© 2022 Andy Kropa/Invision/AP Photo

Ο «ΗΜΙΘΕΟΣ» ΚΡΙΣ ΧΕΜΣΓΟΥΟΡΘ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

Ο Κρις Χέμσγουορθ, που έχει ενσαρκώσει τον υπερήρωα Θορ στις ταινίες της Marvel, συναντά τον σκηνοθέτη Ντάρεν Αρονόφσκι, σε μια σειρά ντοκιμαντέρ που μελετά τη μακροζωία, δοκιμάζοντας τα όρια του ανθρώπινου σώματος και νου.

Από τη μία, ένας σκηνοθέτης υποψήφιος για Όσκαρ, γνωστός για τα σκοτεινά ψυχολογικά δράματα που επιλέγει να γυρίσει, όπως οι ταινίες «Black Swan» και «Requiem for a Dream». Από την άλλη, ένας διάσημος ηθοποιός γνωστός για τον ρόλο του στις ταινίες «Thor» και «Οι Εκδικητές», αλλά και για τη σωματική του διάπλαση. Ο Ντάρεν Αρονόφσκι (ως παραγωγός αυτή τη φορά) και ο Κρις Χέμσγουορθ συναντιούνται σε στην πρωτότυπη σειρά ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων, με τίτλο «Χωρίς Όριο με τον Κρις Χέμσγουορθ» («Limitless with Chris Hemsworth»).

Η σειρά, που χρειάστηκε τρία χρόνια για να γυριστεί, εξερευνά τη σχέση της ανθρωπότητας με τη θνησιμότητα και την ικανότητά μας να… χακάρουμε το σώμα μας, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τα όριά του και να ανακαλύψουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να επεκτείνουμε την υγεία και την ευτυχία μας μέχρι τα βαθιά γεράματα. Στην ουσία, πρόκειται για ένα προσωπικό ταξίδι που συνδυάζεται με μια επιστημονική περιπέτεια, γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της μακροζωίας. Μέσα σε 6 επεισόδια διδασκόμαστε την επιστήμη πίσω από μια σειρά βιολογικών διεργασιών και μαθαίνουμε πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το σώμα μας.

Χέμσγουορθ και Αρονόφσκι: Μια ιδιαίτερη συνεργασία

Για ποιον λόγο ο γνωστός σκηνοθέτης θέλησε να αποτελέσει μέρος της ομάδας παραγωγής αυτής της σειράς; «Ασχολούμαι με το συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος οκτώ περίπου χρόνια. Ο πατέρας μου ήταν δάσκαλος Φυσικών Επιστημών κι εγώ έχω εκπαιδευτεί ως βιολόγος για έρευνα πεδίου. Ασχολούμαι με την επιστήμη όλη μου τη ζωή», λέει ο ίδιος.

«Μου αρέσει η επιλογή του Κρις Χέμσγουορθ, γιατί δεν είναι η προφανής. Ασχολείται απίστευτα πολύ με την υγεία και τη φυσική του κατάσταση. Δεν περιμένουμε να τον απασχολούν θέματα γύρω από τον θάνατο και τη μακροζωία. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που επισημαίνει η εκπομπή είναι ότι ποτέ δεν είναι νωρίς για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τα θέματα αυτά».

Ο δρόμος της μακροζωίας

Κάθε επεισόδιο της σειράς ακολουθεί τον Κρις καθώς φέρνει εις πέρας διάφορες σωματικές και πνευματικές δοκιμασίες, που σκοπό έχουν να ξεκλειδώσουν διαφορετικές πτυχές της διαδικασίας της γήρανσης. Κάθε πρόκληση είναι προσεκτικά σχεδιασμένη από επιστήμονες και γιατρούς και απαιτεί χρόνια προετοιμασίας.

«Ο Κρις δεν ήθελε να μιλήσει μόνο για τις επιστημονικές θεωρίες που μπορεί να επεκτείνουν και να βελτιώσουν τη ζωή του. Ήθελε να τις δοκιμάσει και να τις φτάσει στα άκρα! Κάθε πρόκληση είναι θεαματική και μοναδική».

O Κρις Χέμσγουορθ και ο Ντάρεν Αρονόφσκι στην πρεμιέρα της σειράς, στο Jazz at Lincoln Center, στη Νέα Υόρκη. © 2022 Andy Kropa/Invision/AP Photo

Τα έξι επεισόδια της σειράς:

  1. «Σοκ» (Shock): Ο Χέμσγουορθ κατευθύνεται στην παγωμένη Αρκτική και κολυμπάει στη θάλασσα, καθώς η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να ενεργοποιήσει την άμυνα του σώματός μας.
  2. «Δύναμη» (Strength): Σε συνεργασία με τον γκουρού των extreme sports, Ross Edgley, προπονείται για μια εξαντλητική πρόκληση αναρρίχησης σε σχοινί 30 μέτρων.
  3. «Αντοχή στο Άγχος» (Stress-Proof): Η ψυχολόγος Modupe Akinola εκπαιδεύει τον Κρις, προκειμένου να παραμείνει ήρεμος κατά τη διάρκεια μιας βόλτας κατά μήκος ενός γερανού που προεξέχει από την οροφή ενός ουρανοξύστη.
  4. «Μνήμη» (Memory): Η νευρολόγος Sharon Sha τον προκαλεί να βγει στην άγρια φύση χωρίς GPS ή χάρτη και να βρει τον δρόμο του, για να αρχίσει να φροντίζει τον εγκέφαλό του.
  5. «Νηστεία» (Fasting): Ο Χέμσγουορθ απευθύνεται στον γιατρό Peter Attia, για να μάθει πώς η αλλαγή διατροφικών συνηθειών συνδέεται με τη μακροζωία. Η απάντηση; Να μην τρώει καθόλου για τέσσερις μέρες.
  6. «Αποδοχή» (Acceptance): Ο ηθοποιός βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο ακραία και συναισθηματική πρόκληση: Να περάσει 3 ημέρες σε μια κοινότητα συνταξιούχων, φορώντας στολή προσομοίωσης γήρανσης.

Γιατί να το δείτε; Σε κάθε επεισόδιο, υπάρχουν χρήσιμα life hacks, που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν οι θεατές στην καθημερινότητά τους, όπως η «τετράγωνη αναπνοή» ή «αναπνοή κουτιού», που βοηθά να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας σε καταστάσεις υψηλής πίεσης.

Χέμσγουορθ

Οι πιο δύσκολες στιγμές

Ποια δοκιμασία ήταν αυτή που δυσκόλεψε περισσότερο τον Χέμσγουορθ; Πιθανότατα η πιο επικίνδυνη μπορεί να βρεθεί στο δεύτερο επεισόδιο της σεζόν, όπου ο πρωταγωνιστής καλείται να κολυμπήσει στα επικίνδυνα, σχεδόν παγωμένα, νερά ενός αρκτικού φιόρδ.

Φυσικά, δεν τον έριξαν στα νερά και του είπαν «κολύμπα». Για κάθε δοκιμασία ακολουθούσε ειδική προετοιμασία από ομάδα ειδικών, έχοντας πάντα την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων του. Επιπλέον, είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την προστασία του, όπως σκάφη σε ετοιμότητα, ώστε να τον βγάλουν από το νερό, αν τον εγκατέλειπαν οι δυνάμεις του.

Χέμσγουορθ

«Ήμουν πολύ νευρικός καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας. Θυμάμαι όταν την ολοκλήρωσα πραγματικά χοροπηδούσα από χαρά. Ήταν μια πραγματική πρόκληση και όλα θα μπορούσαν να έχουν πάει στραβά».

Παρ’ όλα αυτά, η παγωμένη βουτιά δεν ήταν η πρόκληση με την οποία πάλεψε περισσότερο ο Χέμσγουορθ. Η δυσκολότερη δοκιμασία, σύμφωνα με τον Αρονόφσκι, ήταν αυτή στην οποία κλήθηκε να κάνει μια εξαντλητική τετραήμερη νηστεία, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν μπορούσε να καταναλώσει τίποτα εκτός από νερό. «Ήξερα ότι θα ήταν μια πρόκληση για εκείνον, εξαιτίας των θερμίδων που χρειαζόταν να παίρνει για να παίξει τον Θορ».

Το τελευταίο επεισόδιο

Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς δεν αφορά το πώς να κερδίσουμε χρόνια ζωής, αλλά την αποδοχή του θανάτου. «Νομίζω ότι είναι το αγαπημένο μου επεισόδιο. Εκεί συνεργάστηκα με death doula [σ.σ. κάποιον που βοηθά ασθενείς σε τελικό στάδιο και τις οικογένειές τους να αντιμετωπίσουν την απώλεια] και άτομα που δούλευαν στον τομέα της παρηγορητικής φροντίδας. Μίλησα με ανθρώπους που βρίσκονταν στο τέλος της ζωής τους», έχει πει ο Χέμσγουορθ σε συνέντευξή του.

«Η επιστήμη δείχνει ότι η γαλήνη και η αποδοχή για το τέλος της ζωής θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε περισσότερο. Αυτός ήταν από την αρχή ο κύριος λόγος που έκανα την εκπομπή. Πάντα ήξερα ότι σε μια εκπομπή για τη μακροζωία, πρέπει να μιλήσεις για τον θάνατο», έχει δηλώσει και ο Αρονόφσκι.

Κρις Χέμσγουορθ

Μια αναπάντεχη διάγνωση για τον Χέμσγουορθ

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ο ηθοποιός υποβλήθηκε σε μια σειρά γενετικών εξετάσεων, ώστε να δει τι μπορεί να τον περίμενε το μέλλον. Αυτό που ανακάλυψε ήταν, όπως είπε, «ο μεγαλύτερος φόβος» του. Η γενετική του σύνθεση περιλαμβάνει δύο αντίγραφα του γονιδίου APOE4, το ένα από τη μητέρα του και το άλλο από τον πατέρα του, τα οποία μελέτες έχουν συνδέσει με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ένας στους τέσσερις ανθρώπους φέρει ένα αντίγραφο του γονιδίου, αλλά μόνο το 2 έως 3% του πληθυσμού έχει και τα δύο.

Χέμσγουιρθ

Στο πέμπτο επεισόδιο, ο 39χρονος ηθοποιός αντιμετωπίζει το τι σημαίνει η πληροφορία αυτή για τον ίδιο και το μέλλον του. «Δεν ήθελα να δραματοποιήσω υπερβολικά την κατάσταση, να την εκμεταλλευτώ», λέει ο Χέμσγουορθ. Για εκείνον, η διάγνωση ήταν ένα δώρο, που του προσέφερε την ευκαιρία να αρχίσει να λαμβάνει μέτρα για να διαχειριστεί τον κίνδυνο, να διατηρήσει τη σωματική και ψυχική του υγεία και ίσως να καθυστερήσει την εκδήλωση της νόσου όσο το δυνατόν περισσότερο.

«Η σειρά έγινε ακόμα πιο σημαντική για μένα. Ήταν ένας καταλύτης για να “βουτήξω” σε όλα όσα έπρεπε να κάνω είτε στο μέτωπο της πρόληψης είτε στο μέτωπο της διαχείρισης. Το γονίδιο δεν με φέρνει αντιμέτωπο με μια προτετελεσμένη κατάσταση, αλλά αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη. Μου πρότειναν μια εκδοχή του επεισοδίου, όπου δεν συζητούσαμε την κατάσταση αυτή. Σκέφτηκα, όμως, ότι αυτό μπορεί να είναι ένα κίνητρο για τους ανθρώπους να φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους και να καταλάβουν ότι υπάρχουν μέτρα που μπορούν να πάρουν».

Η πρωτότυπη σειρά «Χωρίς Όριο με τον Κρις Χέμσγουορθ» από το National Geographic είναι διαθέσιμη στο Disney+.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.