Καρολίνα Δωρίτη

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΣ ΠΙΟ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΑΒΓΑ

Σε ένα μόνο τηγάνι, με λίγο κόπο, μπορούμε να κάνουμε τηγανητές πατάτες με αβγά «σπασμένα» από πάνω, ένα πιάτο εγγύηση για μικρούς και μεγάλους.

Τηγανητές πατάτες με αβγά. Φαγητό εύκολο και απολαυστικό, που έχει μεγαλώσει –και έχει αγαπηθεί από– πολλές γενιές. Προσωπικά, το έχω συνδέσει πολύ με καλοκαίρι, ίσως γιατί είναι γρήγορο να γίνει. Έτσι, τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου, όταν δεν θες να περνάς χρόνο στην κουζίνα, είναι μια τέλεια λύση για να ικανοποιήσεις πεινασμένα στομαχάκια μικρών και μεγάλων.

Ο συνδυασμός γίνεται ακόμα πιο λαχταριστός όταν, αφού τηγανιστούν οι πατάτες, σπάσουμε πάνω τους τα αβγά μέσα στο ίδιο τηγάνι και τα ανακατέψουμε να ψηθούν μαζί και να «ντύσουν» τις πατάτες μας με γεύση!

Τι χρειαζόμαστε για να πετύχει η συνταγή; Χρειαζόμαστε καθαρό λάδι. Μπορείτε να βάλετε ένα ελαφρύ ελαιόλαδο, αλλά η γεύση θα σας βγει λίγο πιο έντονη. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ηλιέλαιο ή σπορέλαιο, για πιο ήπιο αποτέλεσμα.

Διαλέγουμε πατάτες καλές για τηγάνι, όπως π.χ. Νάξου. Τις κόβουμε σε ίσα περίπου κομμάτια, που θα διευκολύνει να τηγανιστούν μετά ομοιόμορφα, και τις μουλιάζουμε λίγο σε νερό και αλάτι, ακολουθώντας την διαδικασία προετοιμασίας που περιγράφω στα μυστικά της καλής τηγανητής πατάτας.

Εδώ, ακολουθούμε μία διαφορετική μέθοδο τηγανίσματος, αφού τις πατάτες θα τις τηγανίσουμε όλες ταυτόχρονα και θα τις αφήσουμε να γίνουνε στο τηγάνι τελείως πριν σπάσουμε πάνω τους τα αβγά. Από τη στιγμή που τηγανίζουμε ταυτόχρονα μια μεγαλύτερη ποσότητα πατάτας, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα βήματα που περιγράφω με τις θερμοκρασίες και το ανακάτεμα – και φυσικά πρέπει να είμαστε από πάνω!

Επιλέγουμε ωραία αβγά, κατά προτίμηση χωριάτικα ή βιολογικά, και σερβίρουμε με τριμμένη φέτα και ρίγανη, που όλα μαζί ταιριάζουν υπέροχα! Αυτό το πιάτο το σερβίρουμε αμέσως.

Συνταγή για πατάτες με αβγά στο τηγάνι

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος παρασκευής: 15 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής (μούλιασμα πατάτας): 15 λεπτά
  • Vegetarian

πατάτες με αβγά
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 2-4 μερίδες

  • 3 μεσαίες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 4 αβγά
  • λάδι για τηγάνισμα
  • αλάτι

υλικά
Καρολίνα Δωρίτη

Για το σερβίρισμα

  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1-2 κ.σ. φέτα, τριμμένη

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τις κομμένες πατάτες σε ένα μπολ με νερό και λίγο αλάτι για 15 λεπτά. Στραγγίζουμε και στεγνώνουμε.

Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε αρκετό λάδι (περίπου 2 δάχτυλα) και περιμένουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε όλες τις πατάτες και τις απλώνουμε ομοιόμορφα μέσα στο τηγάνι. Τις αφήνουμε έτσι να τηγανιστούν χωρίς να τις κουνάμε καθόλου για περίπου 7-8 λεπτά.

Αφού περάσει αυτός ο χρόνος, θα έχουνε σχηματίσει  μία ελαφριά εξωτερική κρούστα και θα έχουν αρχίσει να κολλάνε μεταξύ τους. Με μια σπάτουλα τις ανακατεύουμε με προσοχή να ξεκολλήσουν τους.

πατάτες
Καρολίνα Δωρίτη

Συνεχίζουμε το τηγάνισμά τους για ακόμη 3 λεπτά περίπου χωρίς να χαμηλώσουμε καθόλου τη φωτιά, μέχρι οι πατάτες να γίνουν ωραίες και τραγανές.

Σπάμε γρήγορα τα αβγά πάνω στις πατάτες και με τη βοήθεια της σπάτουλας ή ενός πιρουνιού σπάμε τους κρόκους.

τηγάνισμα
Καρολίνα Δωρίτη

Προσεκτικά ανακατεύουμε όσο τηγανίζουμε, για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα αβγά.

Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε πιάτο με μια τρυπητή σπάτουλα, προσέχοντας να στραγγίζουμε καλά τα λάδια.

πατάτες με αβγά
Καρολίνα Δωρίτη

Προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο, πασπαλίζουμε με τη φέτα και τη ρίγανη και σερβίρουμε αμέσως.