Καρολίνα Δωρίτη

ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΖΕΣΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΥΨΕΙΣ

Ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα ανεβάζει τη διάθεση, και με τις ευλογίες της επιστήμης! Φτιάχνουμε μια vegan εκδοχή, πολύ αρωματική, που μπορείτε να απολαύσετε χωρίς τύψεις.

Ας μιλήσουμε λίγο για το κακάο: Τα κακαόδεντρα είναι γνωστά τα τελευταία περίπου 5.000 χρόνια. Για την κουλτούρα πολλών λαών, ειδικά της νοτίου Αμερικής, είναι –τηρουμένων των αναλογιών– ό,τι είναι για εμάς η ελιά. Οικογένειες ολόκληρες ζουν από την παραγωγή κακάο και υπάρχουν διάφορες ποικιλίες. Φανταστείτε μόνο πόσος κόσμος σε ολόκληρο τον πλανήτη όχι απλά χρησιμοποιεί, αλλά λατρεύει τη σοκολάτα.

Φυσικά, όπως με τα πάντα, η ποιότητα έχει τεράστια σημασία, το ίδιο και η επεξεργασία την οποία υφίστανται οι καρποί του κακάο από τη στιγμή της συγκομιδής μέχρι να γίνουν σκόνη ή σοκολάτα.

Τι γίνεται όμως με το σχεδόν ανεπεξέργαστο κακάο; Αυτό κατ’ αρχάς μπορεί να καταναλωθεί ολόκληρο. Είχα αρκετές φορές την τύχη να φάω νωπούς καρπούς κακάο, με ένα υπέροχο φρουτένιο περίβλημα σαν μεμβράνη να τους περιβάλλει. Στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να βρούμε, μπορούμε όμως να βρούμε ολόκληρους καρπούς κακάο σε βιολογικά καταστήματα σαν ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα. Είναι πικροί αλλά θαυματουργοί.

Ακόμα πιο εύκολα βρίσκουμε «cacao nibs», δηλαδή ψιλοκομμένο καρπό ωμού ή καβουρδισμένου κακάο. Τα τελευταία χρόνια η χρήση των cacao nibs έχει διαδοθεί ιδιαιτέρως, ειδικά όσον αφορά στην υγιεινή και τη vegan διατροφή, αφού συγκαταλέγονται στις λίστες των υπερτροφών.

Μια άλλη μορφή στην οποία βρίσκουμε το ωμό κακάο στην αγορά είναι σε σκόνη. Χρησιμοποιείται πάρα πολύ σε ωμοφαγικά και vegan γλυκά, σε smoothies και άλλα υπέροχα ροφήματα, που μπορούμε να ετοιμάσουμε εύκολα και μας κάνουν πολύ καλό.

Ένα τέτοιο ρόφημα είναι η ζεστή σοκολάτα που προτείνω. Πριν δούμε τη συνταγή, ας δούμε τι μας προσφέρει. Αρχικά, το κακάο έχει παρόμοιες ιδιότητες με αυτές του καφέ, δηλαδή είναι διεγερτικό και μας «ξυπνάει». Η διαφορά με τον καφέ είναι ότι το κακάο μας ξυπνάει πολύ γλυκά, όχι μόνο επειδή έχει υπέροχη γεύση, αλλά επειδή δεν προκαλεί ταχυκαρδίες και δεν επηρεάζει το νευρικό σύστημα, όπως κάνει σε μερικούς οργανισμούς ο καφές.

Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση, που συναντούμε και σε τροφές όπως το ελαιόλαδο και το κρασί. Οι πολυφαινόλες ρυθμίζουν την κυκλοφορία του αίματος, την αρτηριακή πίεση και τη γλυκόζη στο αίμα, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν στην πρόληψη της χοληστερίνης. Είναι επίσης πλούσιο σε φλαβονοειδή, που συμβάλλουν στην σωστή λειτουργία του εγκεφάλου βελτιώνοντας τη μνήμη, ενώ έχει φυσική αντικαταθλιπτική δράση, με πολύ θετικά αποτελέσματα στο να μας «ανεβάζει τη διάθεση» και να μειώνει το στρες! Είναι, τέλος, ευεργετικό για όσους πάσχουν από χρόνιο άσθμα, αφού δύο συστατικά που περιέχει, η θεοβρωμίνη και η θεοφυλλίνη, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα ως προς αυτό.

Στη συνταγή ετοιμάζω ένα λαχταριστό ζεστό κακάο, ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Το αρωματίζω με θερμαντικά μπαχαρικά όπως η κανέλα και το τζίντζερ, που είναι και ιδιαίτερα ευεργετικά για τον οργανισμό.

Αν θέλουμε να του δώσουμε πιο πλούσια υφή, μπορούμε να προσθέσουμε ένα κουταλάκι βούτυρο κακάο, που βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Είναι ιδανικό ρόφημα για να ξεκινάμε τη μέρα μας, καθώς μας ξυπνάει – και μάλιστα πολύ γλυκά και νόστιμα!

Συνταγή για αρωματική ζεστή σοκολάτα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
  • Vegan

κακάο
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2 φλιτζάνια

  • 500 ml γάλα αμυγδάλου (ή άλλο γάλα της επιλογής μας)
  • 2 κ.σ. κακάο σε σκόνη καλής ποιότητας, κατά προτίμηση βιολογικό, χωρίς προσθήκες
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 5 γρ. τζίντζερ φρέσκο, κομμένο σε φέτες, ή ½ κ.γ. σκόνη
  • 1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
  • 1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
  • 2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου (ή όσο γλυκό μας αρέσει)
  • 1 κ.γ. βούτυρο κακάο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βάζουμε το γάλα σε κατσαρολάκι και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.

Μόλις ζεσταθεί λίγο το γάλα, προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε με σύρμα για να διαλυθεί.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη φλούδα πορτοκαλιού και το αλάτι. Ανακατεύουμε να πάρει αρώματα και μόλις πάει να έρθει σε βράση, το αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε και ανακατεύουμε το βούτυρο κακάο, να διαλυθεί, και το σιρόπι σφενδάμου. Σερβίρουμε αμέσως.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.