Unsplash Nick Karvounis

9 ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ 

Αν υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που ενδεχομένως χαρίζουν μακροζωία, τις εντοπίσαμε στον τρόπο ζωής των μακροβιότερων κατοίκων του κόσμου. Εκείνων που ζουν στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες. Μπορούμε να τις υιοθετήσουμε σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν είμαστε;

Μπλε Ζώνες ονομάζονται οι περιοχές του πλανήτη στις οποίες έχει παρατηρηθεί το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Πρόκειται για 5 μικρές πόλεις, νησιά ή χωριά, όπου ζουν οι μακροβιότεροι –συχνά άνω των 100 ετών– άνθρωποι. Οι Μπλε Ζώνες είναι το νησί Οκινάουα στην Ιαπωνία, η Σαρδηνία στην Ιταλία, η Ικαρία στην Ελλάδα, η χερσόνησος Νικόγια στην Κόστα Ρίκα, η πόλη Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια.

Την «ανακάλυψη» αυτή έκανε μετά από έρευνα ο Αμερικανός συγγραφέας Dan Buettner. Ο Buettner έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να φέρει στο φως τα μυστικά της μακροζωίας των ανθρώπων αυτών και να τα διαδώσει, έτσι ώστε να βοηθήσει τους συμπολίτες του να ζουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία. Υπάρχουν, άραγε, κοινές συνήθειες που χαρίζουν μακροζωία στους ανθρώπους αυτούς;  

Ποιες συνήθειες έχουν οι άνθρωποι στις Μπλε Ζώνες;

Οι περισσότεροι κάτοικοι των Μπλε Ζωνών μοιράζονται ορισμένες κοινές συνήθειες. Έχουν έναν παρόμοιο, υγιεινό τρόπο ζωής που τους βοηθάει να ζουν μεγαλύτερες, με καλύτερη υγεία και πιο ευτυχισμένες ζωές. Οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν κατά την έρευνα στις συγκεκριμένες περιοχές. Τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί, μελετηθεί και αξιολογηθεί αφορούν αυτούς τους πληθυσμούς. 

Η ζωή σε αυτά τα μέρη είναι σε γενικές γραμμές αρκετά διαφορετική από αυτή των μεγαλουπόλεων. Πρόκειται για μικρές, ειρηνικές κοινωνίες που έχουν αναπτύξει μια ήρεμη, χαμηλών τόνων ζωή, δουλεύοντας κοντά στη φύση και έχοντας ενισχυμένους κοινωνικούς δεσμούς. 

Πρόκειται για κατά βάση κλειστές κοινωνίες, των οποίων ο τρόπος ζωής δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτούσιος στις μεγαλουπόλεις. Ωστόσο, το παράδειγμά τους δεν αποκλείεται να βοηθήσει ορισμένους από εμάς να δούμε διαφορετικά τη ζωή.  

Συνήθειες για μακροζωία
Unsplash Katarzyna Grabows

1. Κινούνται φυσικά

Οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο δεν κάνουν γυμναστική σε κάποιο γυμναστήριο. Ούτε ακολουθούν τις τελευταίες τάσεις στην άσκηση. Ασκούνται φυσικά, μετακινούμενοι με τα πόδια μέσα στην κοινότητά τους. Κάθε μετακίνηση, από τη δουλειά, το σπίτι ενός φίλου ή την εκκλησία γίνεται απλά και φυσικά περπατώντας! Έτσι, η κίνηση δεν σταματάει ποτέ. Αλλά ούτε και καταπονεί. 

2. Έχουν έναν σκοπό

Σε όλες τις περιοχές των Μπλε Ζωνών, οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι έχουν έναν λόγο για τον οποίο νιώθουν ότι ζουν, εκτός από τη δουλειά. Είναι η απάντηση στην ερώτηση: Τι με κάνει να ξυπνάω κάθε πρωί; Οι έρευνες δείχνουν ότι το αίσθημα του σκοπού στη ζωή μπορεί να χαρίσει έως και 7 περισσότερα χρόνια ζωής! 

3. Κατεβάζουν ταχύτητα

Οι μακροβιότεροι άνθρωποι έχουν αναπτύξει διάφορες ρουτίνες που τους βοηθούν να ελαττώνουν το στρες μέσα στην ημέρα. Οι κάτοικοι της Οκινάουα σταματούν λίγα λεπτά μέσα ό,τι κάνουν, για να θυμηθούν τους προγόνους τους. Οι Αντβεντιστές (οπαδοί της αίρεσης Εκκλησία των Αντβεντιστών της 7ης Ημέρας) που ζουν στη Λόμα Λίντα προσεύχονται. Οι Ικαριώτες παίρνουν έναν υπνάκο το μεσημέρι και οι κάτοικοι της Σαρδηνίας απολαμβάνουν το δικό τους «happy hour». 

4. Ακολουθούν τον κανόνα του 80%

Ο κανόνας αυτός αφορά την ποσότητα του φαγητού. Οι κάτοικοι των Μπλε Ζωνών δεν συνηθίζουν να τρώνε του σκασμού. Συγκεκριμένα, οι Ιάπωνες της Οκινάουα θυμίζουν στον εαυτό τους να σταματούν το γεύμα τους, όταν νιώσουν ότι το στομάχι τους έχει γεμίσει σε ποσοστό 80%. 

5. Προτιμούν τα φυτοφαγικά πιάτα

Μικρές ποσότητες κρέατος και μεγάλες ποσότητες οσπρίων, λαχανικών και χορταρικών. Τα πιάτα των ανθρώπων αυτών είναι πολύχρωμα και έχουν ως πυρήνα τους όσα παράγει η γη και όχι ό,τι παρασκευάζει η βιομηχανία τροφίμων.

Συνήθειες για μακροζωία
Παραλία στην Ικαρία. iStock
Παραλία στην Ικαρία.

6. Πίνουν κρασί με μέτρο

Όλοι οι κάτοικοι των Μπλε Ζωνών, εκτός από τους Αντβεντιστές, δεν αποκλείουν το αλκοόλ από τη ζωή τους. Πίνουν και άλλα ροφήματα αλλά και κρασί σχεδόν καθημερινά, με την παρέα και τους αγαπημένους τους. Φαίνεται ότι όσοι πίνουν με μέτρο έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από εκείνους που δεν βάζουν γουλιά στο στόμα τους, αν και αυτό τέθηκε υπό αμφισβήτηση από τις μετέπειτα έρευνες

7. Ανήκουν σε ομάδες

Οι κοινωνικοί κύκλοι υποστηρίζουν υγιείς συμπεριφορές. Οι κάτοικοι της Οκινάουα, για παράδειγμα, έχουν συστήσει παρέες των 5, που αποκαλούν moais (σημαίνει «συνάντηση για έναν κοινό σκοπό»), και έχουν στόχο να βοηθούν ο ένας τον άλλο ποικιλοτρόπως: από ζητήματα υγείας, μέχρι και οικονομικών. 

8. Ανήκουν σε μια κοινότητα πιστών

Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν πάνω στο πρότυπο ζωής των Μπλε Ζωνών, οι άνθρωποι που παρακολουθούν θρησκευτικά δρώμενα 4 φορές τον μήνα μπορεί να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής από 4-14 χρόνια. Το είδος της πίστης δεν έχει καμία σημασία. 

9. Βάζουν σε προτεραιότητα τους αγαπημένους τους

Όσοι έχουν πατήσει τα 100, έχουν την οικογένειά τους πάνω απ’ όλα. Επενδύουν στα παιδιά τους με χρόνο και αγάπη, κι εκείνα, αργότερα, νοιάζονται για τους γονείς τους. Επιπλέον, ένας σύντροφος υπολογίστηκε ότι μπορεί να προσθέσει μέχρι και 3 χρόνια ζωής! 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.