iStock

ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΜΕ AIR FRYER; ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΙ

Το μαγείρεμα με air fryer έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα πολλών νοικοκυριών. Είναι όντως καλύτερη επιλογή από το τηγάνι;

Οι φριτέζες αέρα, τα διάσημα πλέον air fryer, διαφημίζονται ως ένας τρόπος ψησίματος που σου επιτρέπει να απολαύσεις σχεδόν χωρίς ενοχές αγαπημένα σου φαγητά. Ανάμεσα σε αυτά είναι φυσικά και ένας μεγάλος αριθμός τηγανητών.

Είναι όντως πιο υγιεινά από τα κλασικά τηγανητά τα φαγητά που παρασκευάζονται στη φριτέζα αέρα; Ας δούμε τι απαντούν σε αυτό τρεις διαιτολόγοι μέσα από δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Healthline.

Χρησιμοποιείς λιγότερη λιπαρή ύλη

Τα τηγανητά τρόφιμα έχουν γενικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από τα τρόφιμα που έχουν μαγειρευτεί με κάποια άλλη μέθοδο. Θα το καταλάβεις εύκολα, αν δοκιμάσεις ένα κομμάτι τηγανητό κοτόπουλου και ίση ποσότητα ψητού κοτόπουλου. Οι φριτέζες αέρα απαιτούν σημαντικά λιγότερο λίπος για το μαγείρεμα από ό,τι οι παραδοσιακές φριτέζες και τα τηγάνια. Σκέψου απλά πόσα φλιτζάνια λάδι χρειάζεσαι για να τηγανίζεις μια μερίδα πατάτες, ενώ για την ίδια ποσότητα στο airfryer θα χρειαστείς περίπου 1 κουταλιά της σούπας. Κι αυτό μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία σου.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το τηγάνισμα στον αέρα είχε ως αποτέλεσμα ένα τελικό προϊόν με σημαντικά λιγότερα λιπαρά και λιγότερο τραγανή υφή, αλλά παρόμοιο χρώμα και περιεκτικότητα σε υγρασία.

iStock
Handsome young caucasian man looking at instructions online on laptop on how to use modern air fryer to cook healthy food without using oil at home in kitchen

Το μαγείρεμα με air fryer και η απώλεια βάρους

Τα τηγανητά τρόφιμα δεν έχουν απλώς περισσότερα λιπαρά, αλλά και περισσότερες θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού σου βάρους. Ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Critical Reviews in Food Science and Nutrition (2022) διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη τηγανητών τροφών συσχετίστηκε με αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας. Επειδή, λοιπόν, τα τηγανητά φαγητά στη φριτέζα αέρα έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από τα παραδοσιακά τηγανητά, η χρήση της συσκευής αυτής μπορεί να αποτελεί έναν εύκολο τρόπο να μειώσεις τις θερμίδες που προσλαμβάνεις, δίνοντας ένα χεράκι βοηθείας στη διαχείριση του βάρους σας.

Μειώνουν το σχηματισμό επικίνδυνων ενώσεων

Εκτός από το ότι σου προσφέρουν περισσότερο λίπος και περισσότερες θερμίδες, τα κλασικά τηγανητά είναι πλούσια σε κορεσμένα και trans λιπαρά, τα οποία έχει βρεθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, το τηγάνισμα των τροφίμων μπορεί να δημιουργήσει δυνητικά επικίνδυνες ενώσεις, όπως το ακρυλαμίδιο, το οποίο σχηματίζεται σε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια μεθόδων μαγειρέματος σε υψηλές θερμοκρασίες.

Το τηγάνισμα στον αέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της περιεκτικότητας ων φαγητών σε ακρυλαμίδιο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι άλλες επιβλαβείς ενώσεις ενδέχεται να εξακολουθούν να σχηματίζονται. Απαιτείται, επομένως, περαιτέρω έρευνα στο κομμάτι αυτό.

iStock
Potato chips cooked in an airfryer

Το μαγείρεμα με air fryer έχει και μειονεκτήματα

Εκτός από το ότι απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος ψησίματος, τα τρόφιμα που τηγανίζονται στον αέρα τείνουν να έχουν ελαφρώς διαφορετική γεύση και λιγότερο τραγανή υφή. Πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι να θυμάσαι ότι ενώ το μαγείρεμα στο air fryer μειώνει τον σχηματισμό επιβλαβών χημικών ουσιών (σε σύγκριση με το παραδοσιακό τηγάνισμα), τα τρόφιμα εξακολουθούν να περιέχουν ποσότητες από τις συγκεκριμένες ουσίες.

Τέλος, καλό είναι να έχεις κατά νου ότι επειδή μια επιλογή είναι καλύτερη από το τηγάνισμα δεν σημαίνει ότι είναι και η καλύτερη εν γένει όσον αφορά τη συνολική σου υγεία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.