Freepik

ΠΕΣ ΝΑΙ ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ (ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΠ ΚΟΡΝ) ΓΙΑ 4 ΛΟΓΟΥΣ

Το καλαμπόκι ήταν και είναι μία από τις αγαπημένες μου καλοκαιρινές απολαύσεις. Τι έχει, όμως, να σου προσφέρει πέρα από ευχάριστη γεύση;

Μία από τις πιο έντονες παιδικές μου αναμνήσεις αφορά τον «καλαμποκά», τον πλανόδιο πωλητή από τον οποίο αγόραζα τακτικά «ξενικό». Έτσι λέγαμε το βρασμένο καλαμπόκι, πασπαλισμένο με μπόλικο αλάτι στην Κρήτη. Την απογευματινή λιχουδιά των καλοκαιριών μου.

Μπορεί ο καλαμποκάς να μην περνά πια από τη γειτονιά, αλλά τα καλαμπόκια εξακολουθούν να έχουν μια θέση στο τραπέζι μας. Μπορείς να τα απολαύσεις βραστά, στον ατμό, στη σχάρα, στον φούρνο, στα μικροκύματα. Μπορείς να προσθέσεις τον καρπό σε μαγειρευτά, σαλάτες, σάλτσες, ακόμα και σε κουρκούτι για περισσότερη γεύση και πιο τραγανή υφή.

Πέρα, όμως, από αναμνήσεις και ωραία γεύση, τι άλλο έχει να μας προσφέρει το δημητριακό αυτό; Για αρχή, ένα κανονικό καλαμπόκι μάς δίνει περίπου 123 θερμίδες, 5 γρ. πρωτεΐνης, 2 γρ. λίπους, 27 γρ. υδατανθράκων, 3 γρ. φυτικών ινών και 9 γρ. σακχάρων.

Προσφέρει σημαντικά μέταλλα

Πέρα από τα παραπάνω μακροθρεπτικά συστατικά, το καλαμπόκι προσφέρει και διάφορα μέταλλα. Ανάμεσα σε αυτά, το κάλιο που βοηθά στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, στη διατήρηση της υγεία των οστών και στην πρόληψη της πέτρας στα νεφρά. Επίσης, προσφέρει φώσφορο, που συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη των ιστών του σώματος και μαγνήσιο, τα χαμηλά επίπεδα του οποίου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων παθήσεων.

4 πράγματα που αξίζει να γνωρίζεις για το καλαμπόκι
Pexels Engin Akyurt

Καλαμπόκι και για τα μάτια

Οι δύο ενώσεις που βρίσκονται στο καλαμπόκι και του δίνουν το χρυσό του χρώμα του, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, οι ενώσεις αυτές βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή και είναι απαραίτητες για την προστασία των ματιών από το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες. Επίσης, έχει βρεθεί ότι βοηθούν σε θέματα που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

4 πράγματα που αξίζει να γνωρίζεις για το καλαμπόκι
Unsplash Karolin Baitinger

Είναι πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β

Το καλαμπόκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Β9, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκτέλεση διαφόρων λειτουργιών του σώματος, ανάμεσά τους και ο ενεργειακός μεταβολισμός. Περιέχει, επίσης, άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β σε χαμηλότερα επίπεδα, όπως το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), αλλά και μια καλή δόση νιασίνης (βιταμίνη Β3).

4 πράγματα που αξίζει να γνωρίζεις για το καλαμπόκι
Unsplash Nathan Dumlao

Πες «ναι» και στο popcorn

Αν χρειάζεσαι ένα υγιεινό σνακ που μπορεί να σε κρατήσει χορτάτο μέχρι το επόμενο γεύμα, τότε δοκίμασε ποπ κορν. Δεν εννοούμε το συσκευασμένο και γεμάτο αλάτι και βούτυρο, αλλά αυτό που φτιάχνεις εσύ στο σπίτι μέσα σε μια κατσαρόλα, χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο. Μάλιστα, σύμφωνα με το περιοδικό Antioxidants, το ποπ κορν εξακολουθεί να περιέχει τις φυτικές ενώσεις και τα χρήσιμα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο πλήρες καλαμπόκι.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.