Unsplash Joanna Kosinska

ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΙ ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ;

Να πίνουμε νερό με φέτες λεμονιού ή να μην πίνουμε; Ένα ποτήρι νερό με μερικές σταγόνες λεμονιού το πρωί βοηθάει στο αδυνάτισμα; Ένας ειδικός απαντά σε όλες τις σχετικές απορίες.

Λίγο να «χαζέψουμε» στα κοινωνικά δίκτυα, οι πιθανότητες να μην πέσουμε πάνω σε ανάρτηση για τα οφέλη που πολλοί αποδίδουν στην κατανάλωση νερού με εκχύλισμα από φέτες λεμονιού είναι ελάχιστες. Αναφέρεται συχνά ότι αποτοξινώνει, αδυνατίζει, βοηθάει στη χώνεψη.

Τι από όλα αυτά ισχύει και τι όχι; Πόσο ανώτερο είναι ένα ποτήρι νερό με εκχύλισμα λεμονιού, από ένα ταπεινό ποτήρι σκέτο νερό; Αποφασίσαμε να ζητήσουμε από έναν ειδικό να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Με ποιους τρόπους μπορεί να μας ωφελήσει η κατανάλωση νερού με λεμόνι;

Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, η κατανάλωση νερού με λεμόνι μπορεί να προσφέρει οφέλη όπως:

  • Καλύτερη πέψη, καθώς η οξύτητα των λεμονιών συμπληρώνει τα οξέα του στομάχου.
  • Καλύτερη ενυδάτωση, αφού τα λεμόνια χαρίζουν γεύση στο νερό κι έτσι μπορεί κάποιος να αυξήσει την κατανάλωσή του.
  • Συμβολή στην απώλεια βάρους, με την προϋπόθεση ότι αντικαθιστά ροφήματα με ζάχαρη ή πλούσια σε θερμίδες.
  • Αύξηση στην πρόσληψη αντιοξειδωτικών, χάρη στα φυτοθρεπτικά συστατικά του λεμονιού.
  • Αύξηση στην πρόσληψη Βιταμίνης C.

Ωστόσο, είναι λίγο ασαφές πώς μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη του και αν αυτή η γευστική τάση έχει μακροπρόθεσμες ευεργετικές ιδιότητες, μας λέει ο Δρ. Λάμπρος Β. Μελίστας, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, διδάκτωρ Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με ποιους τρόπους δεν βοηθά η κατανάλωση νερού με λεμόνι;

Ο οργανισμός μας διαθέτει μηχανισμούς μέσω των οποίων αποβάλλει τις τοξίνες. Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία ότι κάποιο προϊόν, μεμονωμένο τρόφιμο ή μοντέλο διατροφής επηρεάζει άμεσα αυτή τη λειτουργία.

Δεν υπάρχει, επίσης, ρόφημα που να μας αδυνατίζει μαγικά. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η επαρκής ενυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα κορεσμού και το αίσθημα πληρότητας. Μερικές φορές, όταν ο οργανισμός μας είναι αφυδατωμένος ή εξαντλημένος, μπορεί να αισθανόμαστε ότι πεινάμε, ενώ στην πραγματικότητα διψάμε. Έτσι, είναι πιο πιθανό να καταναλώσουμε κάποιο σνακ από το να πιούμε ένα ποτήρι νερό.

Επιπλέον, η καλή ενυδάτωση είναι σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού αλλά και την ομαλή λειτουργία των μυών, κάτι που σημαίνει περισσότερες καύσεις.

Ωφελεί την υγεία μας η κατανάλωση νερού με λεμόνι;
Unsplash Julia Zolotova

«Τα περισσότερα οφέλη της κατανάλωσης νερού με λεμόνι οφείλονται στο κύριο συστατικό αυτού του συνδυασμού, το νερό. Ωστόσο, η προσθήκη λεμονιού αναβαθμίζει τη θρεπτική αξία του “ροφήματος” λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Συνεπώς, το νερό με λεμόνι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πιο θρεπτικό από το σκέτο νερό, χωρίς όμως να επηρεάζει τη ρύθμιση του σωματικού βάρους», συμπληρώνει.

Μπορεί η κατανάλωσή του να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα;

Η οξύτητα των εσπεριδοειδών μπορεί να ερεθίσει την επιφάνεια του βλεννογόνου του στομάχου. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βιώσουν γαστρική παλινδρόμηση μετά από υπερβολική κατανάλωση λεμονιού. Επομένως, σε άτομα με ευαίσθητο στομάχι χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση τέτοιων όξινων ροφημάτων, ειδικά με άδειο στομάχι. Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση νερού (άρα και νερού με λεμόνι) μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό μας. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί εύκολα.

Ωφελεί την υγεία μας η κατανάλωση νερού με λεμόνι;
Unsplash Melissa Walker

Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν τις φήμες;

«Παρά το γεγονός ότι είναι ευρέως διαδεδομένη στο κοινό η αντίληψη ότι η κατανάλωση χυμού λεμονιού μπορεί να μειώσει το σωματικό λίπος και να συμβάλλει στην απώλεια βάρους δεν υπάρχουν σοβαρά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτό τον ισχυρισμό. Μία και μοναδική σχετική μελέτη έχει γίνει στον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, σε μια μικρή κορεατική κλινική δοκιμή του 2015, η λήψη λεμονιού δεν φάνηκε να ενισχύει την απώλεια βάρους μετά από υποθερμιδική δίαιτα. Από την άλλη, υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα που υποστηρίζουν ότι η επαρκής κατανάλωση νερού συμβάλλει στην απώλεια σωματικού βάρους», τονίζει ο ειδικός.

Βοηθάει στην πέψη;

«Όπως αναφέρθηκε, η οξύτητα των λεμονιών μπορεί να συμβάλλει στη διαδικασία της πέψης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κιτρικό οξύ που βρίσκεται στον χυμό λεμονιού έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την έκκριση γαστρικού οξέος, του πεπτικού υγρού που παράγεται στο στομάχι για τη διάσπαση και να αφομοίωση της τροφής», καταλήγει.

Παράλληλα, η ενυδάτωση είναι σημαντική για την υγεία του πεπτικού συστήματος και τη διατήρηση της κινητικότητας του εντέρου, ενώ η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Αν δεν πίνουμε αρκετό νερό, τότε ο συνδυασμός του νερού με λεμόνι ίσως μας βοηθήσει να αυξήσουμε την κατανάλωση και να κρατήσουμε ενυδατωμένο τον οργανισμό μας, συμβάλλοντας στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.