iStock

ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟ ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ

Ακόμα κι αν δεν σου αρέσει το μπαγιάτικο ψωμί, οι τρόποι που σου προτείνουμε να το αξιοποιήσεις θα σε κάνουν να αναθεωρήσεις.

Το ψωμί είναι ένα από τα τρόφιμα που σπάνια λείπουν από το οικογενειακό μας τραπέζι. Η μόνη περίπτωση να μην φάμε είναι το μενού να περιλαμβάνει μακαρόνια, ρύζι ή πατάτες. Έτσι, η επίσκεψη στον φούρνο της γειτονιάς είναι μέρος του καθημερινού προγράμματος. Το πρόβλημα είναι ότι όλο και κάμποσες φέτες περισσεύουν και κανείς δεν θέλει να καταναλώσει μπαγιάτικο ψωμί την επόμενη μέρα.

Ποια είναι η λύση; Αν δεν τις δώσουμε στον γείτονα για να ταΐσει τις κότες του, τότε υπάρχουν αρκετοί τρόποι να τις αξιοποιούμε, ώστε να μην καταλήξουν στην κομποστοποίηση, αλλά να καταναλωθούν ακόμα κι από αυτούς που λατρεύουν το φρέσκο ψωμί.

Πικάντικα κρουτόν για τις σαλάτες

Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί κάποιος αγοράζει έτοιμα κρουτόν από το σούπερ μάρκετ. Η διαδικασία για να φτιάξουμε τις δικές μας σπιτικές τραγανές μπουκίτσες είναι εξαιρετικά απλή και σίγουρα πιο οικονομική.

  • Παίρνουμε το μπαγιάτικο ψωμί, αφαιρούμε την κόρα και το κόβουμε σε κύβους.
  • Τους αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τους πασπαλίζουμε με καυτερή πάπρικα και πιπέρι καγιέν.
  • Στρώνουμε τα σπιτικά μας κρουτόν σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στον φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

Μπορούν κάλλιστα να συνοδεύσουν ζεστές και κρύες σούπες, αλλά και σαλάτες.

Δύο τρόποι να αξιοποιήσεις το μπαγιάτικο ψωμί
iStock

Αβγοφέτες για πρωινό

Τι θα χρειαστούμε:

  • 4 χοντρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί
  • 2-3 αβγά
  • 1 φλ. γάλα
  • 100 γρ. βούτυρο
  • αλάτι
  • κανέλα

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά, το γάλα, τη βανίλια, την κανέλα και το αλάτι.
  • Βάζουμε τις φέτες από το μπαγιάτικο ψωμί σε ένα βαθύ σκεύος και τις περιχύνουμε με το μείγμα.
  • Περιμένουμε λίγα λεπτά να ρουφήξουν τα υγρά από τη μία πλευρά και μετά τις γυρίζουμε από την άλλη.
  • Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και ρίχνουμε λίγο βούτυρο. Μόλις λιώσει, βάζουμε μία μία τις φέτες (αφού στραγγίξουν).
  • Είναι έτοιμες μόλις ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
  • Προσθέτουμε λίγο βούτυρο κάθε φορά, αν χρειάζεται. Όσο για το σερβίρισμα; Λίγο μέλι και κανέλα αρκούν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.