iStock

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;

Μπορεί η χρονικά περιορισμένη διατροφή, ένα είδος διαλειμματικής νηστείας, να βλάψει την καρδιά μας; Τι δείχνει τελικά πρόσφατη έρευνα που ήρθε στη δημοσιότητα;

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα διατροφικό μοντέλο που θα μπορούσαμε να πούμε ότι «λατρεύουμε να μισούμε», μιας και η αποχή από το φαγητό (μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στη ζωή) μας κάνει γκρινιάριδες. Από την άλλη, έχει αποτελέσματα όσον αφορά τον δείκτη της ζυγαριάς. Επίσης, είναι το αντικείμενο αμέτρητων διαδικτυακών συζητήσεων και διαφωνών, με τους οπαδούς της να υποστηρίζουν ότι μπορεί να κάνει θαύματα και τους επικριτές να τη χαρακτηρίζουν επικίνδυνη.

Το συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της δημοσιότητας με αφορμή ανακοίνωση αποτελεσμάτων μελέτης της American Heart Association.

Τι έδειξε η συγκεκριμένη έρευνα

Η συγκεκριμένη μελέτη (δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα) συνδέει τη διαλειμματική νηστεία, για την ακρίβεια τη χρονικά περιορισμένη διατροφή (Time-Restricted Eating - TRE) με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ακολούθησαν μια δίαιτα 16:8, δηλαδή απείχαν για 16 ώρες και έτρωγαν μέσα σε ένα παράθυρο οκτώ ωρών, είχαν 91% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν σε διάστημα 12 ή 16 ωρών. Εκτός από τον εντοπισμό της παραπάνω γενικής σχέσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπασχαν ήδη από καρδιαγγειακή νόσο και ακολούθησαν την πρακτική αυτή είχαν 66% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό ή καρδιακή ασθένεια. Επίσης, οι συμμετέχοντες με καρκίνο είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο.

iStock

Τι μαθαίνουμε για τη χρονικά περιορισμένη διατροφή

Ο Victor Wenze Zhong, επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Jiao Tong της Σαγκάης, προειδοποίησε ότι τα ευρήματα «απαιτούν επαλήθευση και δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι η 8ωρη TRE προκαλεί καρδιαγγειακό θάνατο σε αυτή τη μελέτη παρατήρησης». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι είναι σημαντικό για τους ασθενείς –ιδιαίτερα εκείνους με υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο– να γνωρίζουν την ύπαρξη της σχέσης αυτής.

Τι να συγκρατήσουμε

Ο Zhong σημείωσε ότι η μελέτη δεν ασχολείται με τους υποκείμενους μηχανισμούς που οδηγούν την παρατηρούμενη συσχέτιση μεταξύ 8ωρης χρονικά περιορισμένης διατροφής και καρδιαγγειακού θανάτου. «Ωστόσο, παρατηρήσαμε ότι οι άνθρωποι που περιόρισαν το φαγητό σε διάστημα μικρότερο από 8 ώρες την ημέρα είχαν λιγότερη άλιπη μυϊκή μάζα σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν το τυπικό πρόγραμμα διατροφής των 12-16 ωρών. Η απώλεια άλιπης μάζας έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακή θνησιμότητα», αναφέρει. «Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, η εστίαση στο τι τρώνε οι άνθρωποι φαίνεται να είναι πιο σημαντική από την εστίαση στην ώρα που τρώνε», συμπλήρωσε.

iStock

Από την πλευρά του, ο Stephen Kopecky, καρδιολόγος στο Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής στην Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, κάνει μια επιπλέον παρατήρηση. «Μερικές φορές οι άνθρωποι που δεν έχουν τόσο πολύ χρόνο για φαγητό τρώνε χειρότερα. Μπορεί να καταναλώνουν εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία αυξάνουν τη θνησιμότητα από καρδιακές παθήσεις και τα περιστατικά καρκίνου».

Εκεί που καταλήγουν οι ερευνητές, πάντως, είναι ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη, προκειμένου να οδηγηθούμε σε κάποιο πιο ασφαλές συμπέρασμα. Σε περίπτωση, λοιπόν, που σκέφτεσαι να ακολουθήσεις μια τέτοια διατροφή, φρόντισε να συμβουλευτείς πρώτα ειδικό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.