iStock

IKARIAN DIET: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

Ένας διατροφολόγος απαντάει σε 5 βασικά ερωτήματα για την Ikarian Diet, ένα διατροφικό μοντέλο που εμπνεύστηκε ο ίδιος από τη ζωή των κατοίκων στην Ικαρία.

Στην Ικαρία δεν έχω ταξιδέψει ποτέ, όμως οι αμέτρητες ιστορίες που έχω ακούσει για τη ζωή, τους ανθρώπους και την ενέργεια του νησιού με έχουν κάνει να την εντάξω στη λίστα με τους μελλοντικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς μου.

Αυτό αρκούσε για να μου τραβήξει πρόσφατα την προσοχή όταν συνάντησα τυχαία τον όρο «Ikarian Diet». Τον εισήγαγε ο Δρ Διατροφογενετικής Δημήτρης Πέππας, και αφορά ένα μοντέλο διατροφής εμπνευσμένο από τη νησί, που συγκαταλέγεται στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες, περιοχές του πλανήτη στις οποίες έχει παρατηρηθεί το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Η Ikarian Diet βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση προϊόντων φυτικής προέλευσης, ενώ η κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι πιο περιορισμένη. Δεν εξαντλείται όμως μόνο στις διατροφικές επιλογές. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για έναν τρόπο ζωής, ο οποίος πέρα από υγιεινές διατροφικές συνήθειες περιλαμβάνει επίσης την άσκηση, την ύπαρξη κοινωνικής ζωής και τη συχνή συναναστροφή με αγαπημένα πρόσωπα, συνήθειες δηλαδή που χαρίζουν μακροζωία.

Ο εμπνευστής της, Δρ Διατροφογενετικής Δημήτρης Πέππας, εξήγησε στο OW τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του τρόπου διατροφής και μίλησε για τα οφέλη του στην υγεία.

– Αρχικά, τι είναι η Ikarian Diet;

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε πως το 2009 η Ικαρία προστέθηκε στις Blue Zones, ένα σύνολο 5 τοποθεσιών με τη μεγαλύτερη μακροζωία στον πλανήτη, καθώς βρέθηκε πως το 1/3 των κατοίκων είχε προσδόκιμο ζωής άνω των 90 ετών, έχοντας αρκετά χαμηλότερα ποσοστά σε εμφάνιση καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων και άνοιας.

Η Ikarian Diet είναι μια διατροφή φιλική προς το περιβάλλον, δίνοντας μεγάλη προσοχή στη βιωσιμότητα. Συμβάλλει στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, παρέχει υψηλά επίπεδα ενέργειας και βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

– Πρόκειται μόνο για ένα μοντέλο διατροφής ή αφορά συνολικά έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής;

Πέρα από μοντέλο διατροφής, η Ikarian diet αποτελεί έναν ιδανικό τρόπο ζωής που βελτιώνει τη σωματική και ψυχική υγεία, ενώ λαμβάνεται υπόψη το αντίκτυπο των διατροφικών μας επιλογών στο περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό ακολουθούμε πάντα την εποχικότητα στα φρούτα και λαχανικά, ενισχύουμε την ποικιλία στη διατροφή και δεν υπερκαταναλώνουμε κάποια ομάδα τροφίμων.

– Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της;

Δεν αποκλείουμε καμία ομάδα τροφίμων. Η Ikarian diet στηρίζεται κυρίως στην κατανάλωση προϊόντων φυτικής προέλευσης, όπως σιτηρών, εποχιακών φρούτων και λαχανικών, οσπρίων και ελαιόλαδου, ενώ περιορισμένη είναι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Τα ροφήματα βοτάνων συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα διατροφής, ενώ για όσους καταναλώνουν αλκοόλ επιτρέπεται η μέτρια κατανάλωση κρασιού.

Άλλες υγιεινές συνήθειες αυτού του μοντέλου ζωής αποτελούν η άσκηση, η ύπαρξη κοινωνικής ζωής, η συχνή συναναστροφή με αγαπημένα πρόσωπα, η ενασχόληση με δραστηριότητες που μας φτιάχνουν τη διάθεση και περιορίζουν το πιθανό άγχος, εξασφαλίζοντάς μας έτσι σωματική και ψυχική υγεία.

– Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία μας;

Μέσω της αναλογίας μακροθρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπος) αλλά και μικροθρεπτικών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) εξασφαλίζεται η θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος, η διατήρηση φυσιολογικού βάρους, η γυναικολογική υγεία, ενώ έχει φανεί πως παρέχει προστατευτική δράση έναντι πολλών μεταβολικών, καρδιαγγειακών ή και αυτοάνοσων νοσημάτων, καθώς και προβλημάτων του γαστρεντερικού συστήματος.

Επίσης, μια plant-based διατροφή, όπως είναι η Ikarian diet, φάνηκε από έρευνες ότι μειώνει την ένταση της δυσμηνόρροιας. Το γρήγορο φαγητό και τα γλυκά με ραφιναρισμένη ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο για προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

διατροφή
iStock

– Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο διατροφής από ανθρώπους που μένουν εκτός της Ικαρίας και κατά συνέπεια έχουν πολύ διαφορετικούς ρυθμούς ζωής;

Η Ikarian diet είναι ένα μοντέλο διατροφής το οποίο μπορούν να ακολουθήσουν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Βασίζεται σε μία συγκεκριμένη αναλογία μακροθρεπτικών συστατικών, υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπιδίων. Ανάλογα με την περιοχή που βρισκόμαστε, μπορούμε να επιλέξουμε τα εκάστοτε διαθέσιμα τρόφιμα τα οποία μας εξασφαλίζουν την αναλογία αυτή.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.