iStock

ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΨΩΜΙ

Ένα απλό hack προκαλεί μια αλλαγή στη σύσταση του άσπρου ψωμιού, που το καθιστά πιο υγιεινό.

Το TikTok είναι γεμάτο με ανθρώπους που λένε ό,τι θέλουν. Μεταξύ τους κάποιοι προτείνουν πράγματα που είναι επικίνδυνα για την υγεία μας. Θα ξεχάσω εγώ π.χ. έναν νεαρό που διατεινόταν ότι ο καθαρισμός προσώπου μπορεί να γίνει με ορό που η εταιρεία επισημαίνει πως δεν πρέπει να μένει στο πρόσωπο πάνω από ένα δίλεπτο – με τον κίνδυνο να προκληθεί έγκαυμα;

Προφανώς υπάρχουν και πολλά σοβαρότερα παραδείγματα με hacks που μπορούν να πάνε πολύ λάθος. Αρνούμαι όμως να αναγνωρίσω την ύπαρξή τους αναφέροντάς τα.

Προτιμώ να βρίσκω προτάσεις που έχουν βάση. Όπως αυτή του Dr Karan Raj. Ο γενικός χειρουργός στο Εθνικό Σύστημα της Αγγλίας και συγγραφέας βιβλίου με τίτλο «This Book May Save Your Life» βρήκε πώς να κάνουμε πιο υγιεινό το άσπρο ψωμί. Αυτό δηλαδή που «κόβουν» οι απανταχού διατροφολόγοι πρώτο, καθώς προκαλεί μεγάλες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

λευκό ψωμί
iStock

Όπως λέει ο γιατρός, αν το καταψύξουμε, μετά το αποψύξουμε και το ψήσουμε «μειώνεται ο γλυκαιμικός δείκτης. Αυτό σημαίνει ότι διασπάται πιο αργά, προκαλώντας μια πιο σταδιακή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα».

Αν δεν γνωρίζεις, τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, συμπεριλαμβανομένου του λευκού ψωμιού, του λευκού ρυζιού και της πατάτας, προκαλούν μια ανθυγιεινή απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Έχει βάση το hack για το άσπρο ψωμί;

Ο εμπνευστής του πρωτότυπου τρόπου που επιτρέπει να συνεχίσουμε να τρώμε λευκό ψωμί εξηγεί πως μέσω της διαδικασίας στην οποία υποβάλλουμε το προϊόν υφίσταται τη λεγόμενη παλινόρθωση αμύλου, που σημαίνει ότι σχηματίζεται ένας τύπος ανθεκτικού αμύλου που είναι ευεργετικό για την υγεία του εντέρου, επειδή δρα περισσότερο σαν ίνα». Και όλοι ξέρουμε πόσο καλό μας κάνουν οι φυτικές ίνες.

Την ίδια ώρα, επιστήμονες είχαν βεβαιώσει τους New York Times τον Νοέμβριο του 2023 ότι όταν αφήνουμε μαγειρεμένα ζυμαρικά ή ρύζι στο ψυγείο όλη τη νύχτα, το φυσικό άμυλο μετατρέπεται σε ανθεκτικό, που έχει συνδεθεί με τη μείωση του σακχάρου στο αίμα, την καλύτερη υγεία του εντέρου και τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.

Δεν χωνεύονται εύκολα. Αυτό όμως, είναι το μικρότερο όσων κακών μπορούν να μας «βρουν» μέσω της κατανάλωσης προϊόντων από επεξεργασμένα δημητριακά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.