Καρολίνα Δωρίτη

ΝΑΠΟΛΙΤΑΝΙΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΠΕΣΤΟ ΑΠΟ ΠΙΠΕΡΙΑ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

Τα ζυμαρικά paccheri σερβίρονται συνήθως γεμιστά, αξίζει όμως να τα δοκιμάσετε και σε μια απλούστερη εκδοχή, με μια γευστική σάλτσα πέστο από πιπεριά Φλωρίνης.

Τα ναπολιτάνικα ζυμαρικά paccheri, που θα τα βρείτε στην αγορά με ή χωρίς ραβδώσεις, θυμίζουν στην όψη κανελόνια και υπάρχουν διάφορες συνταγές που προτείνουν να τα δοκιμάσετε και γεμιστά. Αν θέλετε κάτι πιο απλό, μπορείτε απλώς να τα βράσετε και να προσθέσετε μια νόστιμη σάλτσα πέστο από πιπεριές Φλωρίνης.

Από μελέτες που έχουν γίνει, έχει διαπιστωθεί ότι οι κόκκινες πιπεριές –οι οποίες είναι πιο ώριμες– είναι πλουσιότερες σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία σε σχέση με τις λιγότερο ώριμες, όπως οι πράσινες ή οι κίτρινες. Οι πιπεριές Φλωρίνης και γενικότερα οι κόκκινες πιπεριές είναι καλή πηγή φυτικών ινών, φολλικού οξέος, μαγγανίου και βιταμίνης Κ. Είναι πολύ πλούσιες σε βιταμίνη Α, που ωφελεί την όραση, Βιταμίνη Β6, και περιέχουν βιταμίνη C σε ποσότητα σχεδόν διπλάσια από αυτή του πορτοκαλιού. Επίσης, περιέχουν βήτα-καροτίνη και λυκοπένιο, ουσίες με αντικαρκινικές ιδιότητες.

Tips:

  • Η συνταγή πέστο με πιπεριά Φλωρίνης μπορεί να γίνει και σε vegan εκδοχή, αν αντικαταστήσουμε το τυρί με διατροφική μαγιά.
  • Για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα, αντί να ψήσουμε εμείς τις πιπεριές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμες, που πωλούνται σε βάζο ή και χύμα (στα ψυγεία με τις ελιές και τα τουρσιά). Βέβαια, η επιλογή των φρέσκων είναι σίγουρα πιο θρεπτική και ωφέλιμη για την υγεία.
  • Αντί για paccheri, μπορούμε να συνδυάσουμε αυτό το πέστο με όποιο είδος ζυμαρικού προτιμάμε ή έχουμε διαθέσιμο.
  • Το πέστο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με διάφορους άλλους τρόπους, όπως σαν άλειμμα σε σάντουιτς, ή σε ζεστές και κρύες σαλάτες, με ή χωρίς ζυμαρικά.

Συνταγή για ναπολιτάνικα ζυμαρικά με πέστο πιπεριάς Φλωρίνης

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Vegetarian

ζυμαρικά
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2 μερίδες:

  • 4 πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 50 γρ. κουκουνάρι, ελαφρώς καβουρδισμένο
  • 50 γρ. Pecorino Romano
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 1/8 κ.γ. τσίλι (ή και παραπάνω, αν μας αρέσει πικάντικο)
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 1-2 κ.σ. βασιλικός φρέσκος, ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.σ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
  • 250-300 γρ. ζυμαρικά paccheri, ή άλλο ζυμαρικό
  • λίγο επιπλέον ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
  • τριμμένο Pecorino ή παρμεζάνα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στους 200°C. Πλένουμε τις πιπεριές και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.

Βάζουμε σε μια λαμαρίνα του φούρνου λαδόκολλα και τοποθετούμε πάνω τις πιπεριές. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και έπειτα τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.

Ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά περίπου. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε το κοτσάνι και τα σπόρια.

πιπεριές
Καρολίνα Δωρίτη

Ρίχνουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι το σκόρδο και το ελαφρώς καβουρδισμένο κουκουνάρι (50 γρ.) και τα πολτοποιούμε.

Προσθέτουμε τις ψητές πιπεριές, τον χυμό λεμονιού και σιγά-σιγά το ελαιόλαδο, και συνεχίζουμε να πολτοποιούμε. Τέλος, ρίχνουμε το τυρί, το τσίλι, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Το πέστο πιπεριάς Φλωρίνης διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.

Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Σουρώνουμε και κρατάμε ½ κούπα από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν.

Βάζουμε τα ζυμαρικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα περιχύνουμε με το πέστο που ετοιμάσαμε. Ανακατεύουμε προσεκτικά, προσθέτοντας λίγο-λίγο το νερό που κρατήσαμε, μέχρι να έρθει στη σωστή πυκνότητα η σάλτσα. Προσοχή: Δεν θέλουμε να είναι πολύ ρευστή!

Ανακατεύουμε μέσα τον βασιλικό και το καβουρδισμένο κουκουνάρι (1 κ.σ.) και σερβίρουμε.

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, τρίβουμε μαύρο πιπέρι και προσθέτουμε λίγο τριμμένο Pecorino ή παρμεζάνα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.