iStock

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2024 ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΟΙΝΟ

Γιατροί, διαιτολόγοι και επιδημιολόγοι αξιολόγησαν διάφορα είδη διατροφής και διαπίστωσαν ποια είναι τα πιο υγιεινά διατροφικά μοντέλα για το 2024. Οι δίαιτες που βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις έχουν ένα κοινό στοιχείο.

Για άλλη μια χρονιά, η μεσογειακή διατροφή βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με τις πιο υγιεινές διατροφές. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η δίαιτα DASH, η «διατροφή που αγαπά η καρδιά», και στην τρίτη η «δίαιτα MIND», μια διατροφή που συνδυάζει στοιχεία των δύο προηγούμενων.

Την αναφορά που αφορά το έτος 2024 δημοσίευσε το U.S. News and World Reports και τα αποτελέσματα προέκυψαν με βάση τις απόψεις 43 εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, πιστοποιημένων διαιτολόγων και επιδημιολόγων. Οι ειδικοί αξιολόγησαν τα διατροφικά μοντέλα ως προς τη διατροφική πληρότητά τους, τους κινδύνους και τα οφέλη για την υγεία, τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και την τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα.

Το κοινό στοιχείο αυτών των τριών μοντέλων διατροφής είναι ότι δεν ταυτίζουν την υγιεινή διατροφή με την απώλεια βάρους αλλά ακολουθούν μια πιο ολιστική προσέγγιση και δίνουν έμφαση στη συνολική μας υγεία.

μεσογειακή διατροφή
iStock

Η μεσογειακή διατροφή και πάλι στην πρώτη θέση

Η μεσογειακή διατροφή, που είναι γνωστή για τα πολλαπλά οφέλη που έχει στην υγεία, δίνει προτεραιότητα στα φρέσκα προϊόντα (και όχι στα επεξεργασμένα) ενώ επικεντρώνεται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στα άφθονα φρούτα και λαχανικά και στα υγιεινά λίπη, όπως οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο.

Επιπλέον, η νέα έκθεση κατατάσσει τη μεσογειακή διατροφή στην πρώτη θέση με τις καλύτερες δίαιτες για τον διαβήτη, την υγεία της καρδιάς και την υγεία των οστών και των αρθρώσεων.

Ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα αυτού του είδους διατροφής είναι η ευελιξία και η ευκολία κατά την εφαρμογή της, ενώ δεν επιβάλλει αυστηρούς κανόνες. Για παράδειγμα, όταν μια μελέτη του 2022 συνέκρινε τη μεσογειακή διατροφή με τη δίαιτα Keto, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν περισσότερο τις διατροφικές συνήθειες της μεσογειακής δίαιτας και όχι της δίαιτας Keto.

δίαιτα DASH
iStock

Η δίαιτα DASH εστιάζει στην υγεία της καρδιάς

Δεύτερη στη λίστα με τις καλύτερες δίαιτες για το 2024 βρίσκεται η δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), η οποία έχει ως στόχο την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης, που αποτελεί βασικό δείκτη υγείας και μακροζωίας. Η συγκεκριμένη δίαιτα περιλαμβάνει σημαντικές ποσότητες τροφών που είναι πλούσιες σε κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο, επικεντρώνεται στην άπαχη πρωτεΐνη και σε προϊόντα και δημητριακά ολικής αλέσεως, και μειώνει την κατανάλωση προστιθέμενης ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών.

Παράλληλα, περιορίζει την ποσότητα νατρίου που καταναλώνεται κάθε μέρα, γεγονός που φαίνεται να έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση. Μάλιστα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η δίαιτα DASH μπορεί να μειώσει τα ποσοστά κινδύνου καρδιακών παθήσεων κατά περίπου 10% μέσα σε οκτώ εβδομάδες.

δίαιτα MIND
iStock

Η δίαιτα MIND, ένας συνδυασμός των δύο προηγούμενων

Αυτή η δίαιτα ονομάζεται «Mind» (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay), συνδυάζει στοιχεία από τα δύο προηγούμενα διατροφικά μοντέλα και στοχεύει στην πρόληψη της νευρογνωστικής παρακμής. Η συγκεκριμένη δίαιτα εστιάζει στα τρόφιμα που βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου, όπως τα φυλλώδη λαχανικά και οι ξηροί καρποί, με σκοπό τη μείωση του κινδύνου νοητικής παρακμής.

Σε μια μακροχρόνια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 882 ηλικιωμένοι ενήλικες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τήρηση της δίαιτας MIND σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες. Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι εκτός από τα οφέλη στη μείωση του κινδύνου γνωστικής παρακμής, η δίαιτα MIND είναι φιλική για όλες τις ηλικίες, δεν απαιτεί μεγάλο προϋπολογισμό, δεν περιλαμβάνει ακριβές τροφές και είναι φιλική προς το περιβάλλον, τους χορτοφάγους και όσους καταναλώνουν τροφές χωρίς γλουτένη.

Ουσιαστικά, το σημαντικό και σε αυτή την περίπτωση μοντέλου διατροφής είναι ότι στοχεύει σε κάτι πολύ περισσότερο από την απώλεια βάρους – δίνει προτεραιότητα σε έναν βιώσιμο τρόπο διατροφής που προωθεί συνολικά την υγεία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.