iStock

ΤΑ 5 ΦΑΓΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟ

Σκοπεύετε να περάσετε πολλές ώρες στην παραλία και να κάνετε πικ-νικ εκεί; Ο γιατρός προειδοποιεί για τα τρόφιμα που μπορεί να γίνουν επικίνδυνα στις υψηλές θερμοκρασίες.

Στην προσπάθειά μας να δροσιστούμε κατά τις καυτές μέρες του καύσωνα, καταφεύγουμε στις παραλίες αναζητώντας την πιο παχιά σκιά για να στρατοπεδεύσουμε μέχρι να δύσει ο ήλιος. Αν είστε από τους τύπους που συνδυάζουν την εξόρμηση αυτή και με ένα πλούσιο πικ-νικ, έχει νόημα να ακούσετε τον εντατικολόγο και ιατρικό ανταποκριτή του NBC News, Dr. John Torres, ο οποίος προειδοποιεί, ότι δεν είναι όλα τα σνακ κατάλληλα για την παραλία, καθώς η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να διαβρώσει τη σύστασή τους.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, μιλώντας στο NBC, «όταν ένα τρόφιμο παραμένει για αρκετή ώρα σε μη ασφαλείς θερμοκρασίες, αναπτύσσονται επικίνδυνα βακτήρια και παθογόνα, όπως η σαλμονέλα, το Ε. coli, ο σταφυλόκοκκος κ.α., τα οποία μπορεί να προκαλέσουν διάρροια και εμετό».

Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται με μέγιστη ταχύτητα όσο οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν από τους 4 βαθμούς Κελσίου και πάνω, οπότε οι τροφές που φθείρονται δεν θα πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου για περισσότερο από 2 ώρες, όπως αναφέρει και το αμερικανικό υπ. Γεωργίας. Αν δε η θερμοκρασία είναι άνω των 32 βαθμών, όπως συμβαίνει συνήθως στην παραλία, ο χρόνος αυτός μειώνεται στη 1 ώρα.

Ένα φορητό ψυγειάκι μπορεί να αποτελεί μία καλή λύση, όμως ακόμα και αυτό στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες έχει συγκεκριμένο χρόνο συντήρησης. Συνεπώς, λέει ο Dr. Torres, καλύτερα να αποφεύγετε εντελώς τις παρακάτω τροφές στην παραλία.

1. Σάντουιτς με αλλαντικά που απαιτούν ψυγείο

Τι πιο εύκολο και βολικό για την παραλία; Κι όμως, σύμφωνα με τον Dr. Torres, τα σάντουιτς που περιέχουν αλλαντικά που συντηρούνται στο ψυγείο, όπως φέτες ζαμπόν, γαλοπούλα, η σαλάμι, θα πρέπει να παραμένουν εκεί μέχρι να καταναλωθούν.

Εντατικολόγος προειδοποιεί: Μην πάρετε ποτέ στην παραλία αυτά τα 5 φαγητά
iStock

2. Φρέσκες σαλάτες

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά στις φρέσκες σαλάτες όχι μόνο θα μαραθούν στην υπερβολική ζέστη, αλλά θα προσφέρουν και ιδανικό έδαφος για τυχόν βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν πάνω τους, να πολλαπλασιαστούν τάχιστα. Ακόμα κι αν τα λαχανικά ή τα φρούτα σας είναι καλά πλυμένα, ορισμένα βακτήρια πάντα θα παραμένουν και το ζεστό υγρό θα κάνει σίγουρα τα πράγματα χειρότερα.

3. Κομμένα φρούτα

Πεπόνι, καρπούζι, ροδάκινα… τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά φρούτα πρέπει να τρώγονται κρύα, καθώς το εξωτερικό τους περιέχει παθογόνα που με το μαχαίρι, κατά το κόψιμο, μεταφέρονται στο εσωτερικό. Αν έχουν παραμείνει για ώρα στη ζέστη, τα παθογόνα αυτά πολλαπλασιάζονται τάχιστα και έτσι το αθώο καλοκαιρινό φρούτο μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο προς κατανάλωση. Ο Dr. Torres, λοιπόν, προτείνει, αν θέλουμε να φάμε ένα τέτοιο φρούτο στην παραλία, να το φέρουμε ολόκληρο, να το κόψουμε επί τόπου, με ένα καθαρό μαχαίρι σε καθαρή επιφάνεια, και να το απολαύσουμε εκείνη τη στιγμή.

Εντατικολόγος προειδοποιεί: Μην πάρετε ποτέ στην παραλία αυτά τα 5 φαγητά
iStock

4. Οτιδήποτε περιέχει μαγιονέζα

«Είτε πρόκειται για πατατοσαλάτα με μαγιονέζα είτε για κάποιο σάντουιτς, είναι ένα υλικό που πρέπει πάντα να μένει σε δροσερή θερμοκρασία», λέει ο Dr. Torres. Ο ίδιος συνιστά, μάλιστα, να αποφεύγουμε τέτοια σνακ ακόμα κι αν σερβίρονται από το beach bar της παραλίας στην οποία βρισκόμαστε, γιατί δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τις συνθήκες προετοιμασίας τους.

5. Ωμό κρέας

Δεν θα πάρετε, βέβαια, ωμό κρέας στην παραλία που θα βρεθείτε για ένα μπάνιο, όμως μπορεί να το πάρετε αν κάνετε κάμπινγκ στην περιοχή και έχετε σκοπό να ψήσετε. Ο γιατρός προειδοποιεί ότι το ωμό κρέας μπορεί να υποκρύπτει παθογόνα, όπως το E. Coli και η υερσίνια, που ίσως προκαλέσουν από ελαφρές έως σοβαρές γαστρεντερικές ασθένειες. Αν έχετε σκοπό να ψήσετε τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες, το κρέας σας θα πρέπει να παραμένει σε θερμοκρασία κάτω των 4 βαθμών Κελσίου μέχρι τη στιγμή που θα βρεθεί στη σχάρα και μακριά από όλα τα άλλα τρόφιμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.