Unsplash Alexandra Tran

3 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΑΝΑΠΑΡΕΙΣ

Τρία σημεία που αξίζει να έχεις κατά νου, αν θες να χάσεις βάρος και να το κρατήσεις μακριά για πολύ πολύ καιρό.

Πόσες φορές έχεις πει το κλασικό «από Δευτέρα αρχίζω δίαιτα»; Κάθε φορά η απόφαση δηλώνεται με στόμφο και κάθε φορά η κατάληξη είναι η ίδια. Η πρώτη βδομάδα κυλάει καλά, ακολουθείς πιστά κάθε συμβουλή για απώλεια βάρους και μετά αρχίζουν οι εξαιρέσεις και τα παραστρατήματα.

Άσε που και να καταφέρεις να χάσεις κάποια κιλά, είναι αρκετά εύκολο να τα ξαναπάρεις. Από τη μία, τα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη τρόφιμα που έχουν κατακλύσει την αγορά και οι μεγάλες μερίδες που σερβίρουν τα καταστήματα εστίασης. Από την άλλη, ο οργανισμός μας που καθόλου δεν… χαίρεται όταν του περιορίζουμε τις θερμίδες που λαμβάνει, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια.

Ο Kevin Deighton, υπότροφος Διατροφής και Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο Leeds Beckett, αποκαλύπτει τρεις συμβουλές απώλειας βάρους, στις οποίες αν δώσεις σημασία, έχεις περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις τον στόχο σου και να χάσεις τα παραπανίσια κιλά.

1. Ο οργανισμός δεν βαράει καμπανάκι όταν το παρακάνουμε

«Σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό British Journal of Nutrition (Ιανουάριος 2019), η υπερκατανάλωση τροφής δεν γίνεται έγκαιρα αντιληπτή από τους ανθρώπους, ακόμη και όταν η πρόσληψη αυξάνεται σε τέτοιο βαθμό που μας παρέχει περισσότερες από 1.000 θερμίδες την ημέρα», αναφέρει ο Deighton.

Το παραπάνω μάλλον είναι λογικό, αν σκεφτούμε ότι την εποχή των μακρινών μας προγόνων η πρόσβαση σε επαρκή τροφή δεν ήταν πάντα δυνατή. Επομένως, η υπερκατανάλωσή της όταν ήταν διαθέσιμη αύξανε τις πιθανότητες επιβίωσής τους.

Είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση της ποσότητας θερμίδων που λαμβάνουμε. Αυτή είναι η πρώτη συμβουλή του ειδικού για απώλεια βάρους. Γιατί; Γιατί «ακόμα και σύντομες περίοδοι υπερκατανάλωσης τροφής μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους ή να μειώσουν την απώλειά του. Ομοίως, η υπερκατανάλωση τροφής το Σαββατοκύριακο μπορεί να ακυρώσει την δίαιτα που τηρείτε ευλαβικά τις καθημερινές».

Πώς να χάσεις βάρος (και να το κρατήσεις μακριά)
Unsplash Total shape

2. Η άσκηση παίζει τον ρόλο της

Η δεύτερη συμβουλή για την απώλεια βάρους αφορά τη σωματική δραστηριότητα. Πολλές είναι οι έρευνες που έχουν αποπειραθεί να απαντήσουν στο ερώτημα τι είναι πιο σημαντικό για να ζήσουμε πολύ και καλά: η άσκηση ή η διατροφή; Αν και η άσκηση συχνά μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, ωστόσο η σωματική δραστηριότητα παραμένει σημαντική εάν θες να χάσεις βάρος και να το διατηρήσεις μακριά για μεγάλο διάστημα.

«Η άσκηση μπορεί να συμπληρώσει τις διατροφικές αλλαγές. Επίσης, δεν προκαλεί αύξηση στο αίσθημα της πείνας στον ίδιο βαθμό με τη δίαιτα, παρά το γεγονός ότι δημιουργεί ενεργειακό έλλειμμα. Στην πραγματικότητα, η πείνα μειώνεται όταν ασκείσαι εντατικά».

Πώς να χάσεις βάρος (και να το κρατήσεις μακριά)
Unsplash Kelsey Chance

3. Χρειάζεται και κάποια ευελιξία

Όσο για την τελευταία συμβουλή απώλειας βάρους; Προσπάθησε να διατηρήσεις μια σχετική ευελιξία στο πρόγραμμά σου, ανεξάρτητα από τη δίαιτα που θα επιλέξεις να ακολουθήσεις. Τι θα πει αυτό;

«Μπορεί, για παράδειγμα, να σε καλέσουν σε γεύμα. Γνωρίζοντας ότι το σώμα σου είναι πιθανό να μην ανταποκριθεί στην αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, μπορείς να προσαρμόσεις τη συμπεριφορά σου, ώστε να αποφύγεις ή να αντισταθμίσεις τυχόν υπερκατανάλωση τροφής. Μπορείς, δηλαδή, να προσέξεις λίγο τις διατροφικές σου επιλογές τις ημέρες πριν ή μετά από την ειδική αυτή περίσταση ή να αυξήσεις τα επίπεδα άσκησης για να αντιμετωπίσεις τυχόν υπερβολές».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.