτοί διατηρούν περισσότερα θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά σε σύγκριση με τα καβουρδισμένα και θεωρούνται «υπερτροφή».

cacao nibs
Tα raw cacao nibs είναι η καλύτερη επιλογή όσον αφορά την υγεία. iStock
Tα raw cacao nibs είναι η καλύτερη επιλογή όσον αφορά την υγεία.

Όταν οι σπόροι του κακάο σπάσουν και αφαιρεθεί ο λεπτός, ξηρός φλοιός τους, αποκαλύπτεται το καθαρό εσωτερικό, δηλαδή τα cacao nibs. Πρόκειται για μικρά, ακανόνιστα κομμάτια από τον πυρήνα του σπόρου, εκεί όπου συγκεντρώνεται όλο το άρωμα και το φυσικό λίπος του κακάο. Η υφή τους είναι σταθερή και τραγανή, και η γεύση τους πυκνή, γήινη, πικρή, με αρώματα καβουρδισμένων ξηρών καρπών, καφέ και ώριμων φρούτων. Δεν έχουν ίχνος ζάχαρης φυσικά και είναι κατά κάποιον τρόπο η σοκολάτα στην προγενέστερη μορφή της, πριν δεχτεί οποιαδήποτε επεξεργασία ή προσθήκη. Από άποψη υγείας, προτιμούμε τα cacao nibs από σπόρους που δεν έχουν καβουρδιστεί.

Τα raw cacao nibs είναι φυσική πηγή ενέργειας αφού περιέχουν θεοβρωμίνη, ένα φυσικό διεγερτικό με ήπια, σταθερή δράση, που προσφέρει καθαρή εγρήγορση χωρίς τα έντονα συμπτώματα της καφεΐνης.

Παράλληλα, είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά, γεγονός που τα κατατάσσει ανάμεσα στις πιο διάσημες «υπερτροφές», αφού περιέχουν πάνω από 300 βιοδραστικές ενώσεις. Πιο συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή (ισχυρά αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων και στη ρύθμιση της φλεγμονής), σε μαγνήσιο (απαραίτητο για τη μυϊκή λειτουργία, τη διαχείριση του στρες και την παραγωγή ενέργειας), σε σίδηρο και ψευδάργυρο (που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και τη γνωστική λειτουργία) και σε φυτικές ίνες.

ΤΑ RAW CACAO NIBS ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΑΦΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΘΕΟΒΡΩΜΙΝΗ, ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΘΑΡΗ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ, ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΦΕΪΝΗΣ.

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα cacao nibs στην κουζίνα

Τα cacao nibs δεν λιώνουν στο στόμα, γι’ αυτό και η χρήση τους δεν έχει σχέση με τη σοκολάτα, αλλά περισσότερο με την υφή που δίνουν και την ένταση της γεύσης. Λόγω της φυσικής τους πικράδας, τα cacao nibs συνήθως λειτουργούν καλύτερα σε μικρές ποσότητες.

Χρησιμοποιούνται για να δώσουν βάθος, τραγανότητα και φυσικό άρωμα κακάου, τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα.

Cacao nibs σε γλυκές συνταγές

Μπορούμε να εντάξουμε τα cacao nibs στην καθημερινή μας διατροφή πολύ εύκολα, π.χ. στο πρωινό μας προσθέτοντας λίγα στο γιαούρτι ή το porridge, πάνω από κάποιο άλειμμα (όπως βούτυρα ξηρών καρπών), σε ψωμί ή στο smoothie μας (σου προτείνουμε αυτή τη συνταγή για smoothie με κακάο που σε ξυπνάει καλύτερα από καφέ). Μπορούμε επίσης να ανακατέψουμε cacao nibs σε μπάρες δημητριακών, granola ή cookies, για τραγανή υφή όπως κάνουμε σε αυτή τη συνταγή για απολαυστικά vegan μπισκότα χωρίς βούτυρο.

Yπάρχουν πολλοί τρόποι να εντάξεις τα cocoa nibs στο πρωινό σου, όπως σε smoothies ή σε bowls μαζί με φρούτα. iStock
Yπάρχουν πολλοί τρόποι να εντάξεις τα cocoa nibs στο πρωινό σου, όπως σε smoothies ή σε bowls μαζί με φρούτα.

Αντίστοιχα, μπορούμε να τα προσθέτουμε σε brownies, κέικ ή muffins, τάρτες, κρέμες, παγωτά ή να τα πασπαλίσουμε πάνω από κάποιο γλάσο αντί για τρούφα. Μπορούμε να τα πασπαλίσουμε γενικά πάνω από ό,τι μας αρέσει για πικρή αντίθεση στη γλύκα – σε διάφορα γλυκά, φρούτα, smoothie bowls ή παγωτό.

Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε λίγα caco nibs μέσα σε ζεστό εσπρέσο, ρόφημα κακάο ή κάποιο μείγμα τσαγιού ή βοτάνων, για να δώσουν πικρή σοκολατένια ένταση και μια ευχάριστη πικράδα (προσοχή όμως, γιατί δεν λιώνουν). Μπορούμε όμως να τα αλέσουμε ελαφρά σε μύλο, ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε ως τρίμμα σε ροφήματα ή επικάλυψη σε διάφορα γλυκά.

Cacao nibs σε αλμυρές συνταγές

Χρησιμοποιούμε τα cacao nibs και σε αλμυρές εφαρμογές αν θέλουμε να πειραματιστούμε σε πιο προχωρημένο επίπεδο γεύσης! Ταιριάζουν ωραία με κόκκινα και έντονα κρέατα. Τα ενσωματώνουμε σε μαρινάδες και τα δένουμε με κόκκινο κρασί ή ξύδι μπαλσάμικο, με αρώματα ζεστά όπως της κανέλας και μυρωδικά, όπως δενδρολίβανο και θυμάρι, που τους πάνε πολύ.

Για μεξικάνικη διάθεση τα χρησιμοποιούμε σε mole όπως στο Mole Poblano (παραδοσιακή μεξικανική σάλτσα με κακάο και μπαχαρικά).

Μπορούμε να προσθέσουμε cacao nibs σε διάφορες σαλάτες, σε wraps και σάντουιτς, σε ψωμιά, σε ριζότο ή ακόμα και σε ψητά λαχανικά με κάποια γλυκιά σάλτσα.

Μπορούμε επίσης να τα καβουρδίσουμε ελαφρά σε τηγάνι πριν τη χρήση, για πιο ζεστό καραμελωμένο άρωμα.

Συνταγή για κρέμα σοκολάτας με γάλα αμυγδάλου και cacao nibs

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Συνολικός χρόνος προετοιμασίας: Περίπου 30 λεπτά
  • Vegan/Gluten-free

cacao nibs
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4–6 μερίδες

  • 500 ml γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη + 2 κ.σ. για το κορν φλάουρ
  • 40 γρ. cacao nibs
  • 1½ κ.σ. κορν φλάουρ
  • 60 ml maple syrup
  • 80 γρ. κουβερτούρα (70%) ή μαύρη σοκολάτα καλής ποιότητας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, ψιλοκομμένη
  • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε το γάλα αμυγδάλου με το αλάτι σε μικρή κατσαρόλα και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, χωρίς να βράσουν.

Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 2-3 κουταλιές κρύο γάλα αμυγδάλου και το προσθέτουμε στο ζεστό γάλα αμυγδάλου μόλις αρχίσει να αχνίζει ελαφρώς. Προσθέτουμε και το maple syrup και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να δέσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα και τη βανίλια. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα και η κρέμα να είναι λεία και βελούδινη. Ανακατεύουμε μέσα και τα cacao nibs και μοιράζουμε την κρέμα σε μπολάκια ή ποτήρια.

cacao nibs
Καρολίνα Δωρίτη

Την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.

cacao nibs
Καρολίνα Δωρίτη

Σερβίρουμε την κρέμα κρύα, πασπαλισμένη με λίγα cacao nibs για τραγανή υφή και λίγο θαλασσινό αλάτι ή καβουρδισμένο αμύγδαλο.

cacao nibs
Καρολίνα Δωρίτη

Για πιο πλούσιο σερβίρισμα, μπορούμε να προσθέσουμε από πάνω και λίγη φυτική σαντιγί.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.