Illustration: Χριστίνα Αβδίκου

ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ;

Τα τρόφιμα δίνουν στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται και ωφελούν περισσότερο όταν είναι «πραγματικά» και όχι επεξεργασμένα.

Σκέφτεσαι πως, εφόσον γυμνάζεσαι, μπορείς να τρως ό,τι θες χωρίς άγχος και τύψεις; Η αλήθεια είναι ότι σίγουρα η σωματική δραστηριότητα θα σε βοηθήσει να ξεφορτωθείς μέρος των «αμαρτιών» σου – αλλά δεν θα σε σώσει από όλες. Το σώμα μας είναι μια «μηχανή» που παίρνει ενέργεια για να λειτουργήσει μέσω της τροφής. Άπαξ και γίνει η κατάποση, τα τρόφιμα διασπώνται ώστε ο οργανισμός μας να πάρει τα στοιχεία που έχει ανάγκη.

Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται ένα συγκεκριμένο σύνολο χημικών ουσιών, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σε βασικά επίπεδα. Απαιτεί ένα ακόμη πιο συγκεκριμένο σύνολο θρεπτικών συστατικών, προκειμένου να λειτουργήσει στα βέλτιστα δυνατά επίπεδα.

Οι κακές επιλογές στη διατροφή υπερφορτώνουν το ανθρώπινο σώμα και το αναγκάζουν να αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά για μελλοντική χρήση. Αυτά είναι λίπος, άλατα και άλλες χημικές ουσίες, που μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες σχετικές με τη διατροφή. Η υψηλή χοληστερόλη, η παλινδρόμηση οξέος, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και άλλες γνωστές ανθρώπινες παθήσεις μπορεί να προκύψουν από κακές διατροφικές επιλογές.

Όλα αυτά, λοιπόν, δεν μπορεί να τα «σώσει» η άσκηση, αφού δεν παράγει κανένα από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας. Εκείνο που κάνει είναι να μας βοηθάει να καίμε ό,τι υπάρχει στις «αποθήκες». Η γυμναστική βοηθά την υγεία και την ευεξία μας σε διάφορα επίπεδα, ωστόσο αν δεν συνδυαστεί με καλή διατροφή δεν θα μας σώσει από διατροφικές ασθένειες και δεν θα μας οδηγήσει σε απώλεια κιλών.

Το χρυσό deal περιλαμβάνει καλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, υγιή λίπη, άφθονο νερό και άσκηση. Και έχει ως βασική προϋπόθεση να καταναλώνουμε πραγματικά τρόφιμα.

τρόφιμα
Illustration: Χριστίνα Αβδίκου

Όλα τα τρόφιμα δεν είναι ίδια

Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας είναι να καταναλώνουμε πραγματικά τρόφιμα. Που μεταξύ άλλων βοηθούν και στο δέρμα, τα δόντια, το έντερο και τη διαχείριση του άγχους. Τα έχει πει η επιστήμη.

Πραγματικά τρόφιμα είναι τα ανεπεξέργαστα, που δεν έχουν χημικά πρόσθετα και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Είναι καλύτερα γιατί είναι γεμάτα με σημαντικά θρεπτικά συστατικά, δεν έχουν πολλή ζάχαρη, έχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν την καλή λειτουργία της καρδιάς, έχουν περισσότερες φυτικές ίνες, βοηθούν στη ρύθμιση του ζαχάρου, ρίχνουν τα τριγλυκερίδια, έχουν υγιή λίπη, ενώ κάνουν καλό και στο περιβάλλον.

Αν χρειάζεσαι συγκεκριμένη λίστα για τα πραγματικά τρόφιμα, είναι:

 • τα φρούτα και τα λαχανικά (που είναι της εποχής και ιδανικά είναι βιολογικά),
 • τα προϊόντα ολικής άλεσης (σε όλες τις εκδόσεις),
 • οι φακές και τα φασόλια (που δεν είναι σε κονσέρβες),
 • το κρέας (ζώου που ζει σε βοσκότοπο – δίνουμε έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα),
 • τα γαλακτοκομικά (από ζώα που επίσης ζουν σε βοσκότοπο – και πάλι προσέχουμε την ποιότητα και όχι την ποσότητα) που είναι οργανικά,
 • τα αβγά από κότες ελευθέρας βοσκής,
 • τα ψάρια και τα θαλασσινά που ζουν ελεύθερα,
 • οι ωμοί ξηροί καρποί και οι σπόροι,
 • τα φυσικά και ακατέργαστα γλυκαντικά (ακατέργαστο μέλι, σιρόπι σφενδάμου, χουρμάς, ζάχαρη καρύδας κλπ), σε περιορισμένες ποσότητες,
 • τα μπαχαρικά, τα βότανα και τα καρυκεύματα που είναι φρέσκα, αποξηραμένα ή αλεσμένα,
 • το νερό, το τσάι, ο καφές και το κρασί.

Σε ό,τι αφορά τα λίπη και τα έλαια, αρκεί να αποφεύγουμε τα πολύ επεξεργασμένα. Προτιμώνται το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το λάδι αβοκάντο, το λάδι καρύδας και τετηγμένα ζωικά λίπη, όπως το λαρδί.

Τα κριτήρια επιλογής πραγματικού φαγητού

 • Κανόνας των πέντε συστατικών: Παλιά έλεγαν πως είναι χρήσιμο να αποφεύγουμε τα τρόφιμα που συσκευάζονται. Η νέα οδηγία είναι πως είμαστε μια χαρά αν διαλέξουμε συσκευασία με περιεχόμενο που έχει φτιαχτεί από πραγματικά υλικά - τα ονόματα των οποίων μπορούμε να προφέρουμε, με έως 5 συστατικά.
 • Βιολογικά έναντι συμβατικών: Υπάρχει η συμβουλή να αγοράζουμε βιολογικά και τοπικά προϊόντα που δεν έχουν ψεκαστεί, κρέας που τρέφεται με χόρτο (βλ. βοσκότοποι), γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά, και άγρια ψάρια και θαλασσινά, όταν αυτό είναι εφικτό.
 • Μπάτζετ: Σας αξίζει ένα μπράβο και μόνο που επιλέγετε πραγματικά φαγητά, έναντι επεξεργασμένων. Δεν χρειάζεται άγχος για τις απόλυτα τέλειες επιλογές. Όταν υπάρχει η δυνατότητα, επιλέξτε κάτι καλύτερο και είστε μια χαρά.
 • Ισορροπία: Δεν θα πάθουμε κάτι αν φάμε μια κατεψυγμένη πίτσα ή προψημένο γεύμα μια μέρα. Ή δύο. Αρκεί ως στόχος το να τρώμε σωστά τις 5 από τις επτά ημέρες της εβδομάδας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.