Καρολίνα Δωρίτη

ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΑ VEGAN ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΧΩΡΙΣ ΒΟΥΤΥΡΟ

Μπορούμε να τα πούμε vegan choc nib cookies ή νηστίσιμα μπισκότα χωρίς βούτυρο με κομματάκια κακάο. Αλλά δεν έχει σημασία πώς θα τα πούμε, σημασία έχει πόσο νόστιμα είναι!

Γίνεται να φτιάξουμε νόστιμα μπισκότα χωρίς καθόλου βούτυρο; Ναι, μάλιστα, γίνεται! Τα οποία είναι vegan και νηστίσιμα, αφού δεν περιέχουν ζωικά λιπαρά ή γάλα.

Αντί για chocolate chips βάζουμε cacao nibs, που θεωρούνται superfood. Όπως είχαμε αναλύσει διεξοδικά σε συνταγή για αρωματική ζεστή σοκολάτα, τα cacao nibs είναι ψιλοκομμένος καρπός ωμού ή καβουρδισμένου κακάο. Δίνουν ιδιαίτερη υφή και γεύση σε διάφορα γλυκά, όπως ο vegan κορμός σοκολάτας με superfoods ή τα επίσης vegan carrot cake muffins.

Τα vegan chocolate nib cookies γίνονται πάρα πολύ εύκολα και γρήγορα – και δεν θα πιστεύετε πόσο πολύ θα αρέσουν. Αν θέλετε να αποφύγετε τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με ζάχαρη καρύδας. Μπορείτε επίσης να βάλετε στα μπισκότα χοντροκομμένο ξηρό καρπό της επιλογής σας ή ξερά φρούτα, αντί για cacao nibs.

Εκείνο που θέλει προσοχή είναι να μην τα παραψήσουμε, γιατί θα γίνουν πολύ στεγνά. Το μυστικό με αυτά τα μπισκότα είναι να βγουν κάπως μαλακά, όπως τα κλασικά αμερικάνικα cookies. Οπότε, τα ψήνουμε μόνο για 10-15 λεπτά (μπορεί να μας φαίνονται ωμά, αλλά δεν είναι) και τα αφήνουμε στην ησυχία τους να κρυώσουν (αν τα ακουμπήσουμε, θα σπάσουν ή θα χαλάσει το σχήμα τους).

Συνταγή για vegan μπισκότα χωρίς βούτυρο, με κομματάκια κακάο

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

μπισκότα

Υλικά για περίπου 30 μπισκότα

  • 170 γρ. λάδι καρύδας, λιωμένο
  • 260 γρ. βιολογική ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
  • 130 γρ. γάλα βρόμης (χωρίς ζάχαρη)
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 90 γρ. cacao nibs

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και το λάδι καρύδας, και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το γάλα βρόμης και τη βανίλια και ανακατεύουμε.

Σε άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.

Σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι στο μείγμα με το λάδι, ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

ζύμη
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε τα cacao nibs και τα ενσωματώνουμε στη ζύμη για τα μπισκότα.

Στρώνουμε τρεις λαμαρίνες με λαδόκολλα.

Με σκουπ παγωτού, σχηματίζουμε μπαλίτσες ζύμης (περίπου 35-40 γρ. καθεμία) και τις τοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα σε απόσταση μεταξύ τους (περίπου 4-5 cm).

ζύμη
Καρολίνα Δωρίτη

Ψήνουμε για 10-15 λεπτά. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά.

μπισκότα
Καρολίνα Δωρίτη

Τα αποθηκεύουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.