iStock

ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΙΝΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΣΕ ΚΟΝΣΕΡΒΑ;

Αν θεωρείς ότι τα φρούτα σε κονσέρβα υπολείπονται των φρέσκων, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις. Αρκεί να μάθεις να ψωνίζεις σωστά.

Αν είσαι σαν κι εμένα, δηλαδή πας με λίστα στο σούπερ μάρκετ για να διαπιστώσεις όταν επιστρέφεις σπίτι πως δεν πήρες τα προϊόντα που είχες μεγαλύτερη ανάγκη, θα βρίσκεις μια ηρεμία μυαλού σε τρόφιμα που κρατούν λίγο παραπάνω, όπως όσα είναι σε κονσέρβα. Τα οποία μπορείς να αγοράσεις, να αποθηκεύεις και να καταναλώσεις όταν τα έχεις ανάγκη, χωρίς τον φόβο πως θα χαλάσουν σε μικρό χρονικό διάστημα.

Δεν ξέρω αν σου συμβαίνει κι εσένα, αλλά εγώ ό,τι δεν βλέπω στο ψυγείο μου το ξεχνάω, χαλάει και το πετάω. Και αυτό είναι κάτι που σιχαίνομαι να κάνω, για πολλούς διαφορετικούς λόγους.

Έτσι, συχνά καταφεύγω στις λύσεις κονσερβοποιημένων τροφίμων. Επιλέγω αυτά που έχω διαβάσει πως είναι θρεπτικά. Ναι, υπάρχουν τέτοια και δη σε έκδοση φρούτων.

Πώς προέκυψαν τα τρόφιμα σε κονσέρβα

Όπως αναφέρει το History, το 1795 η γαλλική κυβέρνηση διοργάνωσε διαγωνισμό για να βρει τους καλύτερους τρόπους συντήρησης τροφίμων. Έως τότε δεν είχε βρεθεί ένας τρόπος να γίνεται αποτελεσματικά αυτή η δουλειά. Ωστόσο, ήταν δεδομένη η ανάγκη των Γάλλων να υπάρχει σταθερή πηγή τροφίμων για στρατιώτες και θαλασσόλυκους, καθώς η χώρα μαχόταν στην Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Καραϊβική.

κονσέρβες
iStock

Η πρόταση που κέρδισε την πρώτη θέση και το ποσό των 12.000 φράγκων (5 φράγκα τότε είναι 20 ευρώ σήμερα) άλλαξε τον τρόπο που τρώμε στον πλανήτη.

O Νicolas Appert, ένας νέος σεφ από την περιφέρεια της Καμπανίας, είχε δουλέψει για την αριστοκρατία και είχε μελετήσει πολύ επί της συντήρησης των τροφίμων. Έτσι προέκυψε μια επαναστατική μέθοδος: έβαζε τρόφιμα σε μπουκάλια σαμπάνιας, τα οποία έκλεινε αεροστεγώς, αφού προηγουμένως πρόσθετε μείγμα τυριού και κίτρου. Προηγουμένως, είχε αποτύχει σε δοκιμές με αφαίρεση του αέρα ή με ψήσιμο των υλικών.

Έως το 1803 και ενώ είχε εξελίξει τη μέθοδο με τη χρήση μπουκαλιών σαμπάνιας με πιο ανοιχτό «λαιμό», είχε καταφέρει να συντηρεί φρούτα, λαχανικά, κρέας, γαλακτοκομικά και ψάρια. Το 1804 άρχισε να πειραματίζεται και με τη συσκευασία του κρέατος σε μικρές κονσέρβες, τις οποίες έκλεινε με συγκόλληση και μετά παρατηρούσε για μήνες αν θα αλλοιωθεί το δοχείο. Όταν έπαψε να διογκώνεται, θεώρησε πως η διαδικασία ήταν ασφαλής και έβγαλε τα προϊόντα προς πώληση.

Πόσο υγιεινά είναι τα φρούτα σε κονσέρβα

Στο σήμερα, ο τρόπος που παρασκευάζονται τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα έχει εξελιχθεί στο βαθμό που σε κάποιες περιπτώσεις, όπως των φρούτων, μπορούν να είναι εξίσου θρεπτικά.

φρούτα σε κονσέρβα
iStock

Όπως τα φρέσκα και τα κατεψυγμένα φρούτα, έτσι και τα κονσερβοποιημένα μπορούν να είναι μια εξαιρετική πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Πάντα, βέβαια, παίζει ρόλο ο τύπος του φρούτου και η συσκευασία.

  • Πιο συγκεκριμένα, τα κονσερβοποιημένα φρούτα που είναι συσκευασμένα σε σιρόπι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη, η οποία μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους και σε άλλα προβλήματα υγείας.
  • Αυτά που είναι συσκευασμένα σε νερό ή χυμό είναι ένας υγιεινός και βολικός τρόπος για να προσθέσει κάποιος φρούτα στη διατροφή του.

Στα πλεονεκτήματα που έχουν διαπιστωθεί είναι πως πρόκειται για έναν πολύ βολικό και οικονομικό τρόπο να τρώμε φρούτα. Η κονσερβοποίηση γίνεται όταν αυτά είναι στο πικ της ωρίμανσης του, κάτι που τα κάνει συχνά πιο γευστικά από τα φρέσκα. Επίσης, μπορούμε όπως είπαμε να τα αποθηκεύουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

βιομηχανία κονσέρβας
iStock

Στα μειονεκτήματα ανήκει το γεγονός ότι όσα συσκευάζονται σε σιρόπι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη. Κάποια τα έχουν επεξεργαστεί με τεχνητά συστατικά (π.χ. τεχνητή γεύση). Ορισμένες φορές μπορεί να χαθούν κάποια θρεπτικά συστατικά, κατά την κονσερβοποίηση.

Πώς να κάνουμε υγιεινές επιλογές

Οι ειδικοί προτείνουν να αναζητούμε φρούτα που είναι συσκευασμένα σε νερό ή χυμό, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή τεχνητά συστατικά.

Αφότου ανοίγουμε τη συσκευασία (αποφεύγοντας ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουμε), είναι χρήσιμο να στραγγίζουμε και να ξεπλένουμε, ώστε να αφαιρούμε μέρος του αλατιού και της ζάχαρης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.