iStock

ΠΩΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥΣ

Ένα κεσεδάκι φράουλες είναι πάντα επιθυμητό στο ψυγείο μας, ιδιαίτερα τους ανοιξιάτικους μήνες. Μερικές συμβουλές για το πώς να τις διατηρήσετε στο ψυγείο και την κατάψυξη μπορεί να παρατείνουν την απόλαυσή τους για μεγαλύτερο διάστημα.

Τον ερχομό της άνοιξης σηματοδοτεί μεταξύ άλλων ένα κατακόκκινο, ζουμερό και πολύ γλυκό φρούτο: οι φράουλες! Μπορεί οι πρώτες φράουλες να είχαν κάνει την εμφάνισή τους στις λαϊκές αγορές ήδη από τον Μάρτιο, όμως όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο πολύ μπαίνουμε στην εποχή τους. Κόκκινες, λαχταριστές, ζουμερές, μικρές και μεγάλες, άλλες πιο γλυκές και άλλες πιο αγουρωπές, και σίγουρα πάντα ζηλευτές.

Αν και πολλές φορές μπορεί να λαχταρίσουμε ένα κεσεδάκι φράουλες από τον Φεβρουάριο ακόμα, είναι προτιμότερο να τις αγοράζουμε όταν αυτές είναι «στην εποχή τους», συμβαδίζοντας με αυτό που ονομάζουμε «εποχιακή διαθεσιμότητα των τροφίμων». Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, ότι οι φράουλες συγκαταλέγονται στα φρούτα και τα λαχανικά με τα περισσότερα φυτοφάρμακα, γι' αυτό συνιστάται να προτιμάμε τις βιολογικές.

Οι φράουλες δεν τρώγονται μόνο σκέτες ως φρούτο αλλά ταιριάζουν ιδανικά και σε διάφορα γλυκά, όπως ένα δροσερό cheesecake, ένα σπιτικό μιλφέιγ ή μια τάρτα με φράουλες. Το μόνο πρόβλημα με το συγκεκριμένο φρούτο είναι ότι από τη στιγμή που θα το αγοράσουμε, θα πρέπει να το καταναλώσουμε σχετικά γρήγορα για να μην χαλάσει.

Οδηγίες διατήρησης της φράουλας

– Στο ψυγείο

Το μυστικό της σωστής συντήρησης στο ψυγείο κρύβεται στο να τις αποθηκεύσουμε όπως ακριβώς τις αγοράσαμε, με το κεσεδάκι τους, χωρίς να τις κόψουμε ή να τις πλύνουμε. Το πλύσιμο τις εκθέτει σε υγρασία, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας. Γι' αυτό τις πλένουμε με νερό μόνο όταν πρόκειται να τις φάμε.

Βέβαια, να έχετε υπόψη ότι αν τις αφήσετε στο κεσεδάκι τους πολλές ημέρες, η μούχλα που μπορεί να εμφανιστεί στη μία φράουλα θα εξαπλωθεί γρήγορα και στις υπόλοιπες με τις οποίες βρίσκεται σε επαφή.

Οι ειδικοί λένε ότι οι φράουλες μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο έως και 7 ημέρες αλλά σίγουρα τις πρώτες μέρες θα είναι πιο φρέσκες και ενδεχομένως πιο νόστιμες.

φράουλες
Freepik

– Στην κατάψυξη

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τις φράουλες για μήνες προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουμε σε συνταγές ή ροφήματα όπως smoothies ή παγωμένα κοκτέιλ, μπορούμε να τις αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη. Μπορεί να μην είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος, αφού όπως είπαμε είναι καλύτερο να καταναλώνουμε τα φρούτα στην εποχή τους, αλλά τουλάχιστον θα μπορέσουμε να τις απολαμβάνουμε χωρίς πολλές τύψεις και άλλους μήνες του χρόνου.

Τις τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι στον νεροχύτη και τις πλένουμε καλά αφήνοντας να τρέξει αρκετό κρύο νερό. Έπειτα, τις αφήνουμε να στραγγίξουν και στη συνέχεια, τις μεταφέρουμε σε έναν δίσκο στον οποίο έχουμε βάλει χαρτί κουζίνας το οποίο θα τραβήξει τα υγρά τους. Μόλις στεγνώσουν, αφαιρούμε με ένα μαχαίρι το κοτσάνι τους και τις κόβουμε στη μέση ή στα τέσσερα, κατά βούληση. Αν θέλουμε, μπορούμε να τις αφήσουμε και ολόκληρες.

Βάζουμε τις φράουλες σε ένα ταψί με λαδόκολλα, απλώνοντάς τες έτσι ώστε να μην ακουμπούν η μία την άλλη. Έπειτα, τοποθετούμε το ταψί στην κατάψυξη για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να παγώσουν. Μόλις παγώσουν, τις βάζουμε σε ένα αεροστεγές δοχείο ή σε μια σακούλα κατάψυξης, την οποία πιέζουμε με τρόπο ώστε να βγει όσο το δυνατόν περισσότερος αέρας. Έτσι, οι φράουλές μας θα διατηρηθούν στην κατάψυξη για μήνες!

φράουλες
Unsplash Slashio Photography

Φράουλες με μέλι για να αντέξουν περισσότερο καιρό

Ένα άλλο κόλπο για να διατηρήσουμε τις φράουλες περισσότερο καιρό στο ψυγείο (ιδιαίτερα αν δεν είναι πολύ γλυκές) είναι να τις κόψουμε κομματάκια, να τις βάλουμε σε ένα τάπερ που κλείνει καλά και να προσθέσουμε μερικές κουταλιές μέλι. Αφήνουμε το τάπερ για λίγες ώρες στο ψυγείο και είναι έτοιμο για κατανάλωση! Έτσι, και θα έχουμε φτιάξει ένα υγιεινό, πολύ γρήγορο γλυκό και δεν θα αναγκαστούμε να πετάξουμε τις φράουλες που περίσσεψαν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.