Καρολίνα Δωρίτη

CARROT CAKE –ΣΤΗ VEGAN ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ– ΣΕ MUFFINS

Με cacao nibs, γλάσο με καρύδα και βούτυρο αμυγδάλου, αυτό το carrot cake είναι ιδανικό για μικρούς και μεγάλους, vegan και μη!

Πώς μπορούμε να κάνουμε το αγαπημένο μας carrot cake vegan; Το μυστικό είναι στις αντικαταστάσεις. Αντί για αβγά, χρησιμοποιούμε τριμμένο λιναρόσπορο ανακατεμένο με νερό, μια τεχνική με σίγουρη επιτυχία. Η ζάχαρη του κέικ έχει αντικατασταθεί από βιολογική ζάχαρη καρύδας, ενώ δεν χρησιμοποιούμε καθόλου ζωικό βούτυρο, ούτε μαργαρίνη. Το γλάσο (το οποίο είναι προαιρετικό) το φτιάχνουμε με βούτυρο αμυγδάλου και πάστα καρύδας. Οι αντικαταστάσεις υλικών γενικά μάς βοηθούν να κάνουμε μια συνταγή πιο ελαφριά/υγιεινή, αλλά μερικές φορές μας βγάζουν και από τη δύσκολη θέση, αν π.χ. μας λείπει κάποιο υλικό.

Τα cacao nibs που βάζουμε στο μείγμα και στη διακόσμηση είναι μικρά κομματάκια ωμού και ακατέργαστου κόκκου κακάο. Θεωρούνται μια από τις σημαντικότερες υπερτροφές. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και κάλιο, έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση (τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή του πράσινου τσαγιού), ενώ το αγαπημένο μας κακάο φροντίζει και για την καλή μας διάθεση, αφού έχει αποδειχτεί αποτελεσματικό και ως αντικαταθλιπτικό!

Συνταγή για carrot cake muffins

  • Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής: 1 ώρα
  • Vegan

Συνταγή για carrot cake
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 16 περίπου muffins

  • 200 ml ηλιέλαιο
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. τζίντζερ
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.σ. λιναρόσπορος, τριμμένος και ανακατεμένος με 5 κουταλιές της σούπας νερό
  • ξύσμα από ένα μέτριο λεμόνι, βιολογικό και ακέρωτο
  • 270 γρ. ζάχαρη καρύδας (ή καστανή ζάχαρη)
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • 180 ml γάλα βρόμης
  • 220 γρ. καρότα, τριμμένα
  • 30 γρ. αμύγδαλα, ψιλοκομμένα και λίγο ακόμα για πασπάλισμα
  • 2 κ.σ. cacao nibs

Για το γλάσο

  • 200 γρ. creamed coconut (σε βιολογικά και καταστήματα με ασιατικά προϊόντα)
  • 2 κ.σ. βούτυρο αμυγδάλου
  • 80 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 30 ml γάλα βρόμης
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού, βιολογικού και ακέρωτου
  • 1 κ.σ. χυμός λεμόνι

Για τη διακόσμηση

  • 1 κ.σ. cacao nibs
  • 1 κ.σ. αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
  • αποξηραμένα βρώσιμα άνθη (προαιρετικά)

Συνταγή για carrot cake
Καρολίνα Δωρίτη

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Προετοιμάζουμε τη φόρμα για μάφιν, βάζοντας στις εσοχές τα ειδικά χαρτάκια.

Στον κάδο του μίξερ (ή με μίξερ χειρός) χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη καρύδας για περίπου 2 λεπτά.

Προσθέτουμε το γάλα βρόμης, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ, το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια, και ανακατεύουμε.

Σε δεύτερο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα με το αλεύρι στο υγρό μείγμα, ενώ ανακατεύουμε με κουτάλι ή μαρίζ.

Τέλος, προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα, τα αμύγδαλα και τα cacao nibs και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε το μείγμα στις εσοχές της φόρμας, αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο (0,50 εκ.) από πάνω γιατί θα φουσκώσουν.

Ψήνουμε για 30 λεπτά. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν βάλουμε το γλάσο.

Για το γλάσο, διαλύουμε την καρύδα με τον χυμό λεμόνι, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.

Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά με σύρμα ή μίξερ χειρός. Προσθέτουμε το βούτυρο αμυγδάλου ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Σταδιακά, προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη ενώ ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε το γάλα, σταδιακά και αυτό, ανάλογα με την πυκνότητα που θέλουμε.

Μεταφέρουμε το γλάσο σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και προσθέτουμε μια μικρή ποσότητα από αυτό πάνω σε κάθε μάφιν. Πασπαλίζουμε με cacao nibs, αμύγδαλα και αποξηραμένα βρώσιμα άνθη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.