iStock

ΜΙΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΠΟΤΕ

Οι περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης δεν είναι τόσο σπάνιες όσο νομίζουμε. Μια μικροβιολόγος αποκαλύπτει ποιες τροφές δεν καταναλώνει ποτέ και τι μέτρα λαμβάνει για να περιορίσει τις πιθανότητες να της συμβεί κάτι τέτοιο.

«Κάθε λεπτό, 44 άνθρωποι –πάνω από 23 εκατομμύρια ετησίως– αρρωσταίνουν από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων», αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Βέβαια, οι περισσότεροι αναρρώνουν μέσα σε λίγες μέρες, χωρίς να χρειάζεται η λήψη κάποιας θεραπείας.

Η λέκτορας μικροβιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, Primrose Freestone, αποκαλύπτει σε άρθρο της στο The Conversation ποιες είναι οι τροφές που δεν καταναλώνει ποτέ, καθώς και πρακτικές που εφαρμόζει για να περιορίσει τις πιθανότητες να της συμβεί κάτι τέτοιο.

1. Φαγητό σε εξωτερικούς χώρους

«Σπάνια τρώω σε εξωτερικούς χώρους, είτε πρόκειται για πικνίκ είτε για μπάρμπεκιου. Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης αυξάνεται, όταν το φαγητό είναι εκτεθειμένο», γράφει. Το να διατηρούμε τα χέρια μας καθαρά, όταν χειριζόμαστε τις διάφορες τροφές, είναι σημαντικό. Πόσο συχνά, όμως, έχουμε πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι, όταν π.χ. βρισκόμαστε σε ένα πάρκο, μια παραλία, ένα δάσος; Αν και τα απολυμαντικά τζελ χεριών είναι βοηθητικά, δεν σκοτώνουν όλα τα μικρόβια. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι το φαγητό προσελκύει έντομα, που μπορούν να μεταφέρουν μικρόβια, όπως π.χ. E. coli, σαλμονέλα και λιστέρια.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Διατηρούμε τα ευπαθή τρόφιμα κρύα και σκεπασμένα, καθώς τα μικρόβια μπορεί να διπλασιαστούν σε αριθμό, αν εκτίθενται στους 30°C για περισσότερες από μερικές ώρες. Στο μπάρμπεκιου, το κρέας πρέπει να ψηθεί καλά, γι’ αυτό ιδανικά χρησιμοποιούμε θερμόμετρο κρέατος. «Μην τρώτε κρέας, εάν η εσωτερική του θερμοκρασία είναι μικρότερη από τους 70°C», τονίζει η ειδικός.

Pexels Olga Lioncat

2. Τι ισχύει με τους μπουφέδες

Ακόμα κι αν ο μπουφές είναι σε εσωτερικό χώρο, τα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν από έντομα, τη σκόνη και φυσικά τους ανθρώπους που τα αγγίζουν ή βήχουν κοντά σε αυτά.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Αν ο μπουφές στρώνεται την ώρα που μαζεύεται ο κόσμος, να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα ευπαθή τρόφιμα δεν θα είναι ασφαλή για κατανάλωση μέσα σε δύο ώρες, εάν δεν διατηρηθούν σκεπασμένα και σε ψυγείο. Δυστυχώς, αν ο μπουφές είναι ήδη στρωμένος, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόση ώρα είναι εκεί το κρέας, τα θαλασσινά, οι σαλάτες, τα επιδόρπια, τα φρούτα (εκτός κι αν ρωτήσουμε).

«Στους ζεστούς μπουφέδες, όπως αυτούς στο πρωινό των ξενοδοχείων, αποφεύγω το χλιαρό φαγητό, καθώς τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα, όταν το φαγητό διατηρείται σε θερμοκρασία μικρότερη των 60°C. Αν υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια του φαγητού, επιλέγω φρεσκοψημένο ψωμί και ατομικά συσκευασμένη μαρμελάδα».

3. Τι ισχύει με τα οστρακοειδή

«Υπάρχουν μερικές τροφές που δεν καταναλώνω ποτέ και τα ωμά όστρακα, όπως τα στρείδια, είναι μία από αυτές». Γιατί; Γιατί φιλτράρουν μεγάλες ποσότητες νερού για να τραφούν κι έτσι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συσσώρευσης βακτηρίων και ιών που μπορεί να υπάρχουν στο νερό.

Τι μπορούμε να κάνουμε

«Τρώω μόνο καλομαγειρεμένα οστρακοειδή, γιατί η ζέστη σκοτώνει αποτελεσματικά τα επιβλαβή μικρόβια», απαντά.

ΤΑ ΕΥΠΑΘΗ ΤΡΟΦΙΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΦΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΨΥΓΕΙΟ.

4. Συσκευασμένες σαλάτες

Στη λίστα με τα όσα δεν καταναλώνει η Freestone περιλαμβάνονται και τα συσκευασμένα σαλατικά. «Έχει βρεθεί ότι το μαρούλι σε συσκευασία μπορεί να περιέχει μικρόβια, όπως E.coli και σαλμονέλα. Η ομάδα μου διαπίστωσε ότι αυτά τα παθογόνα αναπτύσσονται χίλιες φορές περισσότερο, όταν έχουν πρόσβαση στα ζουμιά από τα φύλλα των σαλατικών, ακόμα κι αν η σακούλα της σαλάτας βρίσκεται στο ψυγείο».

Τι μπορούμε να κάνουμε

Για να μην μας πιάσει πανικός, οι περισσότερες συσκευασμένες σαλάτες είναι ασφαλείς, αν φυλάσσονται στο ψυγείο, πλυθούν καλά πριν από τη χρήση (ακόμη και οι έτοιμες για κατανάλωση) και καταναλωθούν το συντομότερο δυνατό μετά την αγορά τους.

Pexels Elle Hughes

Μερικές ακόμα συμβολές

  1. Όσον αφορά τα ευπαθή τρόφιμα, «ελέγχω την ημερομηνία “ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από”. Αν η συσκευασία του τροφίμου είναι φουσκωμένη ή όταν την ανοίγω η όψη ή η μυρωδιά της τροφής είναι διαφορετική από την αναμενόμενη, την πετάω».
  2. Δεν χρησιμοποιεί ποτέ τις ίδιες σανίδες κοπής για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα.
  3. Κάτι που δεν κάνει ποτέ είναι να ξαναζεστάνει μαγειρεμένο ρύζι. «Το άψητο ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια του Bacillus cereus (Βάκιλος ο κηρόχρους), ενός μικροβίου που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση. Αν και τα κύτταρά του σκοτώνονται με το μαγείρεμα, τα σπόρια επιβιώνουν. Επομένως, αν το ρύζι μείνει σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια αναπτύσσονται σε βακτήρια, τα οποία θα πολλαπλασιαστούν γρήγορα», εξηγεί.
  4. Δεν παίρνει «doggy bag», δηλαδή πακέτο με τα περισσεύματα, γιατί συνήθως βρίσκονται στο τραπέζι ή στον μπουφέ πάνω από δύο ώρες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.