iStock

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΠ ΚΟΡΝ ΕΝΑ ΥΓΙΕΙΝΟ ΣΝΑΚ;

Έχει κατηγορηθεί ως ανθυγιεινό και πιθανώς καρκινογόνο σνακ, ωστόσο το ποπ κορν μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη, αν καταναλωθεί σωστά.

Το ποπ κορν χαρακτηρίστηκε πριν από περίπου μία δεκαετία ως το χειρότερο σνακ που μπορεί να καταναλώσει κανείς, ενώ κάποιες μελέτες το συνέδεσαν ακόμα και με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο. Προσωπικά, εγώ τότε απέκλεισα εντελώς το ποπ κορν από την διατροφή μου, αντικαθιστώντας το π.χ. στο σινεμά με νάτσος. Στην πορεία ανακάλυψα πού έκανα λάθος.

Τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί ανακαλύπτουν όλο και περισσότερα οφέλη του καλαμποκιού και επιτέλους ξεκαθαρίζουν το τοπίο για το ποπ κορν, το οποίο μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό σνακ εφόσον ετοιμάζεται σωστά.

Το πρόβλημα με το ποπ κορν

«Το ποπ κορν μπορεί να είναι ένα πολύ υγιεινό σνακ, αρκεί να το φτιάχνουμε οι ίδιοι», λέει στο OW η διατροφολόγος Βάνα Κροντήρη. «Προσωπικά, το συνιστώ συχνά στα διατροφολόγια που φτιάχνω, δεδομένου ότι 1 φλιτζάνι έχει μόνο 31 θερμίδες. Εξάλλου, είναι ένα τρόφιμο ολικής άλεσης, πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και πολυφαινόλες, οι οποίες δεν χάνονται ακόμα και μετά το μαγείρεμα. Συνιστώ να έχει ετοιμαστεί με ελαιόλαδο (1 κ.σ./φλυτζάνι)».

Ποιο είναι, λοιπόν, το πρόβλημα με το ποπ κορν;

– Απόφυγε το έτοιμο και τυποποιημένο ποπ κορν

Το πρόβλημα σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας είναι το από πού προέρχεται: «Το ποπ κορν στο σινεμά δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ετοιμάζουμε στο σπίτι. Ένας κουβάς από αυτούς που αγοράζουμε στο σινεμά μπορεί να έχει έως και 1.090 θερμίδες και πάνω από 2.500 mg αλάτι. Το αλάτι είναι ένας από τους πρώτους υπαίτιους για υπέρταση και κίνδυνο εγκεφαλικού, και σίγουρα πρέπει να αποφεύγεται από όσους θέλουν να προστατεύουν την καρδιαγγειακή τους υγεία», λέει η Maya Vadiveloo εκ μέρους της Ένωσης.

«Επιπλέον, το ποπ κορν του σινεμά ετοιμάζεται με λίπη αμφίβολης ποιότητας, τα οποία έχουν συνδεθεί με καρκινογόνες ιδιότητες», συμπληρώνει.

Ένοχο εδώ δεν είναι το ίδιο το ποπ κορν, αλλά το ακρυλαμίδιο, μια οργανική ένωση που σχηματίζεται σε θερμικά επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και κυρίως σε άμυλο, ειδικά όταν τηγανίζονται ή ψήνονται σε θερμοκρασίες άνω των 140 βαθμών.

ποπ κορν
iStock

Σύμφωνα με μεγάλης έκτασης μελέτη, «τα θερμικά επεξεργασμένα τρόφιμα με βάση το καλαμπόκι που καταναλώνονται ευρέως μπορούν να έχουν μεγάλη συμβολή στη διατροφική πρόσληψη ακρυλαμιδίου, φέρνοντας έτσι υψηλό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία». Από το 1994 ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας Για Τον Καρκίνο κατέταξε το ακρυλαμίδιο ως πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο, ενώ το 2017 όρισε τα τρόφιμα με μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε ακρυλαμίδιο και κάλεσε τον περιορισμό κατανάλωσής τους. Πέρα από το ποπ κορν σε αυτά περιλαμβάνονται ακόμα:

  • οι τηγανητές πατάτες,
  • τα πατατάκια,
  • το ψωμί,
  • επιλεγμένα αρτοσκευάσματα (μπισκότα, φρυγανιές, μπάρες δημητριακών, βουτήματα),
  • τα δημητριακά πρωινού,
  • οι παιδικές τροφές με βάση τα δημητριακά.

ποπ κορν
iStock

Και το συσκευασμένο ποπ κορν που ετοιμάζεται στα μικροκύματα, όμως, εγείρει ανησυχία στους ειδικούς. Ο κίνδυνος εδώ πιθανώς να προέρχεται όχι από το ίδιο το τρόφιμο, μα από τη συσκευασία, που ενοχοποιείται για τα χημικά που ονομάζονται υπερφθοριωμένες ενώσεις. Όταν αυτές ζεσταίνονται, διασπώνται στο υπερφθοροκτανοϊκό οξύ, που με τη σειρά του είναι ύποπτο ότι προκαλεί καρκίνο.

Πώς θα το απολαύσεις με ασφάλεια

Στο ποπ κορν, λοιπόν, λέμε ναι, αρκεί να προσέχουμε τα εξής:

  1. Να προτιμάμε βιολογικό καλαμπόκι για ποπ κορν, «ώστε να μην είναι γενετικά τροποποιημένο», όπως λέει η κ. Κροντήρη.
  2. Αν επιλέξουμε τυποποιημένο, να ελέγξουμε να μην περιέχει trans λιπαρά οξέα. «Αυτά μπορεί να δηλώνονται και ως “μερικώς υδρογονωμένο σογιέλαιο”. Επίσης, να το αποφεύγουμε αν αναφέρεται η λέξη “υδρογονωμένο”», συμπληρώνει η ίδια.
  3. Να το ετοιμάζουμε στο σπίτι είτε με μια ειδική συσκευή ζεστού αέρα είτε στην κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να ελέγξουμε και την ποσότητα αλατιού και την ποιότητα λαδιού που θα χρησιμοποιήσουμε. Μπορούμε μάλιστα να το νοστιμίσουμε με λίγη κανέλα ή ρίγανη.

Τέλος, προσέχουμε να μην προσφέρουμε ποτέ ποπ κορν σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Αυτό είναι το χαμηλότερο ηλικιακό όριο που έχει ορίσει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, καθώς έχει βρεθεί πως μικρότερα παιδιά διατρέχουν κίνδυνο για πνιγμό, αφού τα πολύ μικρά σκληρά του κομματάκια, αν δεν μασηθούν καλά μπορεί να προκαλέσουν αναρρόφηση στους πνεύμονες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.