Καρολίνα Δωρίτη

CHEESECAKE ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ

Αν θέλεις ένα δροσερό γλυκό για του Αγίου Βαλεντίνου –ή για οποιαδήποτε άλλη περίσταση– ένα cheesecake με φρέσκιες φράουλες είναι ό,τι πρέπει.

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, γιορτή των ερωτευμένων, έχει κατά κάποιο τρόπο καθιερωθεί και σαν ημέρα των γλυκών και των λουλουδιών! Όσο κλισέ κι αν έχει γίνει, όσο κι αν έχει εμπορευματοποιηθεί η έννοια της, εξακολουθεί να έχει αυτή τη μαγεία της για τους ερωτευμένους. Είναι σίγουρα μια ευκαιρία να περάσεις μια μέρα με ερωτική διάθεση αφιερωμένη στο έτερόν σου ήμισυ!

Νομίζω ότι ανάμεσα στα πιο όμορφα πράγματα που μπορείς να κάνεις εκείνη τη μέρα για τον/τη σύντροφό σου, είναι να μαγειρέψεις κάτι ή να φτιάξεις με τα χεράκια σου ένα ωραίο γλυκό! Αν προσανατολίζεσαι στο δεύτερο, προτείνω να δοκιμάσεις αυτό το υπέροχο, κρεμώδες cheesecake με φρέσκιες φράουλες. Είναι εύκολο και ελαφρύ, δεν χρειάζεται ψήσιμο και –αν εξαιρέσεις τις δύο αναμονές στο ψυγείο– από εσένα χρειάζεται ελάχιστο κόπο. Για να σε προλάβω, αν προτιμάς κάτι φουλ σοκολατένιο, το σουφλέ σοκολάτας μάλλον είναι αυτό που ψάχνεις και είναι πιο εύκολο από όσο νομίζεις!

Για το cheesecake θα χρειαστείς μια φόρμα με αποσπώμενη βάση (είτε σκέτο τσέρκι), διαμέτρου περίπου 20 εκατοστών. Αν δεν έχεις, μπορείς να κάνεις το cheesecake σε κάποιο άλλο σκεύος τύπου πυρέξ με ανάλογες διαστάσεις, αλλά δεν θα είναι τόσο εντυπωσιακό στην παρουσίαση.

cheesecake
Καρολίνα Δωρίτη

Βάζω στη βάση μπισκότα σοκολατένια, γιατί ταιριάζουν ωραία. Μπορείς να τα αντικαταστήσεις με απλά μπισκότα τύπου digestive ή ακόμα και με κανέλας. Και τα τρία πάνε πολύ ωραία. Μπορεί επίσης να γίνει με μπισκότα χωρίς γλουτένη.

Την κρέμα την κάνουμε με τυρί μασκαρπόνε, το κλασικό τυρί που χρησιμοποιούμε και στο τιραμισού. Έχει ήπια γεύση, πυκνή κρεμώδη υφή και γενικά το προτιμώ σε γλυκά. Για να το κάνω πιο ελαφρύ, το συνδυάζω με γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά. Την κρέμα την αρωματίζουμε με βανίλια και ξύσμα λεμονιού.

Εκτός από τις κομμένες φράουλες που βάζουμε, ετοιμάζουμε και μια σάλτσα από φρέσκιες φράουλες με την οποία περιχύνουμε το γλυκό. Για το «καλό» της ημέρας μπορούμε να διακοσμήσουμε το cheesecake με κάποια καρδούλα ή «sprinkles» σαν αυτά που χρησιμοποίησα εγώ.

cheesecake
Καρολίνα Δωρίτη

Σε αυτό το cheesecake, επειδή χρησιμοποιούμε φρέσκα φρούτα, είναι προτιμότερο να βάλουμε τη σάλτσα και οι φράουλες από πάνω όταν είναι να καταναλωθεί. Προτείνω λοιπόν να ετοιμάσετε το γλυκό με την κρέμα του και λίγο πριν το παρουσιάσετε να βάλετε την τελευταία πινελιά.

Συνταγή για cheesecake με φρέσκιες φράουλες

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά | Αναμονή: 1 ½ ώρα
  • Vegetarian

cheesecake
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά

  • 280 γρ. μπισκότα τύπου digestive με κακάο
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα από ένα μεγάλο ακέρωτο λεμόνι
  • 500 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
  • 200 γρ. φράουλες
  • sprinkles καρδούλες (προαιρετικά)

Για τη σάλτσα

  • 200 γρ. φράουλες
  • 40 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. χυμός λεμόνι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα μπισκότα σε μπλέντερ (σε δόσεις) και τα θρυμματίζουμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Τα αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε μέσα το λιωμένο βούτυρο.

μπισκότα και βούτυρο
Καρολίνα Δωρίτη

Φοράμε γάντι και ανακατεύουμε, ζυμώνοντας απαλά μέχρι  το μείγμα να ομογενοποιηθεί και να στέκεται σχεδόν σαν ζυμάρι. Το αδειάζουμε στη φόρμα και το ισιώνουμε να γίνει μια λεία επιφάνεια ίσου πάχους.

βάση
Καρολίνα Δωρίτη

Το βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Για την κρέμα, βάζουμε το μασκαρπόνε, τη ζάχαρη και τη βανίλια στον κάδο του μίξερ, και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο και κρεμώδες.

Προσθέτουμε το γιαούρτι και το ξύσμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα –ιδανικά στο χέρι, με μια σπάτουλα σιλικόνης ή σύρμα– μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

κρέμα
Καρολίνα Δωρίτη

Πρέπει να είναι πηχτό, κρεμώδες και λείο. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα πάνω από τη βάση του μπισκότου.

φόρμα
Καρολίνα Δωρίτη

Απλώνουμε την κρέμα να είναι λεία και ομοιόμορφη και σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της. Βάζουμε το cheesecake στο ψυγείο να δέσει για τουλάχιστον 1 ώρα.

Κρατάμε 10 φράουλες τις οποίες θα χρησιμοποιήσουμε για τη διακόσμηση. Αφαιρούμε το κοτσάνι και τις κόβουμε σε φέτες.

φράουλες
Καρολίνα Δωρίτη

Τις υπόλοιπες φράουλες τις βάζουμε σε μπλέντερ με τη ζάχαρη και τον χυμό λεμόνι. Χτυπάμε να γίνει η σάλτσα λεία και αν θέλουμε σουρώνουμε τα σποράκια.

Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο και το ξεφορμάρουμε προσεκτικά. Αν θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε κάποιο σχέδιο στην κρέμα με κάποιο εργαλείο ή πιρούνι. Περιχύνουμε το γλυκό με όση σάλτσα μας αρέσει (5-6 κ.σ. περίπου, και την υπόλοιπη μπορούμε να την προσθέσουμε στο σερβίρισμα σε κάθε πιάτο).

cheesecake
Καρολίνα Δωρίτη

Τοποθετούμε τις φράουλες από πάνω και πασπαλίζουμε με sprinkles προαιρετικά.