iStock

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ; Υπάρχουν τροφές που μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου;

Όταν ο κλινικός ψυχίατρος και νευροανατόμος Alois Alzheimer μίλησε στην 37η Συνάντηση Ψυχιάτρων Νοτιοδυτικής Γερμανίας για μια ιδιόμορφη σοβαρή ασθένεια του εγκεφαλικού φλοιού, τον Νοέμβριο του 1906, μάλλον δεν φανταζόταν τι θα ακολουθούσε. Οι εκτιμήσεις σήμερα δείχνουν ότι περίπου 32 εκ. άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλα 315 εκ. εμφανίζουν προκλινικά σημεία. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες τα ποσοστά τείνουν να αυξάνονται στα έθνη καθώς μεταβαίνουν σε μια δυτικού τύπου διατροφή. Για παράδειγμα, δημοσίευση στο περιοδικό Ageing Research Reviews (Σεπτέμβριος 2021) αναφέρει ότι μια «δυτική δίαιτα μπορεί να επιταχύνει και να ενισχύσει τη φλεγμονή και την πρόκληση της νόσου του Alzheimer».

Η σωστή διατροφή, λοιπόν, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης της νόσου. Ποια διατροφή; Στο ερώτημα αυτό έρχονται να απαντήσουν Αμερικανοί επιστήμονες με μελέτη που δημοσιεύουν στο Journal of Alzheimer’s Disease. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι δίαιτες που δίνουν έμφαση στις φυτικές τροφές, όπως η μεσογειακή διατροφή ή η παραδοσιακή διατροφή που ακολουθούν σε Κίνα, Ιαπωνία και Ινδία, φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο της νόσου, ειδικά σε σύγκριση με την πιο επεξεργασμένη διατροφή δυτικού τύπου.

Τα χαρακτηριστικά της σωστής διατροφής για το Αλτσχάιμερ

Η τήρηση μιας θρεπτικής διατροφής μπορεί να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Βασικά στοιχεία μιας τέτοιας δίαιτας είναι η υψηλή πρόσληψη φυλλικού οξέος, βιταμινών Ε και C, και τα ψάρια. Η μεσογειακή διατροφή, οι δίαιτες DASH και MIND (που φιγουράρουν στις τρεις πρώτες θέσεις με τις καλύτερες δίαιτες για το 2024), καθώς και οι δίαιτες με βάση το ρύζι είναι εξαιρετικά παραδείγματα που σχετίζονται με την αποτροπή του κινδύνου άνοιας, καθώς είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδεις ουσίες και καλά λίπη.

Από την άλλη, ορισμένες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας. Για παράδειγμα, η κατανάλωση κρέατος βρέθηκε να τον αυξάνει, αυξάνοντας τους παράγοντες κινδύνου όπως φλεγμονή, αντίσταση στην ινσουλίνη, οξειδωτικό στρες, κ.ά. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν, επίσης, συνδεθεί με αυξημένα ποσοστά εμφάνισης παχυσαρκίας και διαβήτη, τα οποία είναι παράγοντες κινδύνου της νόσου.

Εντωμεταξύ, η φτώχεια είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, επειδή τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και το κρέας είναι φθηνότερες πηγές ενέργειας από τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και άλλα περισσότερα θρεπτικά τρόφιμα.

διατροφή και Αλτσχάιμερ
iStock

Οι καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο

Μια δίαιτα που δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά ολικής άλεσης –και όχι στο κρέας (ιδίως στο κόκκινο), στα κορεσμένα λίπη και στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα– σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Η παραπάνω δημοσίευση δείχνει ότι η αυξανόμενη τάση παχυσαρκίας λόγω της κατανάλωσης των συγκεκριμένων τροφών είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την άνοια. Οι ειδικοί, μάλιστα, αναφέρουν συγκεκριμένα τρόφιμα που μπορούν να ωφελήσουν. Ποια είναι αυτά;

 • Βατόμουρα & κόκκινα σταφύλια
 • Καφές
 • Ψάρια (ειδικά του ωκεανού)
 • Φρούτα & λαχανικά με κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, βιολετί και μπλε χρώμα
 • Σκόρδο
 • Όσπρια
 • Ξηροί καρποί (αμύγδαλο, φουντούκι, καρύδι)
 • Ελαιόλαδο
 • Πιπεριές
 • Κουρκουμάς
 • Λαχανικά, σταυρανθή & πράσινα φυλλώδη
 • Τροφές ολικής άλεσης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.