Καρολίνα Δωρίτη

ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΗ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ VEGAN ΣΑΛΤΣΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ

Ονειρεύεστε ένα λαχταριστό πιάτο μακαρόνια με κιμά, αλλά δεν θέλετε το κρέας; To όνειρό σας γίνεται πραγματικότητα με αυτή τη συνταγή για vegan σάλτσα μπολονέζ.

Σε αυτή την απολαυστική συνταγή για μακαρονάδα με vegan σάλτσα μπολονέζ, ο κιμάς δεν θα σας λείψει καθόλου.

Η σόγια τον αντικαθιστά τέλεια, κάνοντας ταυτόχρονα το πιάτο πολύ πιο ελαφρύ στη χώνεψη. Επίσης, μαγειρεύεται γρηγορότερα, αρέσει πολύ στα παιδιά και μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 4-5 ημέρες.

Αν αποφεύγετε τα συμβατικά ζυμαρικά, μπορείτε άνετα να τα αντικαταστήσετε με εκείνα της αρεσκείας σας, όπως για παράδειγμα με ζυμαρικά ζέας, ολικής άλεσης, από όσπρια κ.λπ.

Συνταγή για μακαρονάδα με vegan σάλτσα μπολονέζ

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά

vegan μπολονέζ
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 4-6 άτομα

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 καρότο, ψιλοκομμένο
  • 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ½ κ.γ. βασιλικός αποξηραμένος
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 3 κ.γ. πελτές ντομάτας
  • 100 ml μαυροδάφνη
  • 150 γρ. κιμάς σόγιας
  • 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • ½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • 4-5 κόκκοι μπαχάρι
  • 500 ml ζεστός ζωμός λαχανικών ή νερό
  • 2 κ.σ. φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • βρασμένα σπαγγέτι ή άλλο ζυμαρικό της επιλογής σας

Για το σερβίρισμα

  • διατροφική μαγιά ή τριμμένο vegan τυρί της επιλογής σας

Εκτέλεση

Τοποθετούμε ένα μεγάλο και σχετικά βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι να γυαλίσει.

Σπάμε τις σκελίδες του σκόρδου με το πλάι ενός μεγάλου μαχαιριού και τις προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με το καρότο, το σέλερι, τη δάφνη και το μπαχάρι. Ανακατεύουμε να βγουν τα αρώματα.

Προσθέτουμε τον πελτέ, τον ξερό βασιλικό και τη σάλτσα σόγιας, εξακολουθώντας το ανακάτεμα.

Συνεχίζουμε με τον κιμά σόγιας, ανακατεύοντας.

Αμέσως μετά προσθέτουμε τη μαυροδάφνη και την ντομάτα κονκασέ, και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, ώστε να σιγοβράζει.

Προσθέτουμε τον ζωμό, την καπνιστή πάπρικα, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση, κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας ενδιάμεσα αν χρειάζεται.

Στο μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.

Αποσύρουμε τη σάλτσα από τη φωτιά όταν είναι έτοιμη, προσθέτουμε τον φρέσκο βασιλικό και σερβίρουμε με διατροφική μαγιά ή τριμμένο τυρί της επιλογής μας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.